Babos gombás rizottó

Gombás, babos rizottó

Ez a kitűnő rizotto, önmagában is egy rendkívül tápláló és finom étel. Én sült lazaccal vagy rákkal szoktam tálalni de szívesen fogyasztom feltét nélkül is. Egy család számára egy teljes ebéd lehet de két személynek akár 2-3 étkezéshez is jó alapot adhat.

Hozzávalók (6 adaghoz)

300 g rizottó rizs (ha nincs, akkor jázmin)
350 g fehérbab konzerv (1 db 400 ml-es konzerv)
400 g barna champion gomba (lehet fehér is)
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
0,75 l zöldségleves
1 dl félszáraz fehér bor
petrezselyem zöld (aprítva 1 nagy evőkanál)
2 ek olíva olaj (sütéshez)
Só, bors, kakukkfű

Elkészítés

Elkészítjük a zöldséglevest (használhatunk kész alaplevet is) vagy leves kockából is készülhet.
Közben megpucoljuk és felaprítjuk a gombákat, szeletekre vágjuk. Lehet a törzset egyben szeletelni a kalappal de ki is vehetjük és a törzseket is karikázhatjuk külön.

A hagymát felaprítjuk és 1 ek olíva olajon elkezdjük pirítani. Ha félig megpirult, beletesszük a szétnyomott és felaprított fokhagymát is. Ha enyhén pirult a hagyma, rátesszük a rizst és jól felhevítjük, párszor átkeverve. Ha már forró, ráöntjük a bort és párszor átkeverjük, hogy az alkohol elpárologjon, majd felöntjük 2 dl. levessel és ismét átkeverjük. Ezután fedő alatt főzzük a rizst és mikor elfogy a leves alóla, pótoljuk egy merőkanállal. Ezt kb., 4-6 alkalommal ismételjük, míg a rizs meg nem fő. Ezután ismét átkeverjük és félre tesszük, fedő alatt 10-15 percre.

Közben egy másik serpenyőbe, szintén 1 ek olíva olajat hevítünk és ebbe beleszórjuk a felaprított gombát, többször átrázva vagy átkeverve sütjük a gombákat. Majd sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítve pároljuk, sütjük a gombát, saját levén. Mikor a gomba majdnem kész beleöntjük a megmosott és szűrt, konzerv babot, párszor átkeverjük óvatosan, hogy a bab ne törjön össze, Mikor elkészült, a gomba finom ízű és állagú, akkor rászórjuk az aprított petrezselymet, átkeverjük majd a rizsbe öntjük és szintén jól átkeverjük.

Egészség szempontból

Ez a rizottó egy nagyon jó vega és TÉNÉ étel, mediterrán diétához is kiváló. Energia bomba. A rizs, a bab és a gomba kombó miatt kiváló növényi fehérje és szénhidrát forrás. A petrezselyem és kakukkfű emésztés fokozó és fertőtlenítő hatású, illóolajai miatt kellemes aromát kölcsönöz az ételnek. Az olíva olaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz (bár ebben az esetben nem szűz, hanem kifejezetten sütéshez használható olíva olaj ajánlott, ami azért nem olyan jó zsírsav forrás, mint a szűz változat).

Az étel tápanyag és energia tartalma

Ez a teljes mennyiség (kb. 6 adag), 2300 Kcal, 60 g fehérje, 35 g zsír, 400 g szénhidrát.

Ajánlott tartalmak

Céklás rizottó, marinált gombával
Tonhalas spagetti spenóttal, vagányan
Omega 3 és Omega 6 – lássunk tisztán