birsalma

Birsalma vagy birskörte – Cydonia oblonga a rózsafélék családjába tartozó növény, mely eredetileg a meleg éghajlatú Délnyugat-Ázsiai területeken, a Kaukázusban őshonos. A birs elterjesztése a görögöknek és a rómaiaknak köszönhető, így a Kárpát-medencében is ismert növény volt, már a honfoglalást megelőzően.
Bár a birs már az ősmagyarok idején is ismert növény volt, mára már nem tartozik a legkedveltebb gyümölcsök közé, mert fanyar, savanykás íze a cukron és édes dolgokon nevelkedett generációk számára nem túl ízletes.
Illata jellegzetes, a régebben gyakran hagyták a birsalmákat a szekrény tetején, mellyel kellemes, őszi illatot kölcsönöztek a háznak.
A birs azonban gyógyételként is hasznos. Bár inkább befőttnek, kompótnak és birsalma sajtnak szokták elkészíteni, de a nyers gyümölcs, esetleg reszelt húsa és héja (mézzel édesítve) vagy kipréselt leve kifejezetten egészséges. Fogyasztható még szárítva, kandírozva, lejvárnak, gyümölcslevesben főzve, de például egyes területeken a savanyú káposztához is keverik, kellemes aromája miatt.

Hatóanyagai, nagyjából 20%-ban nyálkaanyagokat (pektint), 1,5%-ig amigdalint (kéksavglikozid) és zsíros olajat tartalmaz. Magas rosttartalommal rendelkezik és savas hatású.

Gyógyászati hatásai

A birsalmát a népi gyógyászatban hasfájás megszüntetésére használták, melyre a magas rost és valamint savas kémhatása következtében hatékony. Beindítja az emésztést. Magas pektin tartalma miatt a hasmenés ellen is jó kiegészítő táplálék lehet. Segíthet enyhíteni a menstruációs hasi görcsöket is.
A birsalma magvait köhögéscsillapításra és széklet lazításra is használták, kenőcsökben pedig kiszáradt és repedezett bőr kezelésére, égési sérülésekre, felfekvések kezelésére és aranyér tüneteinek enyhítésére is alkalmazták.
A birsalma leve, nyálka és cseranyagainak köszönhetően, száj és garat gyulladáskor is enyhítheti a kellemetlen tüneteket. Nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatású.

Felhasználása

A birsalmát eltarthatósága és savas íze miatt előszeretettel használták húsok mellé, mely nem csak az emésztést fokozó hatása, hanem kellemes aromája miatt is jó választás lehet.
A birsalma és magas rost és pektin tartalma miatt fogyókúrázóknak is jó választás lehet, ugyanis teltség érzetet okoz és ha nem rontjuk el cukorral, akkor nem is tartalmaz túl sok kalóriát.
A birsalmát késő ősszel gyűjtjük, mert ilyenkor érik be, az éretlenebb gyümölcsök leszedés után is érnek még. Sárga gyümölcseit régi kertekben de vadon is megtalálhatjuk.

Ajánlott cikkeink:


Érzelmi intelligencia – ahol az igazi döntések születnek