A menedzser betegség nem egy konkrét betegség, inkább egy betegség típus, gyűjtő fogalom, mely az elnevezése alapján, általában a fokozott stresszben élő emberekre jellemző.

Bárki élheti az életét, fokozottabb és hosszabb ideig fennálló stressz terhelés alatt, de ahogy a menedzser betegség elnevezése is erre utal, ez az életforma nagyon jellemző, a vezető beosztású emberekre.
A menedzser betegség általában a 35 – 50 éves férfiakra jellemző és a szív és érrendszeri problémák megjelenésével indul, melynek későbbi következmény gyakran szívinfarktus vagy srtoke.

A menedzser betegség lényege, hogy a fokozott és állandósult sressz terhelés, előbb fokozza majd kimeríti a szervezetet és a kimerült és elfáradt szervek fokozatosan elkezdenek alulműködést produkálni, azaz csökkent működés és csökkent regeneráció jellemzi ilyenkor a különböző szervek életét.

A menedzser betegség háttere

Nem szabad elfelejteni, hogy minden élőlény, így az ember is sejtekből épül fel és a szervezetünket felépítő több milliárd sejt, minden egyes tagja egy különálló élőlény, mely energiát használ és ad le, különböző funkciókat végez, kommunikál a többi sejttel és képes elhalni és új sejtet létrehozni.
Ha a sejt energia ellátottsága vagy leadása gátolva van, vagy olyan hatásoknak van kitéve (fokozott serkentés vagy gátlás, mérgezés, oxigén hiány stb.) melyek a normál működésében gátolják, akkor ennek két következménye lehet, vagy elpusztul, vagy elkezd új sejteket létrehozni, hogy csökkentse a rá nehezedő nyomást.
Ez utóbbi esetben az új sejtek, gyorsabban szaporodnak és ellenállóbbá válnak a környezeti hatásoknak, mutálódnak és ez a daganat képződés alapja.
Természetesen a sejtek nagymértékű alkalmazkodásra képesek és a szervezetünk is rendelkezik nagyon sok olyan lehetőséggel, mellyel be tud avatkozni, hogy mindezt elkerülje.

Az egyik ilyen beavatkozási képessége, hogy a szimpatikus idegrendszer elkezd egy fokozottabb működést elősegíteni, hormonális és idegi szabályozás által.

Ilyenkor kezd a szervezet fokozottabb stressz hormon kiválasztásba.

A stressz hormonok kicsit tévesen azt sugallhatják, hogy ezek okozzák a stresszt de ez nem így van.
Először is tisztázni kell, hogy a stressz válasz a szervezet részéről egy elengedhetetlen reakció, mely a túlélést segíti elő (bővebben, lásd: „Stressz kezelés a mindennapokban” cikkben).
A stressz hormonok kiválasztása (képződése) akkor fokozottabb, ha olyan hatás éri az embert, amely leküzdéséhez többlet energiára van szüksége, illetve egy felfokozott testi állapotra, készültésgre.
Ezeknek az állapotoknak sokféle mintázata van, amely egyrészt az egyénre másrészt a stressz helyzetre jellemző.

Tehát a helyzet váltja ki a stressz hormonok fokozott termelését, mely következtében beáll a köznyelvben stressznek nevezett állapot.

Ebben a helyzetben bizonyos szerveink túlterhelté válnak, mások pedig működésükben gátolva vannak a szimpatikus idegrendszer hatására. Ahogy fentebb írtam a stressz hatására beállt állapot, függ a stresszhelyzettől és az egyén stressz kezelési szokásaitól vagy másként fogalmazva a személyiségétől.
A menedzser betegségeknél megfigyelték, hogy általában az A típusos személyiségekre jellemző.
Az A típusos személyiség, jellemzően ambiciózus, sikerorientált, dinamikus, magas kockázatvállalási hajlandóssággal rendelkező személy, aki keresi a kihívásokat és állandóan időzavarban szenved.
Az ilyen típusú személyiségek szimpatikus idegrendszere, jellemzően érzékenyebb az átlagnál és ezért jelentéktelenebb pszichés megterhelésre is fokozottabban reagál.
Az állandó túlhajszoltság, rendszertelen étkezés és mozgás szegény életmód pedig tovább ronthat a dolgon.

A menedzser betegség tünetei

A krónikus stressz következtében változatos, gyakran szervi eltérésre nem visszavezethető tünetek alakulnak ki.
Kezdetben a hangulat zavarok tapasztalhatók. Jellemző a fáradékonyság, nagyfokú fáradtság érzés, ingerültség, hirtelen hangulatváltozások, dühkitörések.
Gyakori az alvászavarok megjelenése, a teljesítőképesség csökkenése amely tovább emeli a stressz szintjét, hiszen az eredmények megtartása további energiák befektetését igényli.
A betegség kézzel fogható jelei lehetnek, emelkedett vérzsír vagy/és vércukor szint.
Megjelenhetnek emésztési problémák túlzott savtermelés, puffadás, irritábilis bél szindróma is.
Gyakran definitív pszichiátriai kórképek alakulhatnak ki mint a szorongás, depresszió, pánik szindróma vagy kényszeres cselekvések.
A szervi tünetek megjelenhetnek fej- és/vagy hátfájás, izomfeszültség, hajhullás formájában is.
Sokszor zavar támad a szexuális életben, leginkább a libidó és az orgazmus készség csökkenése alakul ki.

A menedzser betegség kezelése

Egyszerű lenne a megoldás, a stressz faktorokat kellene csökkenteni de ez a legtöbb esetben nem lehetséges, mert a beosztás vagy a munka típusa ezt nem engedi.
Így elsősorban a stressz kezelési technikák fejlesztésével és a gondolkodás, hozzá állás, értékrend változtatásával tehet sokat az ember a problémák kezelésére.
Fontos a rendszeres és helyes táplálkozás, a rendszeres sport és esetleg alternatív mozgás terápiák bevezetése a mindennapi életbe.
A pihenésre is érdemes elegendő időt szentelni valamint a munkahelyen kezdeményezni a különböző folyamatok fejlesztését, mert a legtöbb túlterheltség a rosszul szervezett munka következménye.
A menedzser betegségben szenvedőkre, gyakran jellemző, hogy a magánéletben a párkapcsolataik sem működnek túl jól és egyéb emberi kapcsolataikra is általában negatív hatással van, amikor már a betegség kialakulásáról beszélhetünk, azaz amikor a szervezet kompenzációs rendszere elkezd tüneteket is produkálni. Ez egy oda-vissza ható mechanizmus, mert ez fokozza a stressz terhelést.
Ezért a család, barátok és emberi kapcsolatok ápolása, fejlesztése és a személyiség fejlesztése is nagyban hozzájárul az egészség visszanyeréséhez.

J.Kriszto

Stressz kezelés a mindennapokban