gyömbér

GyömbérZingiber officinale, a gyömbéfélék családjának névadó növénye, mely az ősi Kínából származik, de mára már Ázsia több területén és Nyugat-Afrikában, valamint Dél-Amerikában is termesztik.
A növény drogja, a gyökérzete, mely egy univerzális gyógynövény és fűszernövény egyben.
Fogyasszák szárított porított formában, fűszerként vagy gyógynövényként, illetve főzetet, pépet, illóolajat is készíthetünk belőle, mely külsőleg és belsőleg is használható. Kiváló energetizáló és üdítő hatású.

Hatóanyagai; jellegzetes ízét és illatát az illóolaj (bizabolén), a gingerolok és a shogaolok adják. (A gingerol átalakulhat shogaollá, zingeronná és paradollá is). Ez az illóolaj a gyökérben termelődik, rendkívül kellemes illatú, és a növény ennek köszönheti jellegzetes, édeskés ízét is. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha gyökér formában fogyasztjuk, csak nagyon vékonyan hámozzuk, de az is elég, ha a gyökeret csupán erősen megmossuk, és kicsit megdörzsöljük.

Gyógyászati hatásai

A gyömbér elsősorban élénkítő hatású, az ayurvedaban a tűz erő fokozására használják és ezzel mind a vizet mind pedig a szelet csökkenti.
Lélektani hatását tekintve, elűzi a félénkséget és cselekvésre ösztönöz. Segít a nehezen feldolgozható problémák, élmények leküzdésében.
A szervekre gyakorolt hatása szempontjából, nagyon jól alkalmazható, gyomorproblémák esetén (kivéve gyomorsav túltermelés és fekély). Jótékony a gyomorhurutra, gyomorgyengeségre, émelygés és hányinger esetén. is. De alkalmazzák például tengeri betegség vagy utazási betegség megelőzésére, leküzdésére is.

A zsíros és nehezen emészthető ételek emésztését elősegíti és az ebből fakadó, tunyaság, fáradság, idegkimerültség tüneteit csökkenti és gyógyítja.
Segíti a béltartalom ürítését, a száj, a torok és a belek fertőtlenítését. Ezért az év hurutos időszakaiban, mikor a megfázásból eredő légúti fertőzések megjelennek, kiváló mind a megelőzésben, mind pedig a betegségek kezelésében.
A nedves asztmatikus betegségekre is jótékony hatású.
Általános idegnyugtató hatását az által fejti ki, hogy segít a szervezetben felhalmozódott mérgek kiürítésében, az elszaporodott gombák és egyéb kórokozók elpusztításában, ezzel a belső egyensúly helyreállításában. A gyömbér felmelegít, erőssít, megmozgat.
Jótékony a reumás panaszok esetén, mind külsőleg bedörzsölve mind belsőleg fogyasztva.
Serkenti a máj működését, ezzel általános méregtelenítő hatású. Hasi görcsök, menstruációs fájdalmak, puffadás esetén is remek hatású szer, csökkenti a koleszterin szintet és segít kordában tartani a vércukorszintet. A daganatos betegségek kezelésénél is jótékony hatással alkalmazható.

Felhasználása

Egy kis darab gyömbért nyersen elrágcsálva a fokhagymához hasonlóan fertőtleníti a szájüreget, azzal a különbséggel, hogy a gyömbér egyben kellemes leheletet is biztosít. Főzetet is készíthetünk belőle, ha így fogyasszuk, egy hüvelykúj utolsó percénél nagyobb darabot ne használjunk egyszerre.
A főzetéhez az aprított (nem kell hámozni, csak mosni, mivel a hatóanyagainak nagy része közvetlenül a héj alatt található) vagy egész darabot, 5-20 percig áztassuk, forráshoz közeli vízben (lehetőleg üveg, vagy zománcozott edényben).
Kevés mézzel édesíthető az ital. Hűvös, hideg időszakban, heti egy két alkalommal napközben, kora délután fogyasztott gyömbér tea, segíthet megelőzni a megfázásos betegségeket. Oliva vagy más olajba áztatva (3-4 hétig) a gyömbérből kioldódik a hatóanyag és az így készült olajat, főzéshez, teába vagy külsőleg alkalmazva, bedörzsöléshez, masszázshoz is használhatjuk.

Ellenjavallat

Magas vérnyomás, gyomorfekély, túlzott savtermelés, vérzések és égő érzések esetén nem javallott a használata. Gyermekeknél sem ajánlott.

Ajánlott írásaink


Jóga kezdőknek – a fejlődés útja