tyukhúrfű

TyúkhúrfűStellaria media, a szegfűfélék családjába tartozó, hűvösebb éghajlatot kedvelő, Európában és Észak-Amerikában őshonos, egyéves növény. Ősszel vagy télen csírázik, majd áttelelve tavasszal hajt ki és egész éven át fellelhető. A nitrogénben gazdag talajokat kedveli, inkább hűvös árnyékos területeken találjuk.

Hatóanyagai, szaponinok, flavonoid C-glikozidok, poliszacharidok, magnézium, foszfor, kvarc, A és C-vitamin.

Gyógyászati hatásai

A tyúkhúrt a HKO már 200 éve használja, elsősorban bőrbetegségek kezelésére. A legújabb kutatások szerint hatékony lehet olyan vírusfertőzések kezelésénél is mint például a herpesz.
Az európai népgyógyászatban, epe, vese– és májtisztító, kőoldó hatást tulajdonítanak neki. Használatos emésztési problémák kezelésére, valamint koleszterin szint csökkentésre is.
Tápláló, frissítő hatása miatt gyengélkedő betegeknek is előszeretettel adják. A belőle főzött tea bevérzések ellen is javasolt. Használják még köhögés és tüdő problémák esetén, de a reuma ellen is hatékony.

Felhasználása

Belsőleg használható, teaként elkészítve, ebben az esetben reggel éhgyomorra és ízesítés nélkül fogyasztandó. A nyers, fiatal hajtásokból saláta is készíthető, a kellemes édes íze miatt nagyon ízletes. Omlettekbe sütve, vagy levesbe, főzelékbe főzve is fogyasztják.
Külsőleg felhasználva, készülhet belőle forrázat (tea) és áztatmány is, amelyet fáradt szemre, aranyérre, ekcémára, fekélyes sebekre használhatunk, de főzetét bőrnyugtató és fertőtlenítő krémekbe is keverhetjük, kiváló sebgyógyító és fertőtlenítő tulajdonságai miatt.

Ellenjavallat

Szaponin tartalma miatt, nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést és hányást is okozhat.

Hasonló hatású gyógynövényekről


Porcikafű – vizelethajtó, fertőtlenítő