adaptogen

Az adaptogén szó görög eredetű (adapto – beállít, gen – termelés) de az angolszász nyelvekben is tisztán tükrözi a névvel jelzett hatást.
Az adaptogén növények, olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek a szervezet stressz tűrő képességét javítják, pontosabban a szervezetünk alkalmazkodó képességet fokozzák.
Hatásmechanizmusuk többrétű, hatóanyagaik általában a szervezet hormonális rendszerére fejtenek ki közvetlen és/vagy közvetett hatásokat, tehát ahogy az elnevezésük is mutatja, beállítják a hormonális egyensúlyt.

A szervezetünk a külvilág ingereire különbözőképp reagál. Amennyiben az észlelt ingerekből veszélyt érzékel (akár közvettet akár közvetlen módon), akkor különböző stressz hormonok, mint az adrenalin és a kortizol kerül a keringésbe, továbbá fokozódik a termelésük, hogy szükség esetén ismét rendelkezésre álljanak.
A hormonok hatására különböző élettani folyamatok kezdődnek. Az izmaink, keringésük, idegrendszerünk és egyéb szerveink felkészülnek a stressz leküzdésére, a probléma megoldására.
Amikor a stresszhatás, illetve a stresszt kiváltó inger megszűnik (a probléma megoldódik) akkor ezek a hormonok lebomlanak és lassan visszaáll a normális állapot, melyben más hormonok, mint például a szerotonin jelennek meg, illetve kezdenek dominálni.
A szerotonin több hatással is rendelkezik, de a „normálisság” hormonjának is szokták nevezni, mert jelenlétének hiányában az ember stabil érzelmi állapota felborul.
A depresszióban szenvedőknél is a szerotonin szint fenntartását, emelését próbálják meg elérni, különböző gyógyszerek és terápiák által.

Ha a stresszhatás tartós (tartós stressz) akkor a szervezet folyamatosan termeli a stressz hormonokat, hogy a „készültséget”, a fokozott működést fenn tudja tartani, mindaddig míg a stresszhatás meg nem szűnik vagy amíg a hormonokat termelő szervek (pl. a mellékvese, amely többek között a kortizolt termeli) ki nem merül.
Ha ez bekövetkezik, akkor a stressz hormon szint csökkenni kezd és a kimerültségre a szervezet elkezd különböző kompenzációs mechanizmusokat elindítani. Mint a fáradság, levertség, kedvetlenség érzése és végül a depresszió vagy a burn out szindrómák.

Az adaptogén növények a szervezetre gyakorolt hatásuknál fogva, segítik a hormonális szint fenntartását, beállítását, a hormontermelő mirigyek szabályozásával.

Az adaptogén tulajdonságot, eddig csupán 22 növényre tudták tudományosan is bizonyítani mert nagyon kemény kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy egy növény ezt a kitüntető minősítést elnyerhesse.
Teljességgel non-toxikusnak kell lennie, azaz a szervezetre semmiféle mérgező hatást nem fejthet ki és folyamatosan normalizáló hatásúnak kell hatnia az egyén pszichológiai funkcióira.
Nem lehet specifikus hatású és a szervezet normál testi funkcióit fenn kell tartania a folyamatos stressz hatásokkal szemben.
Valamint korrigálnia kell a hipo és hiper funkciós zavarokat, tehát mindig stabilizálóan kell hatnia, az egyén állapotától függetlenül.
Ez röviden annyit jelent, hogy mindig működik, nem mérgező és akinek kell serkent, akinek kell visszafog és mindig pozitív a hatása a normális állapot elérését elősegítve.
Fontos kritérium az is, hogy az adaptogén növények csak akkor fejtik ki a hatásukat ha szükség van rá, tehát normális testi működést semmilyen irányba nem módosítják.

Ezért adaptogén hatású gyógynövényt vagy ilyen tartalmú étrend kiegészítőt, csak abban az esetben érdemes fogyasztani, ha úgy érezzük felborult az egyensúly, azaz negatív értelemben izgatottabbak, ingerlékenyebbek vagy épp fáradékonyabbak, kedvetlenebbek és lehangoltabbak vagyunk a normálisnál.

Adaptogén növények közé tartozik a, Rhodiola rosea (rózsagyökér vagy illatos varjúháj), Panax ginseng (ázsiai ginzeng), Panax quinquefolius (amerikai ginseng), Eleutherococcus senticosus (tajga gyökér vagy szibériai ginzeng), a Ganoderma lucidum (pecsétviasz gomba), a Corddyceps sinensis (Kínai hernyógomba),  Hippophae rhamnoides (európai homoktövis), Piper longum (pippali), Lepidium meyeni (macca vagy perui zsázsa), Schisandra chinensis (kínai kúszómagnólia), Pfaffia paiculata (summa), Ashwagandha – Withania somnifera (álombogyó).

Ajánlott cikkeink


Méregtelenítés – táplálkozás a méregtelenítés alatt