Articsóka – emésztő rendszeri problémákra

Articsóka – emésztő rendszeri problémákra

articsoka

ArticsókaCynara cardunculus, az őszirózsafélék családjába tartozó, Észak-Afrikában őshonos, fűszer és gyógynövény. Az articsóka a mediterrán konyha egyik közkedvelt növénye de szerencsére a globális kereskedelemnek köszönhetően, már nálunk is minden évszakban megvásárolható.

Az articsóka sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és ezen kívül, cinarint, szeszkviterpén-laktonokat (aguerint, grosheimint, cinaropicrint), különböző alkaloidokat, flavonoidokat (szkolimozid), inulint és aromaanyagokat valamint keserűanyagokat is megtalálunk benne.

Az articsókáról azt tartják, hogy csökkenti a vércukor szintet így cukorbetegség kiegészítő terápiájában is szokták alkalmazni. Nagyon jelentős antioxidáns tartalmú növény. Így immunerősítésben, gyulladásos állapotok kezelésében és a daganatok kialakulásának megelőzésében is jelentős szerepet játszhat a fogyasztása.
Az articsókából készült forrázat (tea) nyugtatja a gyomrot, javítja az emésztést és az emésztőnedvek működését. Segítheti az epebántalmakat is, mivel fokozza az epetermelést és ellazítja az epehólyagot.
Továbbá javítja az étvágyat, elősegítheti a koleszterinszint csökkentést és ezzel az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát is csökkenti, így a szív és érrendszeri betegek kezelésénél is kiváló gyógynövény lehet.
Általánosan használják emésztési problémák, gyomorégés, puffadás, hányinger, székrekedés és hasi fájdalom esetén is.
Erős vízhajtó és ezzel vízvisszatartást gátló hatással rendelkezik, így méregtelenítés és fogyókúra esetén is hasznos lehet.
Az articsókát fogyaszthatjuk ételként, blansírozva, marinálva, párolva és sütve is. Az articsóka szárítmányt teaként is elkészíthetjük. Mindenképp érdemes kipróbálni, különleges íze és az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt.

Hasonló hatású gyógynövények:

Gyulladás csökkentés, táplálkozással és gyógynövényekkel