A növényi hatóanyagokról szóló sorozat első részében az alkaloidokról volt szó, melyek rendkívül erős  hatású anyagok is lehetnek. Az alkaloidok hatásaik tekintetében az élénkítő anyagoktól a hallucinogén, eufórikus hatású drogokon át, a veszedelmes mérgekig szélsőséges határok között mozognak.
Ebben az írásban a flavonoidokról lesz szó, melyek szintén jelentős hatású növényi anyagok de ebben az esetben a skála pozitív felén maradva, ésszerű fogyasztás mellett csak jótékony hatást fejtenek ki az emberi szervezetre.
Ez a vegyület csoport a latin flavus (sárga) szó után kapta a nevét, mert egyes (legkorábban azonosított) származékai sárga színűek. Mára hozzávetőleg 4000 féle flavonoidot ismer a tudomány.
A növények állítják elő őket aminósavakból (fenilalanin, tirozin) és a növények jellegzetes színéért felelősek (más anyagokkal, mint a betanin, vas, magnézium). Érdekes, hogy ugyanaz a flavonoid különböző színt is eredményezhet, attól függően hogy milyen ásványi anyagokkal és milyen kémiai környezetben fordul elő, ezért a növények élőhelye és felépítése szerint különböző színeket tudnak létrehozni.

Legnagyobb mennyiségben a bogyós gyümölcsökben lehet fellelni a flavonoidokat, mint a kékszőlő, bodza, áfonya, szeder, meggy, cseresznye, szilva de megtalálhatóak a vörös káposztában, padlizsánban, retekben, lilahagymában is, sőt szinte minden növényben találkozhatunk kisebb nagyobb mennyiségben a jelentős számú flavonoid vegyület több kevesebb képviselőjével
A virág és gyümölcs színének kialakításán túl, antibakteriális, antioxidáns és UV szűrő hatást is kifejtenek a növényekben.
A flavonoid tartalmú növények fogyasztása rendkívül hasznos az ember számára is, mivel antibakteriális, immunmoduláns, gyulladáscsökkentő, érfal erősítő, májvédő, májregeneráló, görcsoldó hatású anyagok, ami által jótékonyan hatnak a szívizom vérellátására és működésére, a daganatok kifejlődésének gátlására, kiváló antioxidánsok és javítják az agyi és perifériális keringés hatékonyságát is.
Íme néhány példa, a jelentősebb hatású  flavonoid vegyületekből.

Apigenin: Elsősorban fűszer ás gyógynövényekben fordul elő jelentős mennyiségben, mint a kakukkfű, rozmaring de zöldségekben és gabonákban is megtalálható. Az apigenin a hisztamin felszabadulás és a hialuronidáz enzim gátlásán keresztül hat. Nagyon jó gyulladáscsökkentő és immunmoduláns. Asztma és allergia kezelésénél nagyon hatékony szer lehet.

Kvercetin: Nagyobb mennyiségben a körömvirág, kerti ruta és bodzavirág tartalmazza de megtalálható gyümölcsökben és zöldségfélékben is. Elsősorban a vénás keringési panaszok, valamint a cukorbetegség következtében fellépő érrendszeri panaszok kezelésében jelenthet kiváló segítséget, de sebgyógyulás gyorsításában is jó eredményeket tud produkálni. Különösen C-vitaminnal kombinálva nagyon hatékony lehet.

Kempferol: A kvercetinnel együtt képes tágítani a vérereket ezzel javítva a perifériális és agyi vérkeringés hatékonyságát. Ezzel megóvva a sejteket az oxigén hiánytól. Gátolják a vérlemezkék összecsapzódását és ezzel segítenek megelőzni az érelzáródásokat és a trombózist.
Szilimarin a szilikrisztinnel és szilibininnel együtt elsősorban májprotektív hatásáról ismert flavonoidok. Ezek a flavonoglikánok csoportjába tartozó flavonoidok, szabadgyök fogó és sejtmembrán védő hatásuknál fogva a májsejtek regenerációját jelentősen képesek fokozni, illetve a méreganyagok májba jutásának blokkolásával májvédő hatással is rendelkeznek.

Vitexin: A galagonya virágos ágvégében (más flavonoidokkal együtt) jelentősebb mennyiségben megtalálható flavonoid. A vitexin és a galagonya többi flavonoidja, hatékonyan nyugtatja a szivet, fokozza annak saját vérellátását, mert javítja a szívkoszorúerek vérkeringését, illetve fokozza a szívösszehúzódások erejét.

A flavonoidok egyik legjelentősebb hatása az antioxidáns hatás, ami azt jelenti, hogy képesek semlegesíteni a szervezetben létrejövő vagy oda bejutó szabadgyököket, tehát az oxidatív stresszt. Ezen hatásuknál és az ehhez általánosan társuló immunmoduláns és gyulladáscsökkentő hatásuknál fogva a flavonoidok nagyon hatékony szerek a tumorok kialakulásának és fejlődésének gátlásában.

Flavonoidokban gazdag gyógynövények és élelmiszerek.

Akácvirág, bodzavirág, galagonya, máriatövis termése, körömvirág, kecskeruta fű, hársfavirág, aszalt szilva, homoktövis, kékszőlő, fekete áfonya, cseresznye, szeder, megy.

Növényi hatóanyagok – alkaloidok és növényeik