Ananász – Ananas a broméliafélék családjába tartozó, egyszikű növény. A trópusi területeken jellemző, Közép és Dél-Amerikában őshonos növény.
100 g nyers ananászban, 12,5 g szénhidrát található, melyből 9,2 g cukor és 1,4g rost. Fehérjéből 0,5 g zsírból pedig 0,2 g –ot tartalmaz.
Az ananászban 36-40 mg C-vitamin található, valamint B1, B2, B3, B5, B6 és B9 vitaminokat is tartalmaz. Ásványi anyagokból, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és cink is található benne.
Ezen kívül az ananász több enzimet is tartalmaz, melyek fehérje, szénhidrát és zsírbontó hatásaikkal jelentősen segítik az emésztést és az anyagcserét. A jobb emésztés kevesebb rothadásból és erjedésből keletkező méreganyagot jelent, mely javítja a belek állapotát, a bélflóra összetételét és a tápanyagok felszívódása által az egész szervezet működését.
Az ananász legértékesebb enzimje számunkra a bromelain, amely egy fehérjebontó enzim.
Ez az enzim a papayában található papainhoz sokban hasonlít. Fehérjebontó hatása miatt nem csak az emésztést de számos életfolyamatot is támogat. Emésztési zavarokban (epekő betegség, krónikus hasnyálmirigy gyulladás, epehólyag gyulladás, krónikus májbetegségek) a bromelain rendkívül jótékony hatású.
Gyulladás csökkentő hatása miatt, ízületi gyulladás, vénák gyulladása vagy sportsérülés esetén napi 200 mg igen hatékonyan szünteti meg a tüneteket.
Akadályozza a vérrögök kialakulását az artériákban és a vénákban.
Emlőrákban és vastagbél rákban, plazmasejtes leukémiában a bromelain csökkentette a daganat és a terápia okozta mellékhatásokat (mint pl. fogyás, hányinger, hányás, fáradtság). A HIV fertőzött betegek tüneteit is hatékonyan csökkenti.
A súlyos, harmadfokú égés kezelésében is jó eredményt értek el vele.
Az érett ananász minden részében megtalálhatóak az enzimek és így a bromelain is de legnagyobb mennyiségben a növény szára tartalmazza, mely ugyan keserű de nem mérgező ezért fogyasztható is.
Az étrend-kiegészítő szerekben ezért leggyakrabban az ananász szárát használják fel.
Napjainkban a bromelain az egyik leggyakrabban használt és legelterjedtebb növényi hatóanyag.
Az ananász a papayával kombinálva, illetve a bromelain a papinnal együtt alkalmazva különösen hatékony.
Ajánlott tartalmak
- Citrom – egy kiváló méregtelenítő és daganatellenes hatású növény
- Gyulladáscsökkentés táplálkozással és gyógynövényekkel
- Emésztési problémák – savasodás, reflux, gyomorfekély
- Zsurlófű – ízületi fájdalmakra és gyulladásokra