csipkebogyó

CsipkebogyóRosea canina, magyar nevén csipkerózsa vagy vadrózsa bogyós áltermése. A vadrózsa a rózsafélék családjába tartozó bokros növény, mely Magyarországon vadon szinte miindenhol megtalálható.

Hatóanyagai: C-vitamin, cukor, pektin, alma és citromsav, vas, magnézium, mész, illóolaj, zsírosolaj, cseranyagok valamint kis mennyiségben A, B, K és P vitaminok.

Gyógyászati hatásai

A szárított csipkebogyó forrázat belsőleg fogyasztva elsősorban vese és hólyag problémák esetén ajánlott de használható magas vérnyomás, bélhurut, hörghurut, epe és májbántalmak esetén valamint immunerősítőnek is.

Felhasználása

A csipkebogyót az első őszi fagyok után (október-november) érdemes begyűjteni, mert ilyenkor érik be igazán. A narancssárgától a sötétvörösig terjedő színű bogyók hatóanyag tartalom szempontjából a leszedést követően a leghasznosabbak. Ha szárítva kívánjuk hasznosítani, akkor is célszerű a bogyókat felvágni és a bennük lévő szúrós magházat eltávolítani, de ha fogyasztani kívánjuk a bogyókat, akkor ezt mindenképp szükséges megtenni.
A csipkebogyót megszárítva forrázat vagy főzet formában is hasznosíthatjuk, illetve alkoholos kivonat is készíthető belőle, a bogyót felhasítva és a belső szúrós magvas részeket eltávolítva pedig kitűnő ízű és zamatú lekvár, szörp és üdítő ital készíthető belőle. Készítenek belőle ízesített likőrt, pálinkát de akár levest is.
A csipkebogyó magjából sajtolt olaj, nagyon jó bőrsérülések kezelésére és bőrfiatalító készítmények összetevőjének mert serkenti a bőr kollagén termelését. A magból készült olaj viszont gyorsan avasodik, így nem túl sokáig használható fel.

Hasonló növények

Homoktövis – a természetes multivitamin
Galagonya – szív problémákra és magas vérnyomásra
Kökény – fogyókúrához és méregtelenítéshez

Borókabogyó – kiváló izzasztó és vizelethajtó