tajgagyökér

TajgagyökérEleutherococcus senticosus, az aráliafélék családjába tartozó gyógynövény, mely Északkelet-Ázsiában őshonos. Szibériai ginseng néven vált ismerté a nyugati világban, de igazából a ginsenghez rendszertanilag, semmi köze. A hagyományos kínai orvoslás elismert gyógynövénye.
Hatóanyagai:
A gyökér főbb hatóanyagai között lignánt, a szezámint (eleutherozid B4), syringaresinolt, fenilpropánokat, kumarinokat, béta-szitoszterolt és daucosterolt azonosítottak.
A bogyók több féle polifenolt tartalmaznak, beleértve a caffeinsavat, a vanillinsavat, a ferulinsavat, a p-kumarinsavat és a benzoesavat, amelyek jelentős kalcium-, magnézium- és káliumtartalmúak.
A tajgagyökér levelének legfontosabb hatóanyaga az illóolaj, mely legfontosabb összetevői közé tartoznak az α-bisabolol, a β-cariophyllén, a germacren D, a β-biszabolén és az α-humulén.

Gyógyászati hatásai

A tajgagyökér adaptogén gyógynövénynek számít, jelentős hatást fejt ki a központi idegrendszerre valamint a mellékvese kéregre, amely hatásai által a hormonális rendszer kiegyensúlyozására kitűnően alkalmas. Javítja az ondó minőségét és fokozza annak elválasztását. Serkenti az immunrendszer működését, javítja a stresszhez való alkalmazkodást és fokozza a nyiroksejtek működését is. Jótékonyan hat a vércukorszint szabályozására és összetett hatásainál fogva a környezethez való alkalmazkodást is segíti, így például a hideg elviselését a fáradság legyőzését és a kimerültség leküzdését.
Energizál és harmonizál is egyben.
Az alacsony vérnyomást emeli, ezért általában a magas vérnyomásban szenvedőknek a nyugati kultúrában nem ajánlják, de a hagyományos nézetek szerint az alacsony vérnyomást emeli a magasat pedig csökkenti.

Felhasználása

Elsősorban energizáló hatása miatt használják, illetve prevenciós jelleggel, betegségek mint például az influenza kialakulásának megelőzésére. Mivel inkább serkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért idegesség, álmatlanság esetén nem célszerű alkalmazni. Ugyanakkor adaptogén tulajdonságai miatt ezekre az állapotokra is pozitív hatást fejthet ki, hisz az álmatlanság és idegesség sok esetben kimerültség és túlzott stressz következménye, melyekre viszont energetizáló hatása miatt alkalmazzák.

Az írás keletkezésekor az E.U. ban és Amerikában is engedélyezett növény, viszont Magyarországon csak botanikai és kísérleti célokra forgalmazható, humán fogyasztásra való forgalmazása nem engedélyezett.
18 éves kor alatt és terhes, szoptatós anyáknak nem ajánlott a fogyasztása, elsősorban a hormonális hatásai miatt.

Ajánlott cikkeink:


Ginseng – teljesítmény fokozó, immunerősítő