Bacopa monnieri

Kecskefű – Bacopa monnieri, vízi izsóp vagy indiai nevén brahmi növény. Több faja is ismert, a monnieri és monnieria névvel illetett növények a tátogatófélék családjába tartoznak.

A bacopa egy trópusi növény, a mocsaras vagy vízparti helyeket kedveli. Megtalálható Ázsiában, Dél Amerikában és Ausztráliában is illetve Afrika trópusi részein.
A növény vízben gazdag szárait és leveleit használja a gyógyszeripar és a keleti alternatív gyógyászat is. Hatóanyagai a bacozidok néven ismert dammarán típusú triterpenoid szaponinok.
A Bacopaban található bacozidok. (bacopaside l, A3 bacozid, bacopaside II, bacopasaponin C izomer és bacopasaponin C).

Gyógyászati hatásai

A kecskefű hatóanyagai, a bacoziodok, növelik az agyban a szerotonin és a gamma-amino-vajsav (GABA) valamint az acetil-kolin hatásait, illetve antioxidáns és neuroprotektív (idegvédő) hatásai szintén jelentősek.
A bacopa monnierivel végzett számos kutatás eredményeként az látszik, hogy bár a növényt az ajurvédában használják allergia és asztma kezelésére, illetve pajzsmirigy alulműködés és fekélyek gyógyítására is, de a növény hatóanyagainak köszönhetően elsősorban a mentális funkciók javításában, a memória serkentésében és a demenciával járó problémák esetén hatékony. Így az időskori demencia, kognitív hanyatlás, Alzheimer-kór tüneteinek csökkentését, illetve betegség kifejlődését gátolhatják.
A bacopát hagyományosan használják vízhajtóként, szív és idegrendszer erősítőként, elmebaj és epilepszia esetén és szorongás oldóként is.

Mivel serkenti a pajzsmirigy hormon termelését, ezért pajzsmirigy problémák esetén különösen ajánlott kizárólag orvosi felügyelet mellett fogyasztani. A bacopa ideiglenesen csökkentheti a spermaszámot, tehát alkalmazása esetén ezt is érdemes szem előtt tartani.

A bacopa monnierivel végzett kísérletek és erről született publikációk olvashatóak a Jurnal of Ethnopharmacology 1982 és 2003 évfolyamában, a Phytotherapy Research 1988 as évfolyamában, az Indian Jurnal of Pharmacology 1997 es évfolyamában illetve a Phytomedicine and Phytoteraphy Research 1999 ben. Végeztek kutatásokat a Michigani Orvosi Egyetemen és a Pittsburgi Orvosi Egyetemen is.
Bár publikált humán kutatások nem ismertek a bacopa növénnyel kapcsolatban, de az eddigi kutatási eredményekből leszűrhető, hogy a bacopa fogyasztásának lehetnek mellékhatásai, melyek émelygés, szájszárazság esetleg gyengeség formájában jelentkezhetnek.

A témához kapcsolódó cikkek az oldalon


Depresszió és alvászavar – amikor a világ sötétté válik