A méregtelenítésről pro és kontra csapnak össze az érvek és ellenérvek. Vannak akik úgy vélik ez minden terápia alapja, mások az vallják, teljesen fölösleges erőfeszítés. Orvosok véleménye áll szemben orvosokéval és egyéb szakemberek véleménye, más szakemberekével.
A tény, hogy a méregtelenítés vagy salaktalanítás eljárásait évezredek óta használják.
A különböző böjt kúrák, beöntések, hánytatás, piócák, vagy épp fürdők és izzasztó kúrák számtalan változata létezik és van ki erre, mások arra esküsznek. De hogyan lehet eligazodni ezen vélemények és álláspontok között?
A méregtelenítésről szóló legújabb cikksorozatban ezeket a kérdéseket szeretném kicsit körbe járni.

Mit nevezünk mérgeknek?

A mérgek, biológiai szempontból leegyszerűsítve, olyan anyagok, melyek a szervezet egészségét károsítják, gátolják a szervezet regenerációs folyamatait és a normális egyensúlyi állapot megtartását.
Így gyakorlatilag minden lehet méreg, csak a dózistól függ, hogy annak nevezzük-e vagy sem.
Például a szervezet számára létfontosságú oxigén, bizonyos parciális nyomáson toxikussá válik, ahogyan a normál légköri nyomáson belélegzett nitrogén is mérgezést okoz, ha megnövekszik a mennyisége a vérben (ezt a búvárok jól tudják).
Tehát a mérgekkel kapcsolatban, elsődleges szempont a koncentráció kérdése.

A szervezet számára káros, mérgező anyagok származhatnak a külvilágból, melyek lehetnek gázok, ólom, szénmonoxid, cián stb.
Lehetnek szerves mérgek, mint a gombák, kígyók, rovarok vagy épp baktériumok által előállított mérgek. Valamint lehetnek egyéb mérgező anyagok, mint például a pvc (polivinil-klorid) pcb (polikloralt-bifenol), bifenolok és egyéb vegyi anyagok.

A műszaki berendezések, mobiltelefonok által keltett elektroszmog is negatívan befolyásolja a szervezet egészségét de a világűrből érkező mágneses hullámok, napkitörések is károsíthatják szervezetünket.

A szervezetünk számára mérgező anyagok másik csoportja, amelyek a szervezeten belül keletkeznek, melyeket salakanyagokként is szoktak emlegetni.
Ilyenek az emésztőrendszerben képződő mérgek, melyek a nem megfelelő emésztés közben keletkeznek.
A gyümölcsök tökéletlen emésztése(erjedése) következtében metil és propil alkohol képződhet, a fehérjék tökéletlen emésztése (rothadás) eredményeként putreszin, indol, szkatol és tirozin szabadulhat föl.
Az anyagcsere folyamatok alatt képződik a húgysav vagy a koleszterin, a teljes szénhidrát mentes táplálkozás miatt az acidózisban keletkező sók, illetve a külső toxikus anyagok, melyek az élelmiszerekkel kerülnek a szervezetbe, szintén mérgeknek tekinthetőek.

A szervezet természetesen rendelkezik különböző méregtelenítő mechanizmusokkal, melyekben különböző ásványi anyagok, ionok, vitaminok és antioxidánsok segítségével képes a számára káros anyagokat közömbösíteni és kiüríteni vagy megkötni.
Ez a rendszer viszont attól függ, hogy a szervezet mennyire van igénybe véve, túlterhelve illetve, hogy milyen tartalékokkal rendelkezik, valamint, hogy hogyan képes a napi szükséges működését elvégezni. Gyakorlatilag a szervezet önjavító, öngyógyító, kompenzáló mechanizmusai melyek a különböző méreg anyagok közömbösítését és kiürítését is végzik.

Bennünk lévő élővilág

Az emberi szervezet sok milliárd (nagyjából 100 ezer milliárd) sejtből épül föl, de minden emberben ettől sokkal nagyobb számú mikroba él. Ezek az általában egysejtű lények, gombák, baktériumok vagy vírusok egy része szimbiózisban él velünk és működésük során segítik az emésztést, a vitaminok előállítását és sok egyéb élettani folyamatot, míg mások élősködnek és támadják a szervezetünket illetve a szervezetben élő többi mikrobát.
Ezen parányi élőlények nagyjából 2,5 kg ot nyomnak minden ember szervezetében.
Mennyiségük és egymáshoz viszonyított arányuk is rendkívül fontos a szervezetünk egészséges működése szempontjából. Bizonyos fajok elszaporodása is okozhat tüneteket, míg pusztulásuk is vezethet betegséghez. Többségük a tápcsatornában található és itt is fejtik ki hatásukat de ezzel az egész szervezetre ugyanígy hatással vannak.

Mérgező anyagok és hatásaik

Amikor tehát mérgekről beszélünk tudnunk kell, hogy akár kívülről jutnak be a szervezetünkbe, akár belül jönnek létre, mindenképp képesek megváltoztatni a szervezet működését és hatással vannak a bennünk élő organizmusokra is, melyek működése szintén hatással van a szervezetünk működésére.

Tehát mikor a méregtelenítésről beszélünk, gondolhatunk olyan orvosi eljárásokra is, melyek az azonnali életveszély elhárítása érdekében, gyógyszeres és műszeres beavatkozásokkal igyekeznek semlegesíteni és eltávolítani a különböző méreg anyagokat a szervezetből, mondjuk alkohol mérgezés, vagy kígyóharapás.
De méregtelenítésnek tekinthető az a folyamat is, mikor lehetőséget adunk a szervezet számára, hogy a benne felhalmozódott anyagokat, bomlástermékeket kiürítse és ezt olyan anyagokkal, eljárásokkal és technikákkal segítjük, melyek gyorsítják és hatékonyabbá teszik ezt a folyamatot.
Természetesen ez utóbbi esetben is szükséges feltétel az, hogy felismerjük, hogy milyen anyagokból, milyen szokások által alakulhatott ki a szervezet túlterhelése és nem csak arra kell fókuszálni, hogy a mérgeket kiürítsük, hanem ugyanilyen fontos, hogy (legalább a kúra ideje alatt) ezeket ne vigyük be, vagy hozzuk létre a szervezetünkben újra.

A méregtelenítő eljárásoknak, mindig három  fő célja van

Az egyik, hogy ismerjük föl, hogy milyen helytelen szokások vagy túlzásba vitt tápanyagok hozták létre azt az állapotot amely a tüneteket okozza és vagy már betegséget vagy betegség közeli állapotot idézett elő.
A másik fontos lépés, hogy tudatosuljon az emberben, hogy ezen szokások vagy anyagok okozzák az elváltozásokat részben vagy egészben, mert így ennek felismerésével és a helytelen szokások megváltoztatásával mérsékelni vagy megszüntetni lehet a problémák forrását is.
A harmadik lépés pedig, hogy segítsük a szervezet öngyógyító mechanizmusait és erre remek módszerek a különböző méregtelenítési technikák (melyekről a cikksorozat későbbi részeiben részletesen szót ejtünk).

A méregtelenítés tehát egy komplett módszer, mely a felismeréssel indul, a tudatosítással folytatódik és a szervezet öngyógyító mechanizmusainak támogatásával zárul.
Végeredmény, ha jól és szakszerűen csináljuk, hogy a méregtelenítésen átesett személy, szembesül a helytelen szokásaival, testileg és lelkileg megtisztul (megszabadul) tőlük és az önmagára fordított figyelem és a külső segítség által mérsékli vagy megváltoztatja azokat.
A méregtelenítés tehát egy testi és lelki folyamat és érvek és ellenérvek, elevezések pro és kontra de évezredek óta működő és az egészséget támogató eljárás.

A következő részben néhány méregtelenítő eljárást fogok bemutatni.

J.Kriszto

Kurkuma – immunerőssítő, gyulladás csökkentő