Ginseng vagy magyarosan Ginzeng, latin nevén Panax ginseng, a borostyánfélék családjába tartozó növény, mely évezredek óta a keleti orvoslás egyik csodaszere.
A növény érdekessége, hogy csak árnyékban nő. A kínaiak rensen-nek – embergyökérnek nevezik.
A gyömbér több faja is ismeretes és rendelkezik gyógyító hatásokkal.
A ginseng a rendkívül ritka adaptogén hatású növények közé tartozik, ezért a különböző tradicionális gyógyító rendszerek előszeretettel használják a terápiákban, mind megelőzésre mind pedig betegségek kezelésére.
A ginzeng őshonos Ázsiában, Panax Ginseng vagy Eleutherococcus senticosus (tajga gyökér vagy szibériai ginzeng) és Amerikában, Panax quinquefolius (amerikai ginseng) formájában is.
Hatóanyagai, a szaponinok, olajok, fitoszterol, szénhidrát, aminosav, vitaminok és peptidek, melyek megtalálhatóak mindhárom fajban. A ginseng bővelkedik A-, C-, E-, K- és B-vitaminokban, valamint ásványi sókban és nyomelemekben, nátriumban, káliumban, magnéziumban, kénben, foszforban, vasban, cinkben, kobaltban, mangánban, szelénben, alumíniumban, rézben, germániumban, szilíciumban és vanádiumban. Gazdag enzimekben és telítetlen zsírsavakban, az ösztrogénhoz és az androgén hormonokhoz hasonló növényi összetevők is megtalálhatóak benne.
Gyógyászati hatásai
A ginzeng általánosan teljesítmény fokozó, mely növeli a fizikai és szellemi teljesítő képességet sőt afrodiziákumként is használják. Növeli a stressz tűrő képességet és csökkenti a fáradság érzését, ezért betegségből lábadozóknak, különös megterhelésnek kitett embereknek kitűnő hatású gyógynövény.
A ginzenozidok, a ginzeng hatóanyagai általános immun erősítők és serkentik a vírusok és baktériumok elpusztítását.
A ginzeng rendelkezik antioxidáns tulajdonságokkal, ezért az érelmeszesedés és egyes máj és szembetegségek kialakulását is gátolhatja, így preventív hatása is jelentős.
Hatékony lázcsillapító, mérsékelheti az asztma tüneteit, csökkenti a magas vérnyomást és normalizálja a koleszterin szintet is.
Fokozza az étvágyat és serkenti az emésztést. Hatékony a depresszióval szemben és kitűnő segítő lehet klimaxos tünetek enyhítésére.
Felhasználása
Mivel a ginzeng élénkítő hatású, így érdemes inkább napközben fogyasztani. Kúraszerű fogyasztása 4-6 hétig javasolt, napi 1-2 csésze tea mennyiségben.
Érdekesség, hogy a ginzeng főgyökere inkább élénkítő míg mellékgyökerei nyugtató hatásúak, ezért álmatlanság kezelésénél ezeket kellene használni.
Viszont mivel Magyarországon feldolgozatlanul nem egyszerű hozzájutni, inkább étrend kiegészítőkben vagy őrlemény formájában forgalmazzák, esetleg ginzenges italokban vagy kivonatokban, így a két növényi rész nem elkülöníthető.
Adaptogén jellege miatt a homeosztázis helyreállításában mindenképp hatékony, tehát súlyosabb kilengéseket mindkét irányban javítja, akár kóros fáradság akár nyugtalanság formájában jelennek is meg.
Ajánlott cikkeink:
– Adaptogén gyógynövények
– Tajgagyökér – szibériai ginseng
– Pecsétviasz gomba – a halhatatlanság gombája