Diéta vagy böjt – testi, lelki megtisztulás

böjt

A keresztény kultúrában hamvazószerda a húsvét előtti nagyböjt kezdőnapja. Ebben az évben ez a nap február 17 -re esett, tehát már a nagyböjt időszakában járunk. A nagyböjt nagyszombaton, azaz ebben az évben április 3.-án ér véget. Érdemes megismerni a böjt élettani hatásait, az egészségre kifejtett pozitív hatásait, megismerni a böjt és a diéta közti összefüggéseket […]

Probiotikumok az egészségért – segédlet a megfelelő probiotikum kiválasztáshoz

probiotikumok típusai

A probiotikum szó hallatán már sokan tudják, hogy különböző baktériumokról (baktérium törzsekről) beszélünk, melyek az egészséges emésztés és az emésztési folyamatok által különböző betegségek megelőzését és leküzdését segítik elő. Milyen probiotikumot használjak? Míg a probiotikum általános jelentésével a legtöbb ember tisztában van, addig viszont azt kevesebben tudják, hogy a különböző megvásárolható probiotikum készítmények, különböző baktérium […]

Q10 koenzim – 40 fölött mindenképp fogyasszuk

Q10

Q10 – koenzim más néven Ubikinon, valamennyi sejtünk működéséhez szükséges anyag. A Q10 az úgynevezett aerob sejtlégzés egyik elengedhetetlen alkotóeleme, az emberi testben képződő energia ezen a folyamaton keresztül jön létre. Ezért a Q10 koncentrációja azokban a szervekben a legmagasabb, melyeknek legnagyobb az energiaigénye, mint például a máj, szív, tüdő és a vese. Q10 hiányában […]

Hidegen sajtolt olajok- olíva, tökmag és szőlőmag olaj

olivaolaj

Olíva olaj Az olajfa – Olea europaea, terméséből az olíva bogyóból sajtolt olaj. Ennél az olajnál különösen fontos, hogy milyen sajtolási eljárással készül. Mivel az olíva bogyó értékes és gazdag olajforrás, ezért ipari sajtolással is rengeteg olíva olaj készül. Az olíva olajoknál nagyon fontos, hogy extra szűz olívaolaj megnevezésű olajat használjunk, mert az olívatermelők legfőbb […]

Omega 3 és 6 zsírsavak – lássunk tisztán

omega3

Omega 3 és Omega 6 zsírsavak Az omega 3 és omega 6 többszörösen telített zsírsavakról és azon készítményekről, melyek ezen zsírsavakat tartalmazzák, sok információ megtalálható a különböző fórumokon. Itt szeretném részletesebben körüljárni a témát, megismertetni a ezen zsírsavak hatásait és szükségességét, valamint a természetes pótlásuk lehetőségeit. Trigliceridek – vagyis zsírok és olajok A köznyelvben csak […]

Cékla – a daganatok ellenszere

cékla

A cékla már a kőkorszak idején is ismert nővény volt, a rómaiak és a görögök is használták és ők terjesztették el Európa északi területein is. A céklát keleten is ismerik rég, az ajurvédikus gyógyászatban is nagyon jelentős növénynek tartják, elsősorban vérképző tulajdonságai miatt. A növény vas tartalma nem magasabb mint általában más növényeké viszont magas […]

Gyulladás csökkentés, táplálkozással és gyógynövényekkel

gyulladáscsökkentés

A gyulladások általános élettani folyamtok, melyekre bizonyos szempontból szükség van. Ám ha a gyulladás túl sokáig tart vagy túlságosan szétterjed a szervezetben az nagyon sok betegség alapjait teremti meg. A gyulladások a bélrendszerben is kezdődhetnek vagy ide is átterjedhetnek ezért is nagyon fontos a tudatos táplálkozás. A táplálékból kinyert, felszívódó vagy csak a bélben maradó […]

Árpa – diétához és diabétesz ellen

árpa

Árpa – Hordeum vulgare, a hideg mérsékelt éghajlat legfontosabb gabonanövénye, de világviszonylatban is a negyedik legfontosabb gabonaféle a búza, rizs és kukorica után. Az árpa a pázsitfűfélé családjába tartozó haszonnövény, melyet már 9000 éve termeszt az emberiség. Az árpa elsősorban haszonnövény és táplálkozási alapanyag, mind emberi mind pedig állati fogyasztásra használják és számos módon elkészíthető. […]

Ghí vaj – az ayurveda csodaszere

ghí vaj

A ghí az ayurvéda gyógyászat egyik legfontosabb alapanyaga, bivaly vagy tehéntejből készült vajból készül. A ghí elkészítése egyszerű de egy picit időigényes. Hogyan készül a ghí vaj ? Legalább 300 g vaj  kell hozzá. A módszer lényege, hogy jó minőségű vajat, egy saválló vagy zománcozott edényben felolvasztunk és kiválasztjuk belőle a romlandó és méreg anyagokat. […]

Turmix vagy smoothie – egészség őrület

Smoothie

A smoothie nemrég kezdte hódító útját nálunk. Eredetileg egy olyan trumixról volt szó, mely csak gyümölcsök vagy zöldségek és jég vagy hideg víz használatával készült. A turmixok ezzel ellentétben más összetevőket, például tejet, mogyoróvajat, mézet, kakaót stb. tartalmaznak. Mára a smoothie őrület egy igazi trend lett, mely a vega és vegán táplálkozás terjedésével kezdett hódító […]