C vitamin

A C-vitamin vagy más néven aszkorbinsav. Ez az sokrétű és létfontosságú vitamin, különösen fontos a szervezet számára. Híres Nobel díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert 1937 ben kapott orvosi Nobel díjat a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért, ugyanebben az évben Norman Haworth (angol) és Paul Karrer (svájci) kémikusok, Nobel díjat kaptak a C-vitamin szerkezetének meghatározásáért.

Mire jó a C-vitamin?

A C-vitamin egy erős redukáló szer, tehát a szabad gyökök semlegesítésében van rendkívül jelentős szerepe.
A szabadgyökök, olyan agresszív kémiai anyagok, melyek nagyrészt a szervezetben keletkeznek, de kívülről is bejuthatnak oda. Tulajdonképpen olyan anyagok (molekulák) melyeknek a stabilitásuk megteremtéséhez elektronra van szükségük és rendkívül agresszíven (erősen) vonzzák az elektronokat, így azokat könnyen ki tudják szakítani más molekulákból, amelyek így sérülnek, roncsolódnak és elvesztik azon tulajdonságaikat, melyek a működésükhöz, vagy másként fogalmazva a szervezetbeli funkciójukhoz szükségesek.
A szabadgyökök gyakran a sejtek falából lopják el az elektronokat, de a sejtekbe jutva a DNS-t is károsíthatják, ezzel a sejtek pusztulását vagy daganatos sejté alakulását okozva.

Az testi sejtjeink, amennyiben károsodnak vagy nem kapnak megfelelő tápanyagot, illetve a bennük felhalmozódó mérgek vagy a sejtek közti tér károsodása esetén alapvetően két féle képen tudnak reagálni.
A sejtek képesek az osztódásra és létezik úgynevezett programozott sejthalál és ezen két mechanizmus fontos befolyásolói a szabadgyökök és az őket semlegesítő antioxidánsok.
Vannak sejttípusok melyek elhalnak, mások pedig megváltoztatják a DNS szerkezetüket, hogy védekezzenek a kedvezőtlen hatások ellen és daganatos sejtekké alakulnak, melyek azután gyors szaporodásnak indulnak, ezzel biztosítva a fennmaradásukat.
Így a szabadgyökök sejt károsító hatásainak is ez a két végkimenetele lehet, azaz sejthalál (necrosis) vagy daganatok képződése.

A C-vitamin szerepe a szervezetben

Természetesen a szervezet rendelkezik olyan védelmi rendszerrel, ami a szabadgyökök semlegesítését megoldja. Pontosabban a szervezet szabadgyök – antioxidáns egyensúlya, egy bonyolult folyamat, melyet az úgynevezett redox homeosztázis rendszer tart összhangban.

A szervezet szabadgyök semlegesítő rendszere egy enzimes és nem enzimes komplett rendszerből áll, így több tényezős. Azt viszont el lehet mondani, hogy a sejtekben képződő, úgynevezett glutation molekulák fontos tényezői ezen rendszernek, mert a szabadgyökök agresszióját meg tudják fékezni, azaz a glutation molekulák egy bonyolult energetikai folyamat révén, elektronokat tudnak lőni a szabadgyökökre és ezzel semlegesítik őket, gyorsabban mint ahogy azok elvonnának elektront a sejt falából vagy a DNS –ből.
A glutation molekulák ezért a szabadgyök semlegesítő rendszer fontos részei és a C-vitamin ezen molekulák elektron készletét tudja feltölteni. A tudomány mai állása szerint a C-vitamin az egyetlen anyag, ami ezt a munkát elvégzi.

Miért van szükség a C-vitaminra?

Érdekes módon az állatvilágban az állatok többsége elő tudja állítani a C-vitamint a saját szervezetében, erre viszont az ember nem képes. Van még néhány majomféle és pár kisebb emlős aki szintén nem állít elő C-vitamint de az állatok túlnyomó többsége igen. Ezért az embernél különösen fontos a C-vitamin bevitele a szervezetbe.
Szent-Györgyi Albert aki a C-vitamin élettani szerepét kutatta, 2000 mg körüli C-vitamin mennyiséget fogyasztott naponta majd később idősebb korában már 6000 mg fölötti adagokat fogyasztott.
Azt is lehet tudni, hogy idős korában egy nehezen gyógyuló, komolyabb tüdőgyulladás alkalmával 15 000 mg C-vitaminnal kezelte magát, naponta. A híres professzor 93 évet élt és ezen hosszú élethez a rendszeres C-vitamin fogyasztás valószínű nagyban hozzájárult.

Mennyi C-vitamint fogyasszunk?

A különböző melegvérű állatok C-vitamin termeléséből és az általuk elfogyasztott táplálékok C-vitamin tartalmából, lehet számítani egy C-vitamin mennyiséget testsúly kilogrammonként.
A C-vitamin RDA (ajánlott napi tápanyagbevitel) értéke legújabb irányelvek szerint az E.U. ban 80 mg Magyarországon 60 mg jelenleg.
Az RDA mennyiséget a Világkereskedelmi Szövetség határozza meg de erről a szervezetről tudni kell, hogy a legnagyobb gyógyszeripari cégek is a tagjai között vannak, akiknek ugye nem érdeke, hogy csökkenjen a gyógyszer fogyasztás, mondjuk a megelőzött betegségek miatt.
Akár Szent-Györgyi professzor véleményét, akár az állatok C-vitamin termelésének arányait nézzük, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy az ajánlott C-vitamin szükséglet az embernél 30 mg/testsúly Kg ra tehető, ami egy 70 kg os ember esetében napi 2100 mg-nak felel meg.
A táplálékkal is fogyasztunk C vitamint, 1 liter igazi citromlében 460 mg, 1kg almában 60 mg vagy 1 kg kiwiben például 1000 mg található, de ezen úton nagyon nehéz lenne bevinni a megfelelő adagot, így könnyen belátható, hogy mesterségesen is hozzá kell járulni a szükséges mennyiséghez.
Mivel azonban a C-vitamin felszívódása sok tényezőtől függ, elsősorban az elfogyasztott táplálék típusától, összetételétől de életkortól, egészségi állapottól is, így érdemes inkább többet fogyasztani.
Ezért jó szabály az, ha a testsúly kilogrammonkénti értéket bevisszük vitamin tabletta formájában és ehhez még olyan táplálékot is fogyasztunk, lehetőleg a vitamin bevételével egy időben, melynek van természetes C-vitamin tartalma.

Van-e ártalmas hatása a C-vitaminnak?

Mivel a C-vitamin vízben oldódó vitamin, így a fölöslegesen bevitt mennyiség a vizelettel ürül, nem okoz vesekövet (ahogyan azt tévesen terjesztik bizonyos érdekcsoportok), hiszen például a kecske 13500 mg C- vitamint termel naponta és e mellett még fogyaszt is a lelegelt növényekből, ennek ellenére nem jellemző betegség a vesekő a kecskéknél.
Az aszkorbinsav rendkívül olcsón megvásárolható a patikákban, abban különbözik a természetes C-vitamintól, hogy kémiai eljárással állítják elő cukorból, de szerkezetét és élettani jelentőségét tekintve teljesen megegyezik a növényekben talált C-vitaminnal.
Szent-Györgyi Albert, annak idején 10 liter, paprikából préselt léből tudott 6,5 gramm C vitamint előállítani, arról nincs adat, hogy ehhez hány kg paprikát kellett kipréselni de a fent leírt C-vitamin tartalmakból is látszik, hogy a természetes C-vitamin előállítása rendkívül drága lenne, viszont a patikában kapható, olcsó aszkorbinsav szerencsére tökéletesen megfelel.

Ajánlott írásaink


Személyiség pszichológia – a bennünk élő másik nem