kombucha

Kombucha – egy eredetileg Kínából származó ital, mely Oroszországból terjedt el Európában.
A Kombuchát fekete teából készítik úgy, hogy úgynevezett teagombát adnak hozzá, mely a fekete tea levelekből készült, cukros italban különböző erjedési folyamatokat indít el.
A teagomba nem egy egységes gombafaj, éghajlattól és tenyésztéstől függően különböző összetételű mikróbákból épül föl. A SCOBY-nak nevezett teagomba, több féle baktériumot és gombát tartalmazhat. Általában Bacterium xylinum, Bacterium gluconium, Acetobacter hetogenum és Pichia fermentons fordul elő benne. Az élesztőgombák közül állandó összetevői a Schizosaccharomyces pombe, a Torulaspora delbrueckii és a Zygosaccharomyces bailii is. Néha más gombákkal és baktériumokkal is szennyeződhet, melyek mérgező anyagokat termelnek. Így megjelenhetnek benne penicilint termelő baktériumok vagy Candida gomba fajok is.

Hogyan készül a kombucha ?

A tea leveleket cukros vízbe áztatják és ehhez adják a teagombát, melyet sok esetben más kombucha használóktól szokás beszerezni. Oroszországban vagy Ázsiában, ahol nagy hagyománya van ennek az egyébként kellemesen savanykás, édeskés italnak úgy adják egymásnak a gombatenyészeteket az emberek mint régebben nálunk, vidéken a kovászt a kenyérsütéshez.
Az italt így néhány napig erjesztik, majd leszűrve fogyasszák. Az erjedés miatt általában alkoholt is tartalmaz, ezért olyan helyeken ahol a tiszta ivóvíz nem volt elérhető, ez az enyhén alkoholos ital jó megoldásnak volt tekinthető az egyébként fertőzött víz fogyasztására. Valószínűleg az elterjedése is innen ered.

Mire használják ?

A kombuchát tradícionálisan, általános immunerősítésre és betegség megelőzésre használják. Egyrészt az italban keletkező bomlástermékek, másrészt az italban elszaporodó mikróbák elfogyasztása az ami megalapozhatja ennek az anyagnak a gyógyászati hatásait.
A kombuchát például Ázsiában, az Egyesült Államokban és számos országban palackozott vagy dobozolt üdítőként is meg lehet vásárolni de nálunk egyenlőre még ezt is üldözik a hatóságok.

Az otthoni készítés kockázata a beszerzett gomba összetétele miatt problémás, ugyanis egy szennyezett mikróba társulás könnyen okozhat enyhe vagy komolyabb mérgezést, bélflóra „fertőzést”, olyan fajokkal melyek rontják a normál bélflóra összetételét és ezzel az emésztés és felszívódás hatékonyságát.
Ezért a kombucha fogyasztás a nehezen megítélhető kockázatok miatt nem ajánlott, de aki kísérletezni kíván vele az mindenképpen legyen tisztába a kockázatokkal és csak kellő óvatosság mellett fogyassza.

Ajánlott írásaink


Növényi hatóanyagok – Illóolajok