Receptek

ghí vaj

A ghí az ayurvéda gyógyászat egyik legfontosabb alapanyaga, bivaly vagy tehéntejből készült vajból készül.
A ghí elkészítése egyszerű de egy picit időigényes.

Hogyan készül a ghí vaj?

Legalább 300 g vaj  kell hozzá. A módszer lényege, hogy jó minőségű vajat, egy saválló vagy zománcozott edényben felolvasztunk és kiválasztjuk belőle a romlandó és méreg anyagokat.
A vajat felolvasztjuk és olv
adás után, rendkívül alacsony lángon hevítjük, de nem forraljuk. Én ezt úgy tudom elérni, hogy a gáztűzhelyem legkisebb tűzrózsájának, minimum fokozatán főzöm a vajat, úgy, hogy egy fél cm vastag acéllapot teszek az edény alá még, hogy eloszlassa a hőt. A régi öregek sparhelt szélén készítették, mert nálunk is jól ismert és nagy becsben tartott étel volt.

Nos a vajat 3-4 órán keresztül főzzük, úgy, hogy éppen csak buggyanjon néha. Közben a vaj tetején keletkező habot rendszeresen leszedjük de az edény alján lévő részt nem kavarjuk fel.
Pár óra fölözés és főzés után a vaj aranysárga színű lesz, az edény alján pedig leég, letapad a többi szennyeződés (nem szabad feketére égetni, ha barnás kiválás van az edény alján az jó).
Óvatosan leöntjük a tiszta vajat egy üveg vagy kerámia edénybe és hagyjuk újra megszilárdulni.
Így egy rendkívül tiszta vajat kapunk, amiből eltávozik a víz, a fehérje és a tejcukor is.
Ezért a ghít a laktóz érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
Ez a vaj, hűvösön akár másfél-két évig is eláll, nem romlik meg mert minden szennyeződés távozik belőle.

Mire jó a ghí vaj?

A ghí azon kívül, hogy nagyon finom, rendkívül egészséges is. Akár pékárúra kenve, akár ételekhez adva rendkívül ízletes csemege. Gyermekeknek is nagyon ajánlott. Azért érdemes mértéket tartani a fogyasztásával, mert egyrészt elég drága, ha azt nézzük, hogy 300g vajból, 180-200 g ghí lesz, másrészt kalóriában igen gazdag.
A ghí nagyon jó antioxidáns és jót tesz az emésztő rendszernek.
Belsőleg fogyasztva, kíméli a gyomrot és segíti a belek tisztítását, regenerációját. Gyomorproblémákkal küzdőknek, máj és epe tisztításra és méregtelenítésre is kiváló. Gyógyteákhoz is adható. Nyugtat, kiegyensúlyoz, lassít és stabilabbá tesz.
Külsőleg felhasználható, szembe cseppentve, krémekhez adva, de masszázs olajba keverve is kitűnő hatású. Bőrnyugtató, bőrfiatalító és bőrtápláló, sebgyógyító (például égési sebekre) és javítja a szem egészségét is.
Gyakran használják különböző gyógynövényes főzettel összekeverve, mert felerősíti a gyógynövények hatását, és így kiváló krémek készíthetők belőle.

Ghí az ayurvedaban

Az ayurveda egyik legfontosabb alapanyaga a ghí. Enyhíti a Pitta és Vatta dósákat, ezzel segíti a Kapha egyensúly megteremtését. Nyugtat, lassít és lazít. Ezért az öregedés egyik ellenszerének is tartják.
Nyugtatja a beleket és az emésztést, segíti a szem egészségét és a Pancsakarma, azaz méregtelenítő terápiákban is előszeretettel használják. Ezt az ételt vágyfokozónak is tartják.
A ghíről az ayurvéda azt tartja, hogy segíti a mentális funkciókat, a gondolkodást és a szellemi egészség fenntartását is.

Hasonló témájú cikkek

Méregtelenítés 1. rész – helyes személet

lilahagymás fetas penne

Hozzávalók 4 mérsékelt adaghoz
250 g penne tészta
125 g feta sajt
1 db zöld csípős paprika
1 fej lilahagyma
40 g dióbél
15 g fekete olívabogyó
2 gerezd fokhagyma
Olíva olaj 1 dl, só, bors és bazsalikom levél

A tésztát sós, olívás vízben aldente (félkeményre főzzük), közben a hagymát, paprikát, fokhagymát, olíva bogyókat tetszés szerinti méretre felaprítjuk, a dióbelet kicsit összetörjük.
Egy hőálló tálba olíva olajat teszünk, majd erre ráöntjük a tésztát, amikor megfőtt. Ezután a fetasajtot a tetejére morzsoljuk és rászórjuk az aprított összetevőket. Nagyon nem kell sózni, mert a feta sós.
Megfűszerezzük és egy kis tésztalevet, 2dl adunk hozzá, a tészta főzővizéből.
Aztán mehet a sütőbe, 180 fokon 20-25 percig sütjük, néha megkeverjük, hogy ne száradjon ki a tészta.

Energia tartalom összesen nagyjából 1360 kcl. Adagonként 340 kcl.

Ez az étel egy laza ebédnek vagy vacsorának kiváló, hidegen is fogyasztható, hűtőben 24 órát gond nélkül eláll.

Egészség szempontból

Az erős paprika, fokhagyma és a hagyma, fertőtlenít és serkenti az emésztést, mivel nem hőkezeljük nagyon a zöldségeket, így a vitaminok is megmaradnak benne. A feta kitűnő fehérjeforrás, az olíva olajnak és bogyónak pedig omega 3 és omega 6 zsírsav tartalma miatt van pozitív szerepe.
A dióban lévő flavonoidok, aminosavak és többszörösen telítettlen zsírsavak pedig az egészség tárházai.
Ha durung tésztából készítjük, akkor a viszonylag magas szénhidrát tartalom is előnyösen hasznosul, mivel az alacsonyabb glikémiás index miatt nem emeli meg a vércukrot oly mértékben.
Ezt az ételt nyugodtan fogyaszthatják szív és érrendszeri diéta, fogyókúrás étrend és általános egészséges étkezés részeként is.
Komolyabb gyomorproblémákkal küzdőknek nem ajánlott, az erős paprika és a hagyma miatt. Tej érzékenyek egyértelműen ne fogyasszák.

 

Lisztekről – mi egészséges és mi nem az

epres fetasaláta

Hozzávalók 4 mérsékelt adaghoz
1 kis fej római saláta vagy 250 g ruola (keverhetők is)
125 g fetasajt
250 g eper vagy magozott nagy szemű vörös szőlő
1 marék mandula vagy dió
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál juharszirup vagy méz
0,5 dl málnaecet
2 evőkanál balzsamecet
2 ek barna cukor
1 dl olíva olaj
1 teáskanál dijoni mustár

A mandulát összetörjük (konyharuhában) és megpirítjuk kicsit. Elkészítjük az öntetet is, a zúzott fokhagymát, a juharsziruppal, mustárral, málna ecettel, balzsamecettel, cukorral és olíva olajjal összekeverjük.
Ezután felaprítjuk a salátát és felszeleteljük az epreket (ha szőlővel készítjük eper helyett, akkor a szőlő szemeket félbe vágjuk és kimagozzuk). Aztán felaprítjuk a római salátát (ha rukkolával csináljuk, azt elég megmosni) és megmossuk, lecsepegtetjük. Egy tálba tesszük a salátát, rászórjuk a gyümölcsöt, majd a felkockázott vagy kézzel szétmorzsolt fetát. Az egészet leöntjük a dresszinggel és frissen tálaljuk.

Energia tartalom összesen 760 kcl adagonként 190 kcl.

Ez az étel lehet előétel de diéta idején egy kellemes vacsora vagy ebéd is, esetleg teljes kiőrlésű vagy rozskenyérből készült pirítóssal.
Az ízek harmóniája, az édes, a savanyú a málna és balzsamecet, a csípős mustár és az érett gyümölcsök zamata, a sós sajttal és fokhagymával, mennyei íz orgiát ad ennek az ételnek.
Randi vacsoránál előételnek is kiváló (a fokhagymát ilyenkor érdemes fokhagyma nyomóval préselni inkább)

Az egészségre gyakorolt hatása, a sajt kitűnő fehérje forrás, a saláta rostban és vitaminokban gazdag, a gyümölcsök pedig vitaminokban és falvonoidokban szintén gazdagok. Az olíva olaj omega 3 és omega 6 tartalma, a fokhagyma fertőtlenítő és érrendszerre gyakorolt pozitív hatása és a mandula vagy dió ásványi anyag, flavonoid és többszörösen telítettlen zsírsav tartalma teszi ezt az ételt igazán egészségessé.
A cukor kihagyható belőle, akkor picit óvatosabban kell bánni a málnaecettel és a balzyamecettel is, nehogy nagyon savanyú legyen az étel.
Ez az étel szív és érrendszeri problémák esetén, fogyókúrához, vitalizáláshoz, téli vitaminbombának és kedélyállapot javításhoz is kiváló választás lehet. Összetevői gyulladáscsökkentő és emésztést fokozó tulajdonságokkal bírnak. Enyhébb gyomorproblémákkal küzdők is nyugodtan fogyaszthatják.

Omega 3 és 6 zsírsavak – lássunk tisztán

AJÁNLJUK

Akácvirág – Robinia pseudoacacica, a pillangósvirágúak családjába tartozó növény. Hazánkban Tessedik Sámuel nevéhez fűződik az akác betelepítése, az alföldi futóhomok megkötése céljából került hozzánk...