joga

Egy vállalkozás kétségkívül izgalmas de ugyanakkor megterhelő tevékenység is. Ha egy csapat tagjaként dolgozol és motivált vagy az eredményekben vagy épp saját vállalkozásod építed, gyakran előfordul, hogy elfogy az energiád, túl sok volt a nap de még lenne elvégezendő feladatod.
Fárasztó megbeszélések állnak mögötted vagy még épp ezek előtt vagy,  egy kreatív munkát végzel és szükséged lenne feltöltődésre, esetleg a napi adminisztrációval birkóztál eddig, most viszont kellene egy kis energia, hogy újra önmagad légy.
Szükséged lenne rá, hogy visszanyerj valamit a délelőtti energiáidból vagy esetleg fájnak az izmaid, nyom a fejed, stresszes vagy és úgy érzed lazítanod kellene.
Nos ezek a helyzetek gyakoriak a napi munkavégzés közben.
Viszont az a jó hír, hogy könnyen kezelheted, feltöltheted önmagad és felfrissülhetsz a munkahelyen a jóga szemléletén és módszerein keresztül, melyhez most három egyszerű tippet ajánlok most.

Jóga gyakorlat az ajtóban (tadászana kezdőknek)

Állj egy ajtóba, egyenes tartásban, úgy, hogy a karjaid a tested mellett nyugszanak. Majd tenyereid a tested felé fordítva lazán tárd szét a karod, úgy, hogy a kézfejeid lazán feszüljenek az ajtófélfákhoz.
Ezután tégy egy fél lépést előre, és zárd a lábaid de a kezeid maradjanak az ajtófélfán közben.
A testsúlyod legyen a sarkaidon és így lélegezz nagyokat, lassan be és kilégzéssel, szünetek nélkül folyamatosan. A légzések lehetnek egyre mélyebbek és lassabbak. Orron keresztül lélegezz és koncentrálj a folyamatosságra és az egyre mélyülő légzésre. Csak lazán.
Kilégzésnél engedd lazulni a vállizmokat, mintha el akarnád engedni a vállad, hogy leessen hátrafelé.
A kezeid ne feszüljenek, légy laza amennyire csak lehet és érezni fogod, ahogy a belégzéseknél töltődsz a kilégzéseknél pedig elengeded a stressz és a feszültséget.
Ez a tartás a tadászana, azaz bot tartás. Kiválóan el lehet benne lazulni és remek póz a töltődésre. Ha egy ajtóban már begyakoroltad, nyugodtan csinálhatod bárhol, ajtó nélkül is.

Légzés koncentráció az ellazuláshoz

A jóga nem csupán a mozdulatokról és testtartásokról (ászanákról) szól. A jóga a hittel kezdődik és a légzéssel folytatódik. Ezért mindig a légzésedre koncentrálj elsősorban és a tiszta energiára, amiből töltődsz általa. Ha kitisztítod az elméd és csak a légzésre és a testtartásra koncentrálsz, jobban el tudsz merülni önmagadban és ekkor már jógázol is.
A koncentrációt ebben a pózban először a vállaidra, nyakadra és derekadra érdemes kiterjesztened, ezeket próbáld lazítani a kilégzések alkalmával elengedni a feszültségeket az izmokban és a belégzéseknél energiával tölteni azokat, azután a tartás és a légzés mellé a koncentráció kiterjedhet a szívedre és a gyomrodra, mert a legtöbb stresszt ott tartogatod.

Társaságban könnyebb – vonj be másokat is

Keress olyanokat akik csatlakozhatnak a jógaszünethez, együtt nem csak vidámabb és élvezetesebb de egymást is tudjátok segíteni, együtt töltekezni felemelő és összekapcsoló érzés.
A munkahelyi morálra, az egymáshoz való kapcsolatok minőségének javítására is jótékony a közös jóga. A jóga igazából a kapcsolódásról szól, összekapcsolódsz a lelkeddel, az univerzummal és a környezeteddel is egy másik szinten.
Próbáld ki és ha úgy érzed nem működik, nem vesztettél vele semmit. De a jóga működik, már több ezer éve.

Kapcsolódó cikkek

Meditáció alapjai – hogyan kezdj hozzá?