mentális egészség

A mentális egészség  fogalma azt jelenti, hogy az ember gondolkodásában el tudja fogadni a világot, a benne betöltött szerepét és tisztában van azzal, hogy mi az amire még van ráhatása és hol van az a határ amin nem uralkodhat, ezért el tudja fogadni az ebből származó eseményeket és ennek következményeit.

A mentálisan egészséges ember, képes megbocsájtani önmagának, az önmaga és mások ellen elkövetett hibáiért és képes megbocsátani másoknak is akik ellene vagy önmaguk ellen, vagy bárki más ellen bármi rosszat elkövettek.

Megbocsátás sosem azt jelenti, hogy el kell fogadni egy olyan dolgot, amivel nem tudunk egyet érteni, inkább azt jelenti, hogy elfogadjuk, hogy minden ember saját akarattal és értékrenddel rendelkezik és képes hibázni is. Természetesen a hibákból, akár saját magunk követjük el, akár mások, érdemes tanulni.
Vannak melyek rövidebb és vannak melyek hosszabb ideig hatnak az életünkre, akár mi követtük el mások ellen, akár mások ellenünk vagy mások ellen. De a megbocsátás képessége segít, hogy kevesebb szenvedéssel és fájdalommal járjanak ezek a következmények.

Ezek az értékek segítenek abban, hogy a lehető legkevesebb stressz hormont aktivizáljuk a testünkben, illetve a tartós stressz állapotát elkerüljük, mely az esetek több mint 90 % -ban felelősek a különböző testi betegségek kialakulásáért.

Testünk egy végtelenül bonyolultnak tűnő de mégis egyszerű alapokon nyugvó komplex energia mező.

images7Q6KKRTXA 70 es években kezdtek el foglalkozni mélyrehatóan a testen belüli molekulák megfigyelésével, melyben a különböző drogok hatás mechanizmusának vizsgálata, illetve az ez iránti érdeklődés nagyon nagy szerepet játszott.
Rosalyn Yalow, 1977 ben a radioimmunológiai vizsgálatokért kapott orvosi Nóbel  díjat, Roger Guillemin.al és Andrew V. Schally-al, akik az agy hormontermelésének megfigyeléséért kapták, ugyanebben az időben, ugyanezt az elismerést.
Ezen kutatások rámutattak arra, hogy a hormonok (oxitocin, szerotonin, dopamin, opiátok …stb.) úgynevezett, neuropeptid molekulák  (neuro az idegrendszerben hatóságára utal, a peptid pedig a fehérje mivoltukra), melyek
olyan fehérjék, amik a sejtekhez kapcsolódva, vagy a sejtek közötti térben megjelenve, hatással vannak a testi érzéseinkre.

A hormonok okozzák a különböző érzéseket, mint az öröm, bánat, szorongás, félelem, ellazulás és ezekből alakulnak ki a bonyolultabb emberi érzelmek, mint a kötődés, az elutasítás, az elkerülés vagy épp az önbizalom hiány.
Ami külön érdekes, hogy ezen hormonok termelése egyrészt genetikusan kódolt információktól függ, másrészt viszont az egyén egyéni tapasztalásától illetve az ebből kialakult kondícionáltságtól.
A kondícionáltságunk, azaz alap beállítottságunk pedig a tapasztalataink összessége, mely magzati kortól kezdődik és egész életen át tartó folyamatot jelent.
Fontos tudni, hogy a modern pszichológia szerint, egy ember alap – érzelmi – kondícionáltsága, a magzati korban kezdődik és születését követő 3-4 évben ki is alakul, szinte teljes mértékben. Innentől fogva szinte az összes tapasztalásunk erre az érzelmi kondícionáltságra épül, csak az élethelyzetek alapján kialakuló érzelmi reakciók kezelésében (attitüdökben) fejlődünk általában. Bár nagyon sokan ezen a területen is elakadnak, akár egész életükre.

szerototni transferAmi szintén nagyon érdekes, és elgondolkodtató de tudományos szempontból már nem újdonság, hogy a testben található minden sejtben vannak receptorok (érzékelők) ezen hormonok érzékelésére, tehát nem csak az agyban, hanem a test más részeiben is hatnak ezek a kémiai anyagok.
Az immunrendszer sejtjeiben, szintén képesek érzékelni, megkötni ezeket a hormonokat, vagy máshogy fogalmazva, képesek kapcsolatba lépni velük.
Tehát az emberben egy folyamatos kommunikáció folyik, hogy mi a jó és rossz, mi az előnyös és a hátrányos. Ennek alapján minden eseményt megkülönböztetünk és értékelünk biokémiai szinten is, azaz minden történésre reagál a szervezetünk, érzékelünk és rögzítjük a tapasztalásainkat.

Ezen is el lehetne gondolkodni, hogy ki az a „személy” vagy mi az az erő ami bennünk ezt a folyamatos kommunikációt, információ áramlást és értelmezést végzi. 

Ami viszont az egészség szempontjából még érdekesebb, hogy az immunrendszer sejtjei nem csak érzékelik ezen hormonális információkat, hanem maguk is válaszolnak rá, azaz (közvetlenül vagy közvetve) termelnek, hormonokat, ugyanúgy mint az agyunk hormon termelő sejtjei.
Illetve megváltoztatva energetikai folyamataikat, különböző rezonanciákkal az idegrendszeren keresztül is kommunikálnak az aggyal.
Tehát folyamatosan részt vesznek ebben a „párbeszédben” információ áramlásban és információ képzésben.

Köztudott, hogy az immunrendszer felelős a testbe bejutó vagy a testben képződő, kórokozók, káros anyagok semlegesítéséért és ezzel az egészség fenntartásáért a szervezetben.

Ha egy felkészült neurobiológust megkérdezünk manapság, hogy mi a különbség az immunrendszer és az idegrendszer között, akkor valószínű azt a választ kapjuk, hogy semmi.

Az immunrendszer olyan mint egy keringő idegrendszer

Az immunsejteknek is van memóriája (gondoljunk csak a különböző betegségek elleni ellenálló képességünkre, amit az őseinktől örököltünk, vagy egy korábban elkapott betegségtől, vagy védő oltástól alakítottunk ki magunkban).

Ez a kommunikáció, információ áramlás az egész testben folyik, nem csak az immuntórendszer sejtjei kommunikálnak az aggyal, hanem a többi szervünk sejtjei is.
A szívsejtekről például már tudják, hogy  80% ban, úgynevezett neurocardio sejtek, mely szóösszetételből a neuro az idegi mivoltukra utal a cardio pedig arra, hogy pumpál (vért áramoltat).

Ezért könnyen belátható, hogy a test egészsége az elme egészségétől függ elsősorban és legnagyobb részben. Ugyanis ha az elmében olyan folyamatok működnek, melyek folyamatosan “büntetik” a testet, hormonális és idegi úton, akkor ez a hatás minden szervünk, minden sejtünk számára érezhető. Egy ilyen negatív állapotban a sejtek a hormonok által blokkolt vagy felfokozott állapotban előbb utóbb kimerülnek és elkezdenek hibásan működni vagy elpusztulni. Ezért a mentális funkciókon alapul a betegségek kialakulásának több mint 90%, és a ugyanezen funkciók hatnak a betegségek gyógyulására is.

Az elme és ezzel együtt a gondolkodás, azaz a mentális egészség, a testi egészség alapja és kikerülhetetlen tényezője.

Érdemes tehát rendet tenni ezen a téren és az elménk segítségével rendbe hozni a mentális egészségünket és ezzel megteremteni az alapot a testi, fizikai egészségünkhöz és a boldog és tartalmas életünkhöz.
A megbocsátás, a sérelmeink elengedése, az emberi kapcsolataink rendezése pedig nagyon fontos tényezője a mentális egészségnek, mert minden negatív érzelmeket kiváltó “program” ami az elmében fut (akár érezhetően akár tudat alatt) meghatározza a mindennapi érzeleminket, és egészségi állapotunkat is.

 

Ajánlott cikkeink


A pszichológia félelmetes tudománya

NINCS KOMMENT

Válaszol