Kombucha ital – amit érdemes tudnod róla

kombucha

Kombucha – egy eredetileg Kínából származó ital, mely Oroszországból terjedt el Európában. A Kombuchát fekete teából készítik úgy, hogy úgynevezett teagombát adnak hozzá, mely a fekete tea levelekből készült, cukros italban különböző erjedési folyamatokat indít el. A teagomba nem egy egységes gombafaj, éghajlattól és tenyésztéstől függően különböző összetételű mikróbákból épül föl. A SCOBY-nak nevezett teagomba, […]

Papaya – emésztés javító és méregtelenítő

papaya

Papaya – Carica papaya, a dinnyefafélék családjába tartozó növény, eredetileg Közép-Amerikából származik de mára már a világ számos trópusi táján termesztik. A növény kedvelt gyümölcse rendkívül ízletes, salátákhoz, édességekhez de italokhoz is előszeretettel használják. A papaya tartalmaz B1, B3 és B5-vitaminokat, C-vitamint és E-vitamint, valamint folátot, ami a folsav (B9-vitamin) természetes formája. Ezen kívül a […]

Kardamon – emésztés fokozó és szélhajtó

kardamon

Kardamon – Elettaria cardamomum, a gyömbérfélék családjába tartozó növény, mely eredetileg Indiában és Sri Lankán őshonos de mára már több trópusi éghajlatú országban is termesztik. A kardamon növény termésének, magvait használjuk fűszer és gyógynövényként, melyek érettségtől függően lehetnek fehér, zöld vagy fekete színűek. A kardamont az arab és skandináv konyha is nagyon kedveli, de Jappánban, […]

Víz – amit mindenképp tudnod kell róla

a víz termézete

A víz talán az egyik leghétköznapibb dolog az életünkben, de érdemes kicsit jobban megismerni ezt az anyagot, mert nem csak érdekes de fantasztikus tulajdonságokkal is rendelkezik, mely a tudatos és önmaga egészségét megőrizni kívánó ember számára elengedhetetlen információ. H2O vagy víz A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja. A […]

Chia mag – kitűnő táplálék kiegészítő

chia mag

Chia vagy más nevén azték zsálya – Salvia hispanica, egy a menta nemzetségébe és az árvacsalánfélék családjába tartozó növény. A chiának közkedvelten felhasznált része a növény magvai, mely rendkívül magas tápanyag tartalma mellett gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban is. 100g chia magban 42g szénhidrát, 16g fehérje és 35g élelmi rost található. Emellett jelentős az omega3 […]

Népszerű flavonoidok – csoda a növényekből

flavonoidok

Polyfenolok és a flavonoidok A flavonoidokról és a polyfenolokról egyre többet hallani a különböző természetes gyógyhatású anyagok és készítmények kapcsán. A termékek hangzatos reklámjaiban és a gyártók figyelem felkeltő marketingjében gyakran hivatkoznak olyan anyagokra, mint például a heszperetin, kvercetin, kempferol vagy éppen a rezveratol. De mik is ezek a tudományos hangzású anyagok és mire jók […]

Lisztekről – mi egészséges és mi nem az

glutén

A glutén intolerancia című részben ismertettem a glutén érzékenység (liszt érzékenység) okait és következményeit. Megállapítható, hogy sok ember tolerálja rosszul vagy kevésbé jól a gluténban található fehérjéket, elsősorban a búza, rozs és árpa lisztekből készült élelmiszerek esetében. A zabból és zablisztből készült élelmiszerek esetében a glutén érzékenység kevésbé szignifikáns és több nézet szerint ez a […]

A vegetáriánus életmód előnyei

vegetáriánus

A vegetáriánus életmód egyre inkább elterjedőben van a világon, gyökerei a hindu és buddhista kultúrához köthetők de mára már bizonyítást nyert, hogy számos egészségügyi előnnyel számolhat az aki áttér erre az életmódra, mint ahogy az is, hogy jól megtervezve ez az étrend semmilyen káros következményt nem hordoz magában. Nem beszélve a spirituális és energetikai összefüggésekről, […]

Diéta vagy böjt – testi, lelki megtisztulás

böjt

A keresztény kultúrában hamvazószerda a húsvét előtti nagyböjt kezdőnapja. Ebben az évben ez a nap február 17 -re esett, tehát már a nagyböjt időszakában járunk. A nagyböjt nagyszombaton, azaz ebben az évben április 3.-án ér véget. Érdemes megismerni a böjt élettani hatásait, az egészségre kifejtett pozitív hatásait, megismerni a böjt és a diéta közti összefüggéseket […]

Probiotikumok az egészségért – segédlet a megfelelő probiotikum kiválasztáshoz

probiotikumok típusai

A probiotikum szó hallatán már sokan tudják, hogy különböző baktériumokról (baktérium törzsekről) beszélünk, melyek az egészséges emésztés és az emésztési folyamatok által különböző betegségek megelőzését és leküzdését segítik elő. Milyen probiotikumot használjak? Míg a probiotikum általános jelentésével a legtöbb ember tisztában van, addig viszont azt kevesebben tudják, hogy a különböző megvásárolható probiotikum készítmények, különböző baktérium […]