Gyulladás csökkentés, táplálkozással és gyógynövényekkel

gyulladáscsökkentés

A gyulladások általános élettani folyamtok, melyekre bizonyos szempontból szükség van. Ám ha a gyulladás túl sokáig tart vagy túlságosan szétterjed a szervezetben az nagyon sok betegség alapjait teremti meg. A gyulladások a bélrendszerben is kezdődhetnek vagy ide is átterjedhetnek ezért is nagyon fontos a tudatos táplálkozás. A táplálékból kinyert, felszívódó vagy csak a bélben maradó […]

Vega burger – lakj jól, élvezd az ízeket, de maradj az egészségnél

vega burger

A hamburger az egyik kedvenc ételem, de mivel igazi jó hamburgert nem sok helyen tudnak készíteni (értem ez alatt a húspogácsát) és húst is ritkán fogyasztok, nem akartam lemondani erről az ételről, és elkészítettem a vega változatát, amit szinte minden héten fogyasztok egyszer. Hozzávalók A hamburger pogihoz 250 g csicseriborsó konzerv, vagy 175 g száraz […]

A pszichológai alapjai – a modern lélektan kialakulása

modern pszichologia

Az előző részben a pszichológia kialakulásának történetét ismertettem, röviden és a teljesség igénye nélkül. Összefoglalva a pszichológia tudománya a nyugati világban az ókori görög gondolkodók filozófiai megközelítésével indult és az Újkor humanizmusán keresztül, az 1800-as évek tudományos felefedezéseivel az orvostudomány részévé vált. A XX. századra viszont egyértelművé vált, hogy az emberi lékek nem csak filozófiai […]

Garnélás tagliatelle lazán

garnélás tagliatelle

Ez a tészta egy laza és nagyon finom garnélás étel. A garnélát elkészíteni nem nagy művészet de tisztában kell lenni néhány alapfogással. A garnéla készítés alapja, hogy a rákokat nem kell sokáig főzni vagy sütni, hogy ne veszítsenek el sok vizet és ne legyen rágós a hús. De a néhány perces pirítás és a 10-20 […]

Nizzai saláta – mediterrán étel Franciaországból

nizzai saláta

Nizzai saláta Ezt a receptet Dél-Franciaországból hoztam magammal, ahol 2 évig éltem. A déli francia konyha, igazi mediterrán konyha, mely rendkívül finom és egészséges, így ez a recept nem csak a mediterrán diétába de szinte bármilyen egészséges étrendbe tökéletesen passzol. Hozzávalók A Salátához 75 dkg újkrumpli 250 g olajos hal (lehet fűszerezett is) 2 konzerv […]

Moxa terápia – a gyógyító hő

moxa

A HKO – Hagyományos Kínai Orvoslásról és ezen rendszer terápiás módszereiről, az akupunktúráról és az akupresszúráról már volt szó egy korábbi írásban. Ezen gyógyító eljárások a meridiánok rendszerére épülnek. Az akupresszúra nyomással stimulálja a meridiánok speciális pontjait, az akupunktúra pedig néhány tized milliméter vastag tűkkel teszi ugyanezt. Moxa terápia gyakorlata A moxa terápia szintén a […]

Akácvirág – gyomorfekélyre és megfázáskor

akácvirág

Akácvirág – Robinia pseudoacacica, a pillangósvirágúak családjába tartozó növény. Hazánkban Tessedik Sámuel nevéhez fűződik az akác betelepítése, az alföldi futóhomok megkötése céljából került hozzánk ez a növény. Az akác virágot tavasszal, a virágzás kezdetén érdemes gyűjteni és feldolgozni (május-június). A virágokat azután a szirmokról lefejtve, szárítjuk és így egész évben hasznos összetevője vagy akár egyetlen […]

Tonhalas spagetti, spenóttal és vagányan

spagetti tonhalas

Ez egy izgalmas és nagyon finom tésztaétel, gyorsan elkészíthető és nagyon sokféle diétába jól beilleszthető, csak a tészta mennyiségen keresztül bevitt szénhidrát és ezzel kalória tartalomra kell figyelni. Hozzávalók 2 adaghoz 200 g spagetti 100 g tonhalkonzerv (lehetőleg sós vizes nem olajos) 100 g spenót (lehet fagyasztott is) 100 g sűrített paradicsom konzerv (lehet sűrítmény […]

Gyömbér – hányinger és koleszterin szint csökkentő

gyömbér

Gyömbér – Zingiber officinale, a gyömbéfélék családjának névadó növénye, mely az ősi Kínából származik, de mára már Ázsia több területén és Nyugat-Afrikában, valamint Dél-Amerikában is termesztik. A növény drogja, a gyökérzete, mely egy univerzális gyógynövény és fűszernövény egyben. Fogyasszák szárított porított formában, fűszerként vagy gyógynövényként, illetve főzetet, pépet, illóolajat is készíthetünk belőle, mely külsőleg és […]

Turmix vagy smoothie – egészség őrület

Smoothie

A smoothie nemrég kezdte hódító útját nálunk. Eredetileg egy olyan trumixról volt szó, mely csak gyümölcsök vagy zöldségek és jég vagy hideg víz használatával készült. A turmixok ezzel ellentétben más összetevőket, például tejet, mogyoróvajat, mézet, kakaót stb. tartalmaznak. Mára a smoothie őrület egy igazi trend lett, mely a vega és vegán táplálkozás terjedésével kezdett hódító […]