nyugtató növények

Rohanó és hajszolt világunkban előfordul, hogy stresszesebbek, nyugtalanabbak vagyunk, nehéz kipihenni az egész napi stresszt vagy nehéz túljutni egy traumán, embert próbálóbb élethelyzeten. Ilyenkor sokan nyúlnak különböző gyógyszerekhez, altatókhoz és nyugtatókhoz vagy rosszabb esetben az alkoholhoz.
Pedig létezik számos természetes megoldás, gyógynövény és ezekből összeállított gyógytea keverék, mellyel ilyenkor meg tudjuk támogatni a szervezetünket és elő tudunk idézni egy nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb állapotot.
A gyógynövényekhez nem lehet hozzászokni és nincsenek káros mellékhatásaik vagy csak elenyésző és tolerálható mértékben. Ellentétben a gyógyszerekkel, melyek megterhelik és sokszor károsítják a májat, elnyomnak különböző tüneteket és beavatkoznak a szervezet öngyógyító rendszerébe is.
Ebben az írásban nyugtató és altató hatású gyógynövényeket és belőlük egyénileg is elkészíthető teakeverék recepteket osztok meg veletek.

Egy kis élettan a stresszről

Az idegrendszer a külvilág és a belvilág ingereit közvetíti és dolgozza föl. Az idegsejtek, különböző hormonok és ingerület átvivő anyagok által közvetíti az ingerek által kiváltott ingerületeket. Ezen anyagok, – a hormonok és neurotranszmitterek – hiánya vagy túlzott mennyisége következtében az idegrendszer is képes túl vagy alulműködéseket produkálni.
A külső stressz források és az általuk kódolt, illetve kiváltott, különböző érzelmi és értékrendi minták, a sémák és a szokások (attitüdök) következtében előfordulhat, hogy az idegrendszer tartós terhelés hatására kimerül, elfárad.
Ilyenkor különböző idegrendszeri panaszok lépnek föl, mert a szervezet egyensúlyi törekvései és kimerült tartalékai ezt eredményezik a számunkra.
Az idegrendszeri tünetek leggyakrabban fáradság, kimerültség érzése és az ebből fakadó kedvetlenség, fokozottabb ingerlékenység (alacsonyabb tolerancia küszöb) tünetekben jelentkeznek, ilyenkor a legkézenfekvőbb és legcélravezetőbb megoldás a pihenés, kikapcsolódás és a regeneráló alvás.

Az állandósult feszültségek, félelmek, szorongások és elfojtásokra pazarolt energiák viszont hosszú távon olyan állapotot idézhetnek elő, ahol már a pihenési időszakban sem képes az ember regenerálódni, feltöltődni és rendezni a sorait.
Ilyenkor jelennek meg az idegrendszeri tünetek második csoportja, az általános kimerültség és kedvetlenség, motiválatlanság és sok esetben depresszív állapotok.
Ezen tünetek már mindenképp vészcsengőnek számítanak, jelzésnek arra, hogy változtatni kell, az élethelyzeteken, gondolkodásmódon, táplálkozáson vagy épp önértékelésen és értékrenden.

Az idegrendszer túlterhelésével a szervezet általános túlterhelése, a regenerációs folyamatainak romlása jár együtt amely előbb utóbb betegséghez vezet. Ilyenkor romlik az immunrendszer hatékonysága, romlanak a sejtek regenerációs képességei és az életfolyamatok mint az emésztés, gázcsere és keringés hatásfoka is.
Ezért a napi szintű, megfelelő pihenés és regenerálódás élettanilag és mentálisan is nagyon fontos minden ember számára.
Normál esetben ez természetes módon működik; az ember, aktív, elfárad, pihen, regenerálódik és kezdődhet az újabb aktív szakasz. Ha a fent említett okok miatt ez nem működik megfelelően, úgy különböző természetes anyagokkal, gyógynövényekkel lehet támogatni ezt a folyamatot, attól függően, hogy milyen hatást kívánunk elérni.

Altató hatású növények

KomlóHumulus lupulus a komló tobozból készült forrázat, nyugtató és altató hatású, étvágy fokozó, klimaxos panaszoknál is hatékony.
LevendulaLavandula officinalis alkalmazható forrázat vagy olaj formában is, belsőleg fogyasztva vagy külsőleg bedörzsölés, fürdőolaj, masszázsolaj, illóolaj formában. Csillapítja az idegességet, gyomorgörcsöt és a görcsöket általában.

Altató teakeverék tippek:
1. Levendula, fodormenta, citromfű, hársvirág, galagonyabogyó.
2. Levendula, macskagyökér, majoránna, kakukkfű, csipkebogyó.
3. Komló, citromfű, macskagyökér, levendula melyhez adható még vasfű, pásztortáska és szúrós gyöngyajakfű.

Ha az alvás nem volt megfelelő, vagy az idegesség, nyugtalanság nappal is állandósul, akkor nappali keverékeket is érdemes beiktatni.

Nappali nyugtató hatású növények

MacskagyökérValeriana officinalis közismert természetes nyugtató és enyhe altató, nyugtatja a szívet, hasznos ideges eredetű gyomorproblémákra és menstruációs problémák, görcsök kezelésére.
CitromfűMelissa officinalis ideg és szívnyugtató hatású, álmatlanság és alvászavarok esetén és depresszió kezelésében is hatékony. Vírusölő hatású, a Herpes kezelésénél is használják. Görcsoldó, hasznos puffadások esetén. Használható forrázat formájában és külsőleg bedörzsölő szerként is.

Nappali nyugtató teakeverék tippek:
1. Galagonya virágos hajtása és hársfavirág.
2. Komlótoboz, macskagyökér
3. Szurokfű, szúrós gyöngyajakfű

Ezekből felváltva és kombinálva is lehet fogyasztani, napi 2-3 csészével 3-4 hétig folyamatosan.

Depresszió elleni növények

OrbáncfűHypericum perforatum a depresszió elsődleges gyógynövénye, idegesség és alvászavarok kezelésére is kiváló. Aki orbáncfüvet vagy abból készült teát, értend-kiegészítőt fogyaszt, annak kerülni kell az erős, sugárzó napfényt, mert bőrpír és hólyagok könnyebben keletkeznek ezen növény fogyasztása alatt.

Depresszió elleni, idegerősítő teakeverék tippek:
1. Orbáncfű, citromfű, golgotavirág, levendulavirág
2. Levendula, cickafark, galagonyavirág, citromfű, fagyöngy (levele, hajtása), szúrós gyöngyajakfű.

Az alvászavarok, depressziós állapotok vagy túlzott idegi feszültség kezelésére sosem a gyógyszerek az elsődlegesen jó megoldások. Először mindig a szervezet természetes működését kell elősegíteni, az alvás és pihenés, megfelelő táplálkozás által. Azután az életmódváltás, önfejlesztés és értékrend fejlesztés ajánlott. Melyhez a jó emberi kapcsolatok, barátok, család és közösségek jó segítséget adhatnak. A különböző aktív kikapcsolódási formák, sport, hobbytevékenységek (flow élmények), olvasás, zenehallgatás szintén kiváló a stressz által okozott feszültségek levezetésére.
Ha ezek nem nyújtanak megfelelő segítséget vagy valami oknál fogva nem működnek, akkor érdemes egy jó orvost, pszichológust vagy természetgyógyászt felkeresni, aki több módszer közül segíthet kiválasztani az adott személynek leginkább megfelelő és szimpatikus kezelést.
A gyógynövényekhez viszont, mindig bátran hozzá lehet nyúlni, akár egy nehéz nap után, akár a napi egészségmegőrzés eszköztárának kellemes és hasznos összetevőjeként.

Ajánlott cikkeink