benedekfű

BenedekfűCncus benedictus vagy népies nevén bogáncs, a fészkesvirágzatúak családjába tartozó, egyéves gyógynövény. A Földközi tenger medencéjéből a bencés szerzetesek hozták be hazánkba és sokáig csak kolostorokban termesztették.
A fél méter magasra növő növény virágzása június-júliusban jellemző. Gyógyászati szempontból a növény felső hajtásait és virágos leveles részét használjuk.

Hatóanyagai: A glikozidikus keserűanyagok, szeszkviterpén laktonok (knicint, artemizifolint), lignánok, nyálka (8%), cseranyagok, gyanta, kevés illóolaj és nikotinsav, szalonitenoid, artemizifolin, flavonoidok és néhány vitamin és ásványi anyag.

Gyógyászati felhasználása

Felhasználása szempontjából a benedekfű forrázata, kiváló étvágyjavító és emésztést fokozó valamint epehajtó hatású, fokozza a gyomor sav termelését és az epe kiválasztását is. A tradícionális medicína a sárgaság ellen is használta. Máriatövissel kombinálva kiváló májvédő és májregeneráló tea készíthető belőle.
Ez a növény kedvelt alapanyaga, különböző likőröknek és gyomorkeserűknek is.
A benedekfüvet a szappangyártásban is használják.

Ellenjavallat

Túladagolás esetén gyomorgörcsöt, émelygést és hányást okozhat. Terhes és szoptatós anyáknak és kisgyermekeknek nem ajánlott, illetve gyomorsav túltengés, fekély esetén sem érdemes fogyasztani.

Néhány ajánlott gyógynövény, hasonló problémákra


Öngyógyítás művészete – a gyógyító táplálkozás