vasfű

VasfűVerbena officinalis, a közönséges vasfű a vasfűfélék családjába tartozó gyógynövény, melyet már az ókorban is ismertek. A druidák varázslásos szertartásokhoz, a rómaiak sebgyógyítónak használták.
A növény 30-80 cm magasságig nő, június-júliusban, apró lila virágokkal virágzik.
A növény gyógyászati szempontból jelentős része (drogja) a virágos leveles hajtásai, melyet virágzáskor érdemes gyűjteni.

Hatóanyagai: A növény drogja a virágos-leveles hajtások enyhén sós ízű, iridoid glikozidokat (verbenalint), kávésav-származékokat, flavonoidokat és nyomokban illóolajat is tartalmaznak.

A vasfű gyógyászati hatásai

A vasfű jó nyálkaoldó, immunerősítő és köhögést csillapító hatású. Ezért felső légúti hurutok kezelésére használják. A népi gyógyászatban a légző- és emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is alkalmazták, így máj- és epebántalmak esetén gyakran használták ezt a gyógynövényt.
A növény közismerten jó erősítő és étvágyfokozó hatású. Használják még kimerültség esetén, menstruációs problémáknál és klimaxos tünetek kezelésére is.  A vasfűről elmondható, hogy általánosan az anyagcsere folyamatokat serkenti.  A népi gyógyászatban tejelválasztást serkentő hatása miatt is alkalmazták, szoptatós kismamáknál az anyatej megindításához, ezen alkalmazása viszont más hatások miatt már nem javasolt.

Ellenjavallatok

Állatokon végzett kísérletek szerint a vasfű lassítja a pulzust, szűkíti a légcsövet, valamint serkenti a bél és a méh működését, ezért várandós vagy szoptatós kismamáknak nem ajánlott a fogyasztása, valamint szívbetegség és asztma esetén sem javasolt a fenti hatások miatt.

Ajánlott gyógynövények


Gyógynövények gyomor és bél betegségekre