aranyvesszőfű
gyulladás csökkentő

AranyvesszőfűSolidago gigantea, melyet aranyos rutának és istápfűnek is hívnak. Ennek, az őszirózsák családjába tartozó növénynek több változata is ismert, mint például a Solidago virga-aurea, (közönséges aranyvessző), S. carpatica (kárpáti aranyvessző), Soldiago canadensis (kanadai aranyvessző).
Ezt a magas növésű, sárga virágú növényt szívesen tartják kertekben, dísznövényként is, de köztudottan kiváló gyógynövénynek számít.

Hatóanyagait tekintve megtalálhatóak benne flavonoidok, szaponinok és illóolaj, nyákanyag valamint cserzőanyagok és keserűanyagok. Hatóanyagai közé tartozik a rutin és a nikotinsav de az inulin és a kumarin is megtalálható benne.

Gyógyászati hatásai

Gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatású, ezért jól alkalmazható vese, hólyag és májpanaszok esetén is, kiváló epehajtó (elsősorban nyákanyagainak köszönhetően) ezért epehomok és kisebb epekövek hajtására is alkalmas, de vizelethajtó hatása miatt vesehomok hajtásra is rendkívül hatékony.
Az aranyvesszőfűben található triterpén szaponinok, közvetlenül a vesére hatnak és így fokozzák a nátrium és a víz ürítését. Ezen hatást a növényben található diuretikus (vizelethajtó) flavonoidok tovább fokozzák.

Reumás és ízületi betegségek esetén is jól alkalmazható, a gyulladás csökkentő hatása miatt, továbbá bélgyulladások kezelésére is megfelelő szer lehet az aranyvesszőfűből és esetleg más növényekből készült gyógytea.
Az aranyvesszűfűből készült gyógyteának izzasztó hatása is van, ezért méregtelenítésnél is kiváló lehet, önmagában vagy más növényekkel kombinálva.
Használják még magas vérnyomás kezelésére, szamárhurut ellen, de mensturációs problémák esetén is, amennyiben a vérzés nehezen indul meg és fájdalmas.
Külsőleg fekélyek tisztítására, bőrfertőtlenítésre és öblögetőként torok fertőtlenítésre is használható.
Az epekő és vesekő esetén minden növényt óvatosan kell alkalmazni. Főként epekő esetén orvossal kell konzultálni, mert ha a kő mérete olyan, könnyen okozhat elzáródást, ami életveszélyes állapothoz is vezethet.

Felhasználása

Az aranyvesszőfű önmagában is kiváló gyógytea (forrázat), de leginkább más növényekkel kombinálva érdemes használni, melyekkel a bürghi-törvény szerint, szinergista hatást fejt ki. Leginkább felfázás, hugyuti fertőzések, hólyaghurut és vesekő kezelésére kiváló. Jól kombinálható például fehér árvacsalánnal ,  nyírfalevéllel, mezei zsúrlóval, cickafarkkal vagy épp kukoricabajusszal is.

Ellenjavallat

Az aranyvesszőfű egy szelíd gyógynövény, nincs káros mellékhatása de kiszáradás, böjt és időskori legyengülés esetén nem javallott, valamint gyomorsav túltengés, túlzott savtermelés esetén sem.
Illetve ahogy a legtöbb gyógynövény esetében, kúra szerű alkalmazása terhes vagy szoptatós anyáknak szintén nem javasolt.

Hasonló hatású gyógynövények


Gyógynövények gyomor és bél betegségekre