kőtörőfű

KőtörőfűSaxifraga, a kőtörőfűfélék családjának névadó növénye. Ez a növénycsalád hozzávetőleg 600 fajjal büszkélkedhet. A kőtörűfűfélék leginkább az északi félteke, hideg mérsékelt éghajlatán, illetve magas hegyekben fordulnak elő. Több faját is alkalmazzák vesekő hajtásra, illetve vesekövek ellen, vesehomok hajtásra.

Hatóanyagai, különböző alkaloidok, flavonoidok, cseranyagok, (alkane, asztagalin, cymene, cymol, eucalyptol, olaj, geraniin, glycosid, isoquercitrin, limonen, linalol, lupeol, quercetin, quercetrin, ricinolsav, rutin, szalicilsav, szaponinok, sztereoidok, sztigmaszterol, tannin, terpén, triterpén).

Az ajurvédában is használt kőtörőfű viszont az Euphorbiaceae (kutyatejfélék) családjába és a Phyllanthus nemzetségbe tartozó növények, melyek Phyllanthus niruri és annak alfaja a Phyllanthus amarus néven ismertek.
A nyugati gyógyításban több gyógyszerben és gyógyhatású szerben vagy étrend-kiegészítő szerben is alkalmazzák ezen növények őrleményét vagy kivonatát.

A kőtörőfű gyógyászati alkalmazásai

A kőtörőfű, vírusölő, májvédő és epehajtó hatású is egyben. Ezen kívül vizelethajtó, vesekő és vesehomok hajtó valamint vértisztító szer. Segíti az immunrendszer szabályozását, hatékony lehet a köhögés ellen és jó vérzéscsillapító. Használják még cukorbetegség kezelésére is.
Az ajurvéda kedvelt gyógynövénye ez a keserű ízű növény. Tradícionálisan használják májproblémákra, hepatitisz kezelésére valamint epe és vesekő hajtásra. Ezen kívül gyomorsav túltengés, gyulladás és vérhas kezelésében is használják. Májproblémákra visszavezethető bőrproblémák esetén külsőleg is felhasználják.
A Phyllanthus amarust az ősi indiai gyógyászatban vírusos megbetegedések esetén immunerősítésre használták, olyan betegségek mint a hepatitisz, infulenza, herpesz és krónikus fáradság, valamint legújabban a HIV fertőzés.
Az Indian Journal of Medical Sciences (Az orvostudományok indiai szaklapja) 2003-ban beszámolt a University of Mumbai egyetem kutatási eredményeiről, miszerint a Phyllanthus niruriból kivont alkaloidák biztató eredményeket mutatnak HIV-fertőzés elleni küzdelemben.

Ellenjavallat: Ez idáig nem ismertek olyan eredmények, melyek más gyógyszerekkel kapcsolatos kölcsönhatásokat mutattak volna. Diagnosztizált epekő esetén mindenképp csak orvosi felügyelet mellett érdemes alkalmazni, mert az epevezetékbe, illetve a hasnyálmirigy vezetékbe esetlegesen beszoruló kő, életveszélyes állapotot idézhet elő.

Ajánlott írásaink


Influenza természetes kezelése – koronavírus különkiadás