kava

Kava – a Piper methysticum (részegítő bors) gyökértörzsének nedvéből és kókusznedvből készült ital, mely Hawaii, Mikronézia és Polinézia nemzeti italaként ismert és a csendes óceáni szigetvilágban már évezredek óta használt mágikus és gyógyító szer egyaránt. A kavával bőrbetegségeket, asztmát és egyéb gyulladásos megbetegedéseket kezelnek de kultikus és misztikus szertartások alkalmával használták igazán. A kava ital később már élvezeti cikként is elterjedt a Polinéz szigetvilágban.

Kava készítése

Az ital készítéséhez a növény gyökerét össze kell rágni, mert a nyálban lévő enzimek katalizálják a folyamatot. Az összerágott növényi részeket azután egy tálba köpik és kókusztejjel és vízzel hígítják.
Az elkészítés tradicionális módszerével a beáztatott és összerágott növényt gyúrni és préselni kell majd szűrőn átszűrni, ehhez valamilyen növényi rostot vagy vásznat használnak.
A kava ital, a népszerűsödésének hatására, már általában nem a hagyományos módon készül. A gyökeret szárítják és porrá őrlik, majd víz hozzáadásával gombócot gyúrnak belőle és ezt áztatják és nyomkodják, majd szűrik és fogyasztják. Gyakorlatilag áztatmányt készítenek belőle de mechanikai hatások segítségével, mely önmagában egy rituálé is lehet.

A kava hatóanyagai

A kava fő hatóanyagai az úgynevezett kavapyronok, melyekből a mai napig 18 különböző vegyületet azonosítottak. A kavapyronok mindegyike helyettesített, hattagú laktonok, úgynevezett sztiril-alfa-piron. Az azonosított kavapyronok közül eddig hatról sikerült farmakológiailag is meghatározható hatást kimutatni, ezek a Kavain, Dihydro-Kavain, Yangonin, Desmethoxy-Yangonin, Methysticin és Dihydro-Methysticin. A kavapyronokról egyértelműen megállapítható, hogy nyugtató, izomlazító, feszültség és szorongás oldó hatással rendelkeznek, a központi idegrendszerre gyakorolt hatásaik által. Folytak eredményes kutatások azzal kapcsolatban is, hogy a kavapyronok a függőség legyőzésében is hatékonyak. Kábítószer, alkohol és egyéb függőségben szenvedő embereknél alkalmazzák a kava kivonatokat. A kavapyronok vízben rosszul, 70%-os etil alkoholban viszonylag jól oldódnak. Az emésztő rendszerből jól felszívódnak. Bonyolult vegyészeti eljárások alkalmával, általában acetonban oldják őket.

Kava hatása

A kava hatása egy relaxáló és nyugtató hatás, ami nem jár elgyengüléssel vagy fáradsággal. Fogyasztásával nem csak gyógyítottak, hanem az éhinség elviselését is elősegítették, mely sokszor kényszerből de gyakran vallási szertartások miatt is volt jellemző az óceániai szigetvilág életében.
A kava fogyasztása kezdetben nyelvzsibbadást, majd ellazulást és nyugalmat okoz. Jó görcsoldó, fájdalomcsillapító. Alkohol hatására fokozódik a hatása, a kábítószerek hatását pedig mélyíti és elnyújtja.
Az izgalmakat csökkenti és az alvást kitűnően támogatja.
Csökkenti a pszichovegetatív és pszichoszomatikus panaszokat, ezért az idegesség, izzadás, szívdobogás, gyomor és bélrendszeri panaszok kezelésére is hatásos.
A szorongás oldó hatása, eredményesség tekintetében vetekszik a benzodiazepinek gyógyszerek hatásával, tehát rendkívül hatásos szorongásoldó viszont nem okoz függőséget, sőt ahogy fentebb említettem a függőségek kezelésre is használják.
A kava esetleges káros hatása, a folyamatos és kontroll nélküli használat esetén fordulhat elő, ebben az esetben májtoxikus hatású lehet de ezen hatásmechanizmusát még pontosan nem sikerült megismerni.

Ajánlott cikkeink


DMT – a lélek molekulája