Omega 3 és 6 zsírsavak – lássunk tisztán

omega3

Omega 3 és Omega 6 zsírsavak Az omega 3 és omega 6 többszörösen telített zsírsavakról és azon készítményekről, melyek ezen zsírsavakat tartalmazzák, sok információ megtalálható a különböző fórumokon. Itt szeretném részletesebben körüljárni a témát, megismertetni a ezen zsírsavak hatásait és szükségességét, valamint a természetes pótlásuk lehetőségeit. Trigliceridek – vagyis zsírok és olajok A köznyelvben csak […]

Cékla – a daganatok ellenszere

cékla

A cékla már a kőkorszak idején is ismert nővény volt, a rómaiak és a görögök is használták és ők terjesztették el Európa északi területein is. A céklát keleten is ismerik rég, az ajurvédikus gyógyászatban is nagyon jelentős növénynek tartják, elsősorban vérképző tulajdonságai miatt. A növény vas tartalma nem magasabb mint általában más növényeké viszont magas […]

Gyulladás csökkentés, táplálkozással és gyógynövényekkel

gyulladáscsökkentés

A gyulladások általános élettani folyamtok, melyekre bizonyos szempontból szükség van. Ám ha a gyulladás túl sokáig tart vagy túlságosan szétterjed a szervezetben az nagyon sok betegség alapjait teremti meg. A gyulladások a bélrendszerben is kezdődhetnek vagy ide is átterjedhetnek ezért is nagyon fontos a tudatos táplálkozás. A táplálékból kinyert, felszívódó vagy csak a bélben maradó […]

Árpa – diétához és diabétesz ellen

árpa

Árpa – Hordeum vulgare, a hideg mérsékelt éghajlat legfontosabb gabonanövénye, de világviszonylatban is a negyedik legfontosabb gabonaféle a búza, rizs és kukorica után. Az árpa a pázsitfűfélé családjába tartozó haszonnövény, melyet már 9000 éve termeszt az emberiség. Az árpa elsősorban haszonnövény és táplálkozási alapanyag, mind emberi mind pedig állati fogyasztásra használják és számos módon elkészíthető. […]

Ghí vaj – az ayurveda csodaszere

ghí vaj

A ghí az ayurvéda gyógyászat egyik legfontosabb alapanyaga, bivaly vagy tehéntejből készült vajból készül. A ghí elkészítése egyszerű de egy picit időigényes. Hogyan készül a ghí vaj ? Legalább 300 g vaj  kell hozzá. A módszer lényege, hogy jó minőségű vajat, egy saválló vagy zománcozott edényben felolvasztunk és kiválasztjuk belőle a romlandó és méreg anyagokat. […]

Turmix vagy smoothie – egészség őrület

Smoothie

A smoothie nemrég kezdte hódító útját nálunk. Eredetileg egy olyan trumixról volt szó, mely csak gyümölcsök vagy zöldségek és jég vagy hideg víz használatával készült. A turmixok ezzel ellentétben más összetevőket, például tejet, mogyoróvajat, mézet, kakaót stb. tartalmaznak. Mára a smoothie őrület egy igazi trend lett, mely a vega és vegán táplálkozás terjedésével kezdett hódító […]

Ananász – kitűnő gyümölcs, izületi gyulladásokra

ananasz gyógyhatása

Ananász – Ananas a broméliafélék családjába tartozó, egyszikű növény. A trópusi területeken jellemző, Közép és Dél-Amerikában őshonos növény. 100 g nyers ananászban, 12,5 g szénhidrát található, melyből 9,2 g cukor és 1,4g rost. Fehérjéből 0,5 g zsírból pedig 0,2 g –ot tartalmaz. Az ananászban 36-40 mg C-vitamin található, valamint B1, B2, B3, B5, B6 és […]

E-vitamin – létfontosságú antioxidáns

e vitamin

E-vitaminnak nevezett a természetben leginkább olajos magvakban és gabonákban előforduló anyag, mely 8 féle molekulából állhat. Elméletileg két féle anyagot a tokoferolt és a tokotrienolt tekintik E-vitaminnak de mindkét anyag 4-4 féle molekula variációt alkothat, így jön ki a 8 különböző e-vitamin molekula, melyeket alfa, béta, gamma és delta előtaggal különböztetünk meg, a szerkezetük alapján. […]

Méregtelenítés – táplálkozás a méregtelenítés alatt

méregtelenítés

A méregtelenítésről szóló sorozat első három részében definiáltuk a mérgek fogalmát, a méregtelenítés szempontjából valamint arról volt szó, hogyan tudjuk kiüríteni a szervezetünkből a tápcsatorna megtisztításával azokat az anyagokat, melyeket összefoglalva mérgeknek neveztünk. A tápcsatorna bonyolult élővilága és az egészség kapcsolata A helytelen életmód és táplálkozás, megváltoztatja a tápcsatornánk belső környezetét, különböző nemkívánatos anyagok rakódhatnak […]

Articsóka – emésztő rendszeri problémákra

articsoka

Articsóka – Cynara cardunculus, az őszirózsafélék családjába tartozó, Észak-Afrikában őshonos, fűszer és gyógynövény. Az articsóka a mediterrán konyha egyik közkedvelt növénye de szerencsére a globális kereskedelemnek köszönhetően, már nálunk is minden évszakban megvásárolható. Az articsóka sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és ezen kívül, cinarint, szeszkviterpén-laktonokat (aguerint, grosheimint, cinaropicrint), különböző alkaloidokat, flavonoidokat (szkolimozid), inulint és […]