meregtelenítés

A méregtelenítésről pro és kontra csapnak össze az érvek és ellenérvek. Vannak akik úgy vélik ez minden terápia alapja, mások az vallják, teljesen fölösleges erőfeszítés. Orvosok véleménye áll szemben orvosokéval és egyéb szakemberek véleménye, más szakemberekével.
A tény, hogy a méregtelenítés vagy salaktalanítás eljárásait évezredek óta használják a tradícionális gyógyításban. A különböző böjt kúrák, beöntések, hánytatás, piócák, vagy épp fürdők és izzasztó kúrák számtalan változata létezik és van ki erre, mások arra esküsznek.

Hogyan lehet eligazodni ezen vélemények és álláspontok között ?

A méregtelenítésről szóló, cikksorozatban ezeket a kérdéseket szeretném kicsit körbe járni.

Mit nevezünk mérgeknek?

A mérgek, biológiai szempontból leegyszerűsítve, olyan anyagok, melyek a szervezet egészségét károsítják, gátolják a szervezet működését, regenerációs folyamatait és a normális egyensúlyi állapot megtartását.
Így gyakorlatilag minden lehet méreg, csak a dózistól függ, hogy annak nevezzük-e vagy sem.
Például a szervezet számára létfontosságú oxigén, bizonyos parciális nyomáson toxikussá válik, ahogyan a normál légköri nyomáson belélegzett nitrogén is mérgezést okoz, ha megnövekszik a mennyisége a vérben (ezt a búvárok jól tudják). Tehát a mérgekkel kapcsolatban, elsődleges szempont a koncentráció kérdése.

A szervezet számára káros, mérgező anyagok származhatnak a külvilágból, melyek lehetnek gázok, ólom, szénmonoxid, cián stb.
Lehetnek szerves mérgek, mint a gombák, kígyók, rovarok vagy épp baktériumok által előállított mérgek. Valamint lehetnek egyéb mérgező anyagok, mint például a pvc (polivinil-klorid) pcb (polikloralt-bifenol), bifenolok és egyéb vegyi anyagok.

A műszaki berendezések, mobiltelefonok által keltett elektroszmog is negatívan befolyásolja a szervezet egészségét de a világűrből érkező mágneses hullámok, napkitörések is károsíthatják szervezetünket.

A szervezetünk számára mérgező anyagok másik csoportja, amelyek a szervezeten belül keletkeznek, melyeket salakanyagokként is szoktak emlegetni.

Ilyenek az emésztőrendszerben képződő mérgek, melyek a nem megfelelő emésztés közben keletkeznek.
A gyümölcsök tökéletlen emésztése (erjedése) következtében metil és propil alkohol képződhet, a fehérjék tökéletlen emésztése (rothadás) eredményeként putreszin, indol, szkatol és tirozin szabadul föl.
Az anyagcsere folyamatok alatt képződik a húgysav vagy a koleszterin, a teljes szénhidrát mentes táplálkozás miatt az acidózisban keletkező sók, illetve a külső toxikus anyagok, melyek az élelmiszerekkel kerülnek a szervezetbe, szintén mérgeknek tekinthetőek.
Mérgeknek tekinthetőek a szabad gyökök, melyek közvetlenül is bejuthatnak a szervezetünkbe, de a táplálék lebontás és egyéb anyagcsere folyamatok hatására is folyamatosan keletkeznek bennünk.

Természetes méregtelenítő folyamatok

A szervezet természetesen rendelkezik különböző méregtelenítő mechanizmusokkal, melyekben különböző ásványi anyagok, ionok, vitaminok és antioxidánsok segítségével képes a számára káros anyagokat közömbösíteni és kiüríteni vagy megkötni.
Ez a rendszer viszont attól függ, hogy a szervezet mennyire van igénybe véve és túlterhelve illetve, hogy milyen tartalékokkal rendelkezik, valamint, hogy hogyan képes a napi szükséges működését elvégezni. Gyakorlatilag a szervezet önjavító, öngyógyító, kompenzáló mechanizmusai azok, melyek a különböző méreg anyagok közömbösítését és kiürítését is végzik.

Bennünk lévő élővilág

Az emberi szervezet sok milliárd (nagyjából 100 ezer milliárd) sejtből épül föl, de minden emberben hasonló nagyságrendben élnek mikrobák is. Ezek az általában egysejtű lények, gombák, baktériumok vagy vírusok egy része szimbiózisban él velünk és működésük során segítik az emésztést, a vitaminok előállítását és sok egyéb élettani folyamatot, míg mások élősködnek és támadják a szervezetünket illetve a szervezetben élő többi mikrobát.
Ezen parányi élőlények nagyjából 2,5 kg ot nyomnak minden ember szervezetében.
Mennyiségük és egymáshoz viszonyított arányuk is rendkívül fontos a szervezetünk egészséges működése szempontjából. Bizonyos fajok elszaporodása is okozhat tüneteket, míg pusztulásuk is vezethet betegséghez. Többségük a tápcsatornában található és itt is fejtik ki hatásukat de ezzel az egész szervezetre hatással vannak.

A méregtelenítés alapjai

Amikor tehát mérgekről beszélünk tudnunk kell, hogy akár kívülről jutnak be a szervezetünkbe, akár belül jönnek létre, mindenképp képesek megváltoztatni a szervezet működését és hatással vannak a bennünk élő organizmusokra is, melyek működése – közvetve vagy közvetlenül – szintén hatással van a különböző életfolyamatainkra.

A méregtelenítés jelenthet olyan orvosi eljárásokra is, melyek az azonnali életveszély elhárítása érdekében, gyógyszeres és műszeres beavatkozásokkal igyekeznek semlegesíteni és eltávolítani a különböző méreg anyagokat a szervezetből, mondjuk alkohol mérgezés, vagy kígyóharapás esetén.
De méregtelenítésnek tekinthető az a folyamat is, mikor elősegítjük a szervezet számára, hogy a benne felhalmozódott anyagokat, bomlástermékeket kiürítse és ezzel együtt a káros, mérgező hatású anyagoktól is megszabaduljon. Ezt különböző anyagokkal, eljárásokkal és technikákkal tudjuk segíteni, melyek gyorsítják és hatékonyabbá teszik ezt az ürítési és tisztítási folyamatot.
Természetesen ez utóbbi esetben is szükséges feltétel az, hogy felismerjük, hogy milyen anyagokból halmozódott vagy halmozódhatott fel nagyobb mennyiség és ezt milyen (rossz) szokások által “segítettük elő”. Ezért a méregtelenítés alatt, nem csak arra kell fókuszálni, hogy a mérgeket kiürítsük, hanem ugyanilyen fontos az is, hogy ezeket a rossz szokásokat felismerjük és elengedjük, tehát lehetőleg ne vigyük be, vagy hozzuk létre a szervezetünkben újra a méreganyagokat, vagy legalább is egy tudatosabb életvezetés mellett, kontrolláljuk ezt a folyamatot.

A méregtelenítő eljárásoknak, mindig három  fő célja van

Az egyik, hogy ismerjük föl, hogy milyen helytelen szokások vagy túlzásba vitt tápanyagok hozták létre azt az állapotot amely a tüneteket okozza és/vagy már betegséget vagy betegség közeli állapotot idézett elő.
A másik fontos lépés, hogy tudatosuljon az emberben, hogy ezen szokások vagy anyagok okozzák az elváltozásokat részben vagy egészben, mert így ennek felismerésével és a helytelen szokások megváltoztatásával mérsékelni vagy megszüntetni lehet a problémák forrását is.
A harmadik lépés pedig, hogy segítsük a szervezet öngyógyító mechanizmusait. Erre remek módszerek a különböző méregtelenítési technikák, melyekről a cikksorozat további részeiben olvashatsz.

A méregtelenítés tehát egy komplett módszer, mely a felismeréssel indul, a tudatosítással folytatódik és a szervezet öngyógyító mechanizmusainak támogatásával zárul.

Végeredmény (ha jól és szakszerűen csináljuk), hogy a méregtelenítésen átesett személy, szembesül a helytelen szokásaival, testileg és lelkileg megtisztul (megszabadul) tőlük és az önmagára fordított figyelem és a külső segítség által mérsékli vagy megváltoztatja ezen rossz szokásokat.
A méregtelenítés tehát egy testi és lelki folyamat és érvek és ellenérvek, pro és kontra de évezredek óta működő és  az egészséget támogató eljárás.

A témához kapcsolódó ajánlott tartalmak


Benedekfű – májtisztításhoz