lósóska

Lósóska vagy réti lórom – Rumex obtusifolius a keserűfűfélék családjába tartozó gyógynövény, mely világszerte elterjedt növénynek számít. Ezt a növényt gyakran vadspenótnak is nevezik. Szinte bárhol fellelhető, szántóföldeken, útszéleken de akár szemét telepeken is. Gyógyászati felhasználásra természetesen csak a tiszta környezetből származó növények alkalmasak.

Hatóanyagai közül a legjelentősebbek az antrakinon-glycosid származékok de jelentős mennyiségű emodin, glikozidok, rumicin is található benne. Ezen kívül flavonoidokban, tanninokban és B-vitaminokban is bővelkedik, valamint vasat, magnéziumot, kalciumot, foszfort és cserzőanyagokat és oxálsavat is tartalmaz.

Gyógyászati felhasználása

A lósóskát leginkább nyáron érdemes begyűjteni, virágzás előtt vagy közben (júniustól – szeptemberig virágzik). A növény levelei és gyökerei is használhatók, de oxálsav tartalma miatt ezekkel óvatosan kell bánni. A lósóska elsősorban emésztést fokozó hatású, ezért salaktalanításhoz, méregtelenítéshez is előszeretettel használják. Gyökerének teáját vízhajtásra és húgyúti fertőzések esetén, fertőtlenítésre használták.
A lósóska felhasználásának fő területe azonban a külsőleg való használat, mely lemosásra vagy főzetét krémekbe keverve kiválóan alkalmas lehet ekcémás bőr és különböző bőrgyulladások kezelésére. Fertőtlenítő és antibakteriális hatásait leginkább ezúton vagy borogatás, illetve öblögető szerként használják. Jól enyhítheti a különböző csípéseket, illetve sebfertőtlenítésre, pattanások kezelésére is használható.
A lósóska magját is érdemes begyűjteni és használni, a lósóskamag tea számos dologra lehet hasznos. Elsősorban emésztési problémák és ezekből közvetlen vagy közvetve kialakuló betegségek kezelésére, széklet rendezésre és méregtelenítésre. De hasznosnak tartják légúti betegségeknél, hörghurut, asztma, általános fáradság és gyengeség valamint magas koleszterinszint és magas vérnyomás esetén is.

Ellenjavallat

Belsőleg fogyasztva óvatosságot követel, de a tradícionális gyógyítók asztmára, hörghurutra és méregtelenítéshez is használták, valamint hasmenés, gyomor és bélhurut kezelésére is alkalmazták. Főzete, forrázata mérgező és hánytató hatású lehet, sőt eleve hánytatószerek is használják. Gyökeréből fogfájás és különböző gyulladások kezelésére teát készítenek. Nagyobb mennyiségben gyomor és vesegyulladást is okozhat. Gyermekek, állapotos vagy szoptató anyukák semmiképp ne használják.

Ajánlott gyógynövények


Méregtelenítés – alapok és a helyes személet