ezerjófű

Ezerjófű – Centaurium erythrea  a tárnicsfélék családjába tartozik, melyhez 20 növényfajt sorolunk, de ezek közül gyógyászati célra leginkább a Centaurim erythrea vagy más néven kis ezerófű használatos.
Az ezerjófüvek családjába tartozó lápi ezerjófű vagy csinos ezerjófű szintén hatékony gyógynövény de jóval ritkábban fordulnak elő, mint a kis ezerjófű.
A növény elnevezése is sokat sejtet a hasznosságából, ugyanis arra utal, hogy nagyon sokféle bajra és problémára alkalmazható. A növény drogja a föld feletti részei, melyeket virágzási időszakban, júniustól augusztusig gyűjthetünk be. Hazánkban a vadonélő ezerjófű gyűjtése tilos.

Hatóanyagai; a gyógynövény drogja szagtalan és rendkívül keserű ízű, melyet a szekoiridoid tartalmának köszönhet. Tartalmaz még szverciamarin, centapikrint, genciopikrint, eritaurint, glikozidát, flavonoidokat, xanton-származékokat, gyantát, viaszt, illóolajat, nikotinsavat, oleanolsavat és genicianint is, valamint nyomokban különböző alkaloidokat is.

Az ezerjófű gyógyászati hatásai

Az ezerjófű keserűanyag tartalmának köszönhetően kiváló étvágyfokozó, emésztést serkentő, epeműködést fokozó gyógynövény, ezen kívül értisztító, és bélműködés fokozó hatással is rendelkezik.
Kiváló szer májbántalmak esetén mert hatékony májtisztító. Használható lázcsillapításra is.
Puffadás esetén ánizzsal és édesköménnyel érdemes kombinálni.

Felhasználása

Az ezerjófűből leginkább forrázatot szoktak készíteni, az általános szabályok szerint.
Keserűanyag tartalma miatt, „földi epének” is nevezik a népnyelvben és ezen tulajdonságát gyomorkeserűk, gyomorlikőrök készítéséhez gyakran használják. Ebből következik, hogy alkoholos áztatmányt is készíthetünk belőle, pálinkába vagy borba áztatva a növény drogját.
Külsőleg használva, krémek anyaga is lehet de lemosó szernek is kiváló, ugyanis antibakteriális és vérzéscsillapító, összehúzó hatású. Így sebek lemosására is kiváló. Krémként bőrhibák eltűntetésére is ajánlják. Régen főzetét hajmosásra is használták, tetűirtószer gyanánt.

Ellenjavallat

Terhes és szoptató anyáknak illetve, nyelőcső, gyomor és nyombél fekély esetén nem ajánlott.

További ajánlott gyógynövények


Öngyógyítás művészete – a gyógyító táplálkozás