gyógyító táplálkozás

Az öngyógyításról szóló cikksorozat előző részeiben szó volt az elhatározásról, ami a betegség felismerését és a gyógyulásba vetett hitet jelenti röviden. Beszéltem a ráhangolódás fontosságáról, majd a következő részekben a gyógyító légzés, alvás és a mozgás jelentőségéről és élettani valamint energetikai szerepeiről.

Ebben a részben a táplálkozásról szeretnék néhány fontos ismeretet bemutatni a kedves olvasómnak, hogy az öngyógyítás folyamatában megérthető legyen a táplálkozás rendkívül fontos szerepe.
Ez most kicsit hosszabb lesz de így is csak alapvető dolgokat szeretnék ismertetni ezzel kapcsolatban.
Az oldalon, a Táplálkozás részében ezekkel a témákkal egyenként és bővebben is foglalkozom.

A táplálkozás szerepe a gyógyításban

A táplálkozás létfontosságú szerepét a gyógyításban, már évezredek óta ismerik. Az ayurveda és a többi keleti gyógyító rendszer, mint a tibeti orvoslás vagy a hagyományos kínai orvoslás mind egyetért abban, hogy a betegségek kialakulásának alapfeltétele a helytelen életmód, mely a legtöbb esetben a helytelen táplálkozásra vezethető vissza.
Már Hippokratész mester, az ókori görög orvos is megfogalmazta, hogy „Táplálékod legyen a gyógyszered és gyógyszered legyen a táplálékod”, mellyel arra utalt, hogy a helyes táplálkozás gyógyító erejű és a kiegyensúlyozott és egészséges élet alapja is egyben.

Mára már a modern orvostudomány is megértette, elfogadta és vallja is ezt a szemléletet.

A nagy élelmiszertermelő és feldolgozó cégóriások, melyek a növénytermesztés és állattenyésztés, profitszerzés szempontjából, hatékony oldalát kívánják erősíteni, sok olyan génmódosító eljárást, gyógyszeres és vegyszeres kezelést és termelési vagy tartási módot alkalmaznak, melyek az élelmiszer előállításának hatékonyságát az egészséges előállítással szembe helyezik.
A gyógyszergyárak, a cukor lobbi a nagy élelmiszer forgalmazó hálózatok, a giga üdítőital gyártó cégek, az édesség ipar és sorolhatnánk tovább, rengeteg olyan terméket állítanak elő, mely nem, hogy használna de egyenesen árt az egészségnek és betegségek kialakulásához vezet.
Az élelmiszerekben található adalékok, túlfinomított és vegyészetileg túlkoncentrált anyagok, az állat tartás vagy növénytermesztés közben használt vegyszerek, gyógyszerek és a minden hulladékot hasznosítani kívánó technológiák nagyon sok olyan anyagot juttatnak az élelmiszerekbe és ezzel az emberek szervezetébe, amely közvetve vagy közvetlenül betegségeket okoznak.
Nem kell túl sok logika ahhoz, hogy ezen élelmiszerek ha betegségeket képesek okozni, akkor a betegségek gyógyításában is hátráltatják az embert, pláne ha pont ezen dolgok egészségkárosító hatása miatt alakult ki a betegség.

Nem csak az önmagát gyógyítani kívánó ember, de az egészségét megőrizni akaró és a testi és lelki harmóniát megszerezni vágyó vagy megtartani kívánó ember, is nagy hangsúlyt kell, hogy fektessen a táplálkozásra.

A helyes táplálkozás 6 alapszabálya

1. Minden szükséges tápanyagot ami a szervezet működéséhez, fenntartásához és regenerációjához szükséges, be kell vinni a szervezetbe.

2. A bevitt és a felhasznált energia egyensúlyt mindig figyelembe kell venni. A szükségeshez képest, többlet energia bevitel hízást, kevesebb energia bevitel természetszerűen fogyást eredményez.

3. Az elfogyasztott táplálékban a szükséges tápanyagoknak, a táplálkozás célja szerint (gyógyító, fenntartó, építő stb.) megfelelő arányban kell meglennie.

4. Az elfogyasztott tápláléknak egészségesnek kell lennie, tehát minden, méregtől, szennyeződéstől és a szervezet számára káros dologtól mentes legyen.

5. A táplálkozást, alkathoz, tevékenységhez, célhoz, élethelyzethez és napszakhoz kell igazítani.

6. A táplálkozásra, lehetőleg rendszeresen és megfelelő körülmények között, (nyugodt) időt kell szakítani.

Az öngyógyító táplálkozás összefoglalva

Az öngyógyító táplálkozás mindenképp átgondolt és tudatos. Egy betegség idején a szervezetbe kerülő anyagok mennyiségére, összetételére és minőségére különös hangsúlyt kell fektetni.
Ha valaki betegségből gyógyul, figyeljen oda a táplálkozására és a táplálék minőségére.
Mindenképp fogyasszon elegendő vitamint és ásványi anyagot és ha kell diétázzon, akár a betegség miatt, akár az emésztő rendszerének kímélése miatt, akár a testsúly felesleg leadása miatt vagy akár ezek kombinációja szándékából.
Érdemes ellenőrzött forrásból beszerzett ételeket fogyasztani, kerülni az adalékokkal dúsított, üzletlánci vagy egyéb ételeket, gyors ételeket, tartósított ételeket és érdemes minél több friss zöldséget valamint frissen készült ételt fogyasztani.
Betegségéhez mérten, táplálkozzon rendszeresen, inkább kisebb adagokat és többször (a napi 5-6 étkezés tökéletes), lefekvés előtt 3 órával már ne fogyasszon ételt, mert az nem tud rendesen megemésztődni, ezért elfogyasztás után méreganyagok keletkeznek a rothadás vagy erjedés miatt. Mindenképp tartsunk mértéket, tehát ne együnk túl sokat.

A szervezet meg fogja hálálni és egy egészséges és átgondolt étrend hatásai szinte azonnal de legkésőbb pár nap elteltével érezhető változásokat okoznak.

A témához kapcsolódó további írások


D.A.S.H diéta – az USA-ban az első