Lilakáposztás rétes – extravagáns köret

vöröskáposztás rétes

Ez a rétes egy kiváló köret, húsokhoz, sültekhez, pörköltekhez. Vegák is fogyaszthatják például seitanos pörkölthöz. Hozzávalók 0,5 kg lilakáposzta 1 tekercs réteslap (200 g körül) 2 db alma 1 fej vöröshagyma 1 dl vörösbor 10 dk vaj vagy olíva olaj 1 kanál tejföl 2 dl csirkeleves só, bors, cukor vagy méz, szegfűszeg, fahéj Elkészítése Ezzel […]

Édesburgonyás tócsni

Édesburgonya tócsni

Ez a tócsni önmagában is finom étel de köretnek is kiválóan alkalmas. Az édesburgonya kifejezetten egészséges szénhidrát forrás. Ezt az ételt szívesen adom ünnepibb alkalmakkor, akár marhapörkölthöz vagy szárnyas húsokhoz, sültekhez. Hozzávalók 2 személyre 300 g édesburgonya 100 g zabliszt 1 tojás 2 gerezd fokhagyma só, bors, kakukkfű Elkészítése 300 g édesburgonyát lereszelek, kinyomkodom a […]

Garnélás tagliatelle lazán

garnélás tagliatelle

Ez a tészta egy laza és nagyon finom garnélás étel. A garnélát elkészíteni nem nagy művészet de tisztában kell lenni néhány alapfogással. A garnéla készítés alapja, hogy a rákokat nem kell sokáig főzni vagy sütni, hogy ne veszítsenek el sok vizet és ne legyen rágós a hús. De a néhány perces pirítás és a 10-20 […]

Céklakrémes penne – extravagáns diétás kaja

céklás penne

Ez egy extravagáns és viszonylag könnyen elkészíthető, egészséges kaja. Meglepheted magad vagy a párod, esetleg a családot is vele. Pirított mákkal megszórva, pedig szinte mindenkit lenyűgözhetsz vele. Hozzávalók 4 adaghoz 300 g penne tészta (ha durung vagy teljes kiőrlésű az külön jó) 2 közepes fej cékla kb. 400 g 1 csésze csirkeleves 1–1,5 dl tejszín […]

Nizzai saláta – mediterrán étel Franciaországból

nizzai saláta

Nizzai saláta Ezt a receptet Dél-Franciaországból hoztam magammal, ahol 2 évig éltem. A déli francia konyha, igazi mediterrán konyha, mely rendkívül finom és egészséges, így ez a recept nem csak a mediterrán diétába de szinte bármilyen egészséges étrendbe tökéletesen passzol. Hozzávalók A Salátához 75 dkg újkrumpli 250 g olajos hal (lehet fűszerezett is) 2 konzerv […]

Ghí vaj – az ayurveda csodaszere

ghí vaj

A ghí az ayurvéda gyógyászat egyik legfontosabb alapanyaga, bivaly vagy tehéntejből készült vajból készül. A ghí elkészítése egyszerű de egy picit időigényes. Hogyan készül a ghí vaj ? Legalább 300 g vaj  kell hozzá. A módszer lényege, hogy jó minőségű vajat, egy saválló vagy zománcozott edényben felolvasztunk és kiválasztjuk belőle a romlandó és méreg anyagokat. […]

Tonhalas spagetti, spenóttal és vagányan

spagetti tonhalas

Ez egy izgalmas és nagyon finom tésztaétel, gyorsan elkészíthető és nagyon sokféle diétába jól beilleszthető, csak a tészta mennyiségen keresztül bevitt szénhidrát és ezzel kalória tartalomra kell figyelni. Hozzávalók 2 adaghoz 200 g spagetti 100 g tonhalkonzerv (lehetőleg sós vizes nem olajos) 100 g spenót (lehet fagyasztott is) 100 g sűrített paradicsom konzerv (lehet sűrítmény […]

Turmix vagy smoothie – egészség őrület

Smoothie

A smoothie nemrég kezdte hódító útját nálunk. Eredetileg egy olyan trumixról volt szó, mely csak gyümölcsök vagy zöldségek és jég vagy hideg víz használatával készült. A turmixok ezzel ellentétben más összetevőket, például tejet, mogyoróvajat, mézet, kakaót stb. tartalmaznak. Mára a smoothie őrület egy igazi trend lett, mely a vega és vegán táplálkozás terjedésével kezdett hódító […]

Céklás rizottó – finom, egészséges és nagyon trendi

céklás rizotto

Hozzávalók 4 adaghoz 250 g rizs (rövid szemű – rizottó risz) ez 1 bögre (2,5 dl) rizs nagyjából 1 közepes fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 40 g vaj (2 evőkanál) 80 g trapista vagy más keményebb sajt (legjobb a parmezán egyébként) 1 dl fehérbor 1 -1,2 L csirkeleves vagy zöldségleves 1 kis fej cékla kb. […]

Francia hagymaleves – diétához és laza étkezéshez

hagymaleves

A hagymaleves Franciaországban nemzeti ételnek számít, elkészítése rendkívül egyszerű és olcsó. Ez az étel rostban gazdag, finom és akár napközben akár este, önmagában vagy akár egy szelet pirítóssal, illetve valamilyen mediterrán típusú kenyérrel kiváló diétás étel lehet bárki számára. Hozzávalók 4 mérsékelt adaghoz 3 nagy fej vöröshagyma (500g) 3 gerezd fokhagyma 1 púpos evőkanál (30g) […]