Víz – amit mindenképp tudnod kell róla

a víz termézete

A víz talán az egyik leghétköznapibb dolog az életünkben, de érdemes kicsit jobban megismerni ezt az anyagot, mert nem csak érdekes de fantasztikus tulajdonságokkal is rendelkezik, mely a tudatos és önmaga egészségét megőrizni kívánó ember számára elengedhetetlen információ. H2O vagy víz A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja. A […]

Meditáció haladóknak – a hitrendszer és a meditáció kapcsolata

meditáció haladóknak

A meditációról szóló korábbi részekben szó volt a meditáció alapjairól, a tudatállapotokról, és a meditáció folyamatáról és élettani hátteréről. Ebben a részben a meditációról és a hit egységéről szeretnék írni, a meditációt gyakorlók számára. A meditációs állapotok A meditáció egy olyan állapot, mikor az ember ébrenlétben, tudatosan megél egy olyan fiziológiai állapotot, mely az alváshoz nagyon […]

Tonhalas spagetti, spenóttal és vagányan

spagetti tonhalas

Ez egy izgalmas és nagyon finom tésztaétel, gyorsan elkészíthető és nagyon sokféle diétába jól beilleszthető, csak a tészta mennyiségen keresztül bevitt szénhidrát és ezzel kalória tartalomra kell figyelni. Hozzávalók 2 adaghoz 200 g spagetti 100 g tonhalkonzerv (lehetőleg sós vizes nem olajos) 100 g spenót (lehet fagyasztott is) 100 g sűrített paradicsom konzerv (lehet sűrítmény […]

Lisztekről – mi egészséges és mi nem az

glutén

A glutén intolerancia című részben ismertettem a glutén érzékenység (liszt érzékenység) okait és következményeit. Megállapítható, hogy sok ember tolerálja rosszul vagy kevésbé jól a gluténban található fehérjéket, elsősorban a búza, rozs és árpa lisztekből készült élelmiszerek esetében. A zabból és zablisztből készült élelmiszerek esetében a glutén érzékenység kevésbé szignifikáns és több nézet szerint ez a […]

A tudatosság fejlődése – a fejlődési skála

tudatosság fejlődése

Mit jelent a tudatosság Mit jelent pontosan az a szó, hogy „tudatos”? Mit jelent a tudatosság és hogyan lehetsz tudatos ember? Tudatosnak lenni, annyi mint ismerni a külső és belső világunkat, ismerni az összefüggéseket és tudni azt, hogy a világon minden mindennel összefügg. Minél átfogóbb tudással rendelkezik valaki önmagáról és a világról amiben él, annál inkább […]

A hosszú élet titka – szuperöregek

hosszú élet titka

A cikksorozat első részében a világon élő népcsoportok közül azokat emeltem ki, akiknél a várható élettartam a legmagasabb és ahol a legtöbb 100 év fölötti ember él a társadalom méretéhez viszonyítva. Ebben a részben az egyéni lehetőségek oldaláról szeretném körbejárni kicsit a témát. Meddig élhet egy ember ? A Földön élő emberek közül, az eddig […]

DMT – a lélek molekulája

DMT

DMT – dimetiltriptamin egy olyan pszichoaktív alkaloid, mely a triptaminok családjába tartozik és egyaránt megtalálható az emlősök és más állatok agyában és sok növényben is. Ez a különös anyag, szerkezetében nagyon hasonlít a szerotoninhoz, ami az emberi agy egyik legjelentősebb ingerület átvivő anyaga. A szerotonint a „normálisság” hormonjának is szokás nevezni, mert ezen neuro transzmitter […]

Vega reggeli receptek – nem csak a Nagyböjt idejére

vega omlett

Ma kezdődik a Húsvét előtti Nagyböjt, ilyenkor nagyon hasznosak a vega receptek, azoknak akik amúgy nem vegák de tartani szeretnék ezt a csodálatos és rendkívül hasznos keresztény szokást, mely nem csak a léleknek de a testnek is rendkívül hasznos. Természetesen az egészséges életmódhoz nem csak ilyenkor tesznek jó szolgálatot a vega receptek, ugyanis ezek bármikor, […]

Az elmúlt évek Nobel-díjasai, orvostudomány – fókuszban a rákkutatás és sejtbiológia

orvosi nobel

Az orvostudományi Nobel-díjat 1901 óta már 115. alkalommal ítélték eddig oda, összesen 227 tudósnak. A kitüntetést 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 és 1942, tehát kilenc alkalommal senkinek nem ítélték oda. Gerhard Domag, Adolf Hitler utasítására, nem vette át, a neki 1939-ben megítélt orvosi Nobel-díjat. Az orvostudomány díjazottjai az elmúlt 10 évben a […]

Hidegen sajtolt olajok- olíva, tökmag és szőlőmag olaj

olivaolaj

Olíva olaj Az olajfa – Olea europaea, terméséből az olíva bogyóból sajtolt olaj. Ennél az olajnál különösen fontos, hogy milyen sajtolási eljárással készül. Mivel az olíva bogyó értékes és gazdag olajforrás, ezért ipari sajtolással is rengeteg olíva olaj készül. Az olíva olajoknál nagyon fontos, hogy extra szűz olívaolaj megnevezésű olajat használjunk, mert az olívatermelők legfőbb […]