citrom

CitromCitrus, a citrusfélék családjának névadó növénye. Eredetileg Indiából származik, de mára már a világ több mérsékelt meleg éghajlatán termesztik. Mivel fontos haszonnövénynek számít, így számos kitenyésztett és felfedezett faja is ismert a növénytermesztők és fogyasztók körében.
A citrom nemcsak italok ízesítője, hanem ételek fűszere, adaléka de kozmetikumok, vegyszerek összetevője is lehet.

Hatóanyagai, különböző polifenolok, flavonoidok, aszkorbinsav (C-vitamin), egyéb vitaminok, , karotinoidok, limonoidok, limonit, nomilin, aglikonok, glovosidok és hesperidin valamint pektin.

A citromot ősidők óta használják gyógyászati célokra. Kiváló fertőtlenítő, vírus és baktérium valamint gombaölő tulajdonságai miatt, valamint polifenol tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő és anti-oxidáns tulajdonságai miatt is kiváló gyógynövény.
A legújabb kísérletek bebizonyították, hogy a limonoidok daganat ellenes hatással rendelkeznek, mert a daganatos sejtekbe jutva elpusztítják azokat. Így a daganatos terápiákban is hasznos gyógynövénynek számít. A lomonoidok csökkentik a koleszterin szintet (LDL/HDL arányt) és elősegítik a glutation S transzferáz (GST) működését, mely a szervezet legjelentősebb méregtelenítő rendszere.
A magas C-vitamin tartalmának és egyéb fent említett összetevőinek köszönhetően a citrom kiválóan alkalmas gyógynövény, megfázásos betegségek kezelésénél, akár teába csöpögtetjük a levét, akár reszelt héját fogyasszuk el, vagy épp a hatóanyagokban szintén gazdag magjait használjuk föl, nyersen vagy szárítva és megőrölve.
Ezen kívül bélfertőtlenítő, emésztést segítő, féregűző és vértisztító tulajdonságokkal is rendelkezik.
A frissen facsart citromlé, pláne langyos ásványvízbe facsarva, reggeli ébredés után kiváló gyógyszer a gyomornak és beleknek egyaránt. Elősegítheti a fogyást, csökkenti a szomjúság érzését, élénkít és vitalizál.

Keleti országokban gyakran, citromleves vízzel kezelik a kolerásokat és tífusz fertőzéseket is.
Az érett citrom (ami nálunk nem igazán kapható) az egyik legértékesebb méregtelenítő hatású növény.
Nem árt tudni, hogy a természetes módon érlelt citrom sokkal több hatóanyagot tartalmaz, mint a hozzánk kerülő, féléretten leszüretelt és mesterséges módszerekkel és vegyszerekkel érlelt citrom.
Ezért ha valaki olyan országban jár, ahol citromot termesztenek, mindenképp kóstolja meg az igazi érett citromot és használhatja a fenti betegségek kezelésére, illetve méregtelenítésre vagy csak a szervezete általános erősítésére.

A citrom héja rendkívül gazdag flavonoidokban és egyéb hasznos anyagokban, de a szállítás miatt gomba és rovarellenes szerekkel permetezik, melyet vízzel nem lehet lemosni, ezért mindenképp érdemes meleg vízzel és esetleg szódabikarbónával, szivaccsal megtisztítani, vagy egyszerűen levágni a héj felső (legértékesebb részét) és ezt nem fogyasztani.
A citrom levét növényi olajjal, olíva, avokádó vagy mandula olajjal összekeverve kitűnő bőrfiatalító, bőrtisztító és bőrregeneráló kozmetikumot lehet készíteni. A citromsav szabályozza a faggyútermelést, megszűnteti az enyhe bőrgyulladást és kiváló tonizáló hatással rendelkezik, használják korpa és bőrbetegségek kezelésére is. De illatosításra, tisztálkodásra és felfrissülésre is kiváló.

Tudományos publikáció a citrom daganatellenes és a koleszterinszint normalizáló hatásáról itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek:

 

Csipkebogyó – természetes immunerősítő