Ez egy izgalmas és nagyon finom tésztaétel, gyorsan elkészíthető és nagyon sokféle diétába jól beilleszthető, csak a tészta mennyiségen keresztül bevitt szénhidrát és ezzel kalória tartalomra kell figyelni.
Hozzávalók 2 adaghoz
200 g spagetti
100 g tonhalkonzerv (lehetőleg sós vizes nem olajos)
100 g spenót (lehet fagyasztott is)
100 g sűrített paradicsom konzerv (lehet sűrítmény is)
2 gerezd fokhagyma
vaj vagy olíva olaj és extra szűz olíva olaj
1 közepes vöröshagyma
só, bors, oregano, cayenne bors vagy csípős szósz
Storry
Elkészítünk egy fűszeres paradicsomos alapot, egy hagymás spenót alapot, majd az egészet összekeverjük a tonhallal és a tésztával. Az ördög viszont a részletekben van.
Készítheted 2 edényben is, de én a gyorsaság és egyszerűség kedvéért egy nagy vokban készítem el az egészet. Nem szűz olíva olajat vagy vajat, esetleg jó minőségű napraforgó olajat hevítek a vokban, majd beleteszem a felaprított hagymát, ha a hagyma kicsit átpirult, képzeletben két részre osztom a vokkot, az egyik felébe elhúzom a hagymát és ráteszem a spenótot, a másik felébe kis olajat öntök még és beleteszem az aprított fokhagymát, majd arra a paradicsom pasztát. Lassú tűzön pirítom, külön keverve a két oldalt. A spenótot sózom közben, a szószt pedig só, bors, oregano és egy kis chili szósszal vagy cayenne ízesítem. Közben felteszem a tésztát főni, sós vízben.
A serpenyő mindkét oldalán, külön pirítom a két ragurészt, majd mikor a tésztavíz már habzik, kicsit (1 dl) aláöntök a paradicsomszósznak, de még mindig próbálom külön tartani a két oldalt, többször megkeverve őket, ha szükséges és a paradicsomszósz nagyon besűrűsödik teszek még rá tésztavizet.
Amikor a tészta megfőtt (aldente) akkor még 1-2 dl tésztavizet ötök a serpenyőbe és összekeverem a két oldalt, majd hozzáadom a tonhalat és jól szétkeverem.
Amíg leszűröm a tésztát, addig a ragu épp összeforr, majd a tésztát belekeverem a raguba és még pár percig, néha átrázva vagy átkeverve összepárolom. Majd készre tálalom.
Tippek & Tanácsok
Olíva olajat vagy vajat használj a pirításhoz, ha extra szűz olívát használsz, azt tönkre teszi a hő. Az extra szűz olívát, ha úgy érzed, a végén adhatod hozzá, mielőtt a tésztát beleteszed a raguba.
Ilyenkor aszalt paradicsommal és olíva bogyóval is feldobhatod még az ételt. A végén pedig kis reszelt sajttal ízesítheted de anélkül is remek étel. Ha fagyasztott spenótot használsz, azt előtte enged kiolvadni, lehetőleg 1 napon át a hűtőben, így sokkal jobb lesz az állaga, ha friss spenótot használsz, azt mosd meg és csöpögtesd le a főzés előtt.
Az étel teljes energia tartalma
A két adag, 1050 kcal, melyből 60 g fehérje, 20 g zsír, 180 g szénhidrát és 6 g rost.
Egészség szempontból
Ez egy alacsony zsír és mérsékelt szénhidrát tartalmú étel, viszonylag magas fehérjetartalommal. A tonhal (és az extra szűz olíva olaj) többszörösen telítettlen zsírsavakban és sovány fehérjében gazdag, a spenót rostban és ásványi anyagokban (a vitamin tartalmának nagyrészét főzés közben sajnos elveszíti). A jó minőségű tészta, pedig energiabomba a szervezetnek. Ez az étel a mediterrán diétába kitűnően beillik, de bármilyen reformkonyhában megállja a helyét, gyorsan kész és nagyon finom és még jól is néz ki.
Ajánlott tartalmak
- Fantasztikus vega lassagne
- Lilahagymás, fetás penne
- Öngyógyítás művészete – gyógyító táplálkozás
- Hidegen sajtolt olajok – olíva, tökmag, szőlőmag olaj