Gyógynövények gyomor és bél betegségekre

A gyomor és bélrendszeri problémák talán a leggyakoribb kórképek, melyekkel szinte mindenki találkozik élete során. Vannak akiknél napi szintű problémát, megpróbáltatást jelent a puffadás, túlzott savtermelés, ideges gyomor vagy épp gázképződés. A hurutos, hányásos-hasmenéses fertőzések, a túlzott táplálkozásból adódó emésztési problémák kellemetlen érzést okoznak. De a fertőzött ételek elfogyasztása után jelentkező kínzó gyomorrontás szintén könnyen […]
Lilahagymás, fetás penne – mediterrán étrendhez

A mediterrán étrend az egyik legjobb étrend az egészség megőrzéséhez, ez a recept egy igazi mediterrán kaja, fetával és sok zöldséggel, melyek minimális hőkezeléssel készülnek tehát nem csak az értékes rost és ásványi anyagok maradnak meg bennük de a vitaminok sem sérülnek jelentősen. Hozzávalók 4 mérsékelt adaghoz 250 g penne tészta 125 g feta sajt […]
Fokhagyma – természetes antibiotikum

Fokhagyma – Allium stativum fertőtlenítő hatású, kiváló növényi antibiotikum és hatékony szer az érelmeszesedés kezelésére is. A fokhagyma baktérium és gombaellenes hatását, már Luis Pasteur 1858-ban leírta. 1920-ban a Sandoz (svájci gyógyszergyár) izolálta először a fokhagyma hatóanyagát, az alliint, amely egy enzim hatására allicinná alakul. Ez a kénvegyület, mely a hagymát a kártevők ellen […]
Cékla – a daganatok ellenszere

A cékla már a kőkorszak idején is ismert nővény volt, a rómaiak és a görögök is használták és ők terjesztették el Európa északi területein is. A céklát keleten is ismerik rég, az ajurvédikus gyógyászatban is nagyon jelentős növénynek tartják, elsősorban vérképző tulajdonságai miatt. A növény vas tartalma nem magasabb mint általában más növényeké viszont magas […]
Gyulladás csökkentés, táplálkozással és gyógynövényekkel

A gyulladások általános élettani folyamtok, melyekre bizonyos szempontból szükség van. Ám ha a gyulladás túl sokáig tart vagy túlságosan szétterjed a szervezetben az nagyon sok betegség alapjait teremti meg. A gyulladások a bélrendszerben is kezdődhetnek vagy ide is átterjedhetnek ezért is nagyon fontos a tudatos táplálkozás. A táplálékból kinyert, felszívódó vagy csak a bélben maradó […]
A pszichológai alapjai – a modern lélektan kialakulása

Az előző részben a pszichológia kialakulásának történetét ismertettem, röviden és a teljesség igénye nélkül. Összefoglalva a pszichológia tudománya a nyugati világban az ókori görög gondolkodók filozófiai megközelítésével indult és az Újkor humanizmusán keresztül, az 1800-as évek tudományos felefedezéseivel az orvostudomány részévé vált. A XX. századra viszont egyértelművé vált, hogy az emberi lékek nem csak filozófiai […]
Garnélás tagliatelle lazán

Ez a tészta egy laza és nagyon finom garnélás étel. A garnélát elkészíteni nem nagy művészet de tisztában kell lenni néhány alapfogással. A garnéla készítés alapja, hogy a rákokat nem kell sokáig főzni vagy sütni, hogy ne veszítsenek el sok vizet és ne legyen rágós a hús. De a néhány perces pirítás és a 10-20 […]
Moxa terápia – a gyógyító hő

A HKO – Hagyományos Kínai Orvoslásról és ezen rendszer terápiás módszereiről, az akupunktúráról és az akupresszúráról már volt szó egy korábbi írásban. Ezen gyógyító eljárások a meridiánok rendszerére épülnek. Az akupresszúra nyomással stimulálja a meridiánok speciális pontjait, az akupunktúra pedig néhány tized milliméter vastag tűkkel teszi ugyanezt. Moxa terápia gyakorlata A moxa terápia szintén a […]
Akácvirág – gyomorfekélyre és megfázáskor

Akácvirág – Robinia pseudoacacica, a pillangósvirágúak családjába tartozó növény. Hazánkban Tessedik Sámuel nevéhez fűződik az akác betelepítése, az alföldi futóhomok megkötése céljából került hozzánk ez a növény. Az akác virágot tavasszal, a virágzás kezdetén érdemes gyűjteni és feldolgozni (május-június). A virágokat azután a szirmokról lefejtve, szárítjuk és így egész évben hasznos összetevője vagy akár egyetlen […]
Gyömbér – hányinger és koleszterin szint csökkentő

Gyömbér – Zingiber officinale, a gyömbéfélék családjának névadó növénye, mely az ősi Kínából származik, de mára már Ázsia több területén és Nyugat-Afrikában, valamint Dél-Amerikában is termesztik. A növény drogja, a gyökérzete, mely egy univerzális gyógynövény és fűszernövény egyben. Fogyasszák szárított porított formában, fűszerként vagy gyógynövényként, illetve főzetet, pépet, illóolajat is készíthetünk belőle, mely külsőleg és […]