máriatövis

MáriatövisSilybum marianum, népis nevén máriabogáncs, tarkabogáncs a fészekvirágzatúak családjába tartozó, hazánkban is őshonos, egynyári, lágyszárú növény.
Szárai 1,5-2,5 méteresre nőnek, virágzata 5-8 cm átmérőjű fehér, bíborszínű tojás alakú és töviskes. Termése hosszúkás és tojás alakú és 2-3 évig is csíraképes marad.
Gyógyászati felhasználás szempontjából a termést érdemes gyűjteni, bár régebben a leveleit is használták.

Hatóanyagai, flavonoidok (szilibinin, szilibin, szilidianin, szilikrisztin, szilimarin), keserűanyagok, gyanta, zsírosolaj, linolsav, olajsav.

A máriatövis gyógyászati hatásai

A máriatövis speciális flavonoidjai rendkívül hasznos antioxidánsok, tehát megkötik, semlegesítik a káros szabadgyököket, illetve blokkolják a májsejtek receptorait is, ezzel lassítva a különböző mérgező anyagok felvételét.
Kutatások igazolták a szilibinin és szilimarin májregeneráló és májprotektív hatását.
Lassítják a májszövetek pusztulását és a máj zsugorodást. Stabilizálják a májsejtek sejthártyáját, ezzel támogatják a májsejtek osztódását és regenerációját is. Kiváló gyulladás csökkentők és segítik az ösztrogén lebontását is.

Felhasználása

A máriatövis forrázat lép és májbetegségek esetén rendkívül hatékony, benedekfűvel kombinálva (mely felerősíti a máriatövis hatásait) kiváló májtisztító, de gyermekláncfűvel és articsókával is jól társítható méregtelenítés alkalmával. A népi gyógyítók gyakran használták vérehullató fecskefűvel kombinálva, méregtelenítések alkalmával, de ezt a növényt napjainkban belsőleg már nem ajánlják, mert gyenge epeműködés esetén mérgezést okozhat.
Tinktúrája rendkívül erős kivonat, ezért kis mennyiségben (cseppenként) alkalmazzák, máj és epebántalmak és görcsök esetén. Idült májgyulladásnál, májcirrózisnál és májzsugorodásnál is gyakran ajánlják valamint gyilkosgalóca mérgezés esetén is használják.
Sztenderdizált kivonatát a gyógyszeripar is előszeretettel használja májvédő gyógyszerek alapanyagaként.

A máriatövis használatával kapcsolatban nem ismertek mellékhatások, de gyermekeknél nem indokolt a használata és terhes vagy szoptatós anyukáknak sem ajánlott.

Néhány ajánlott gyógynövény, májtisztításhoz és méregtelenítéshez


Diéta vagy böjt – testi, lelki megtisztulás