sisakvirág

SisakvirágAconitum napellus, a boglárkafélék családjába tartozó, mérgező növény, melyet a „mérgek királynőjének” vagy farkasfűnek, farkasölő sisakvirágnak is neveznek. Több faja is ismeretes, egyes botanikusok 300 nál is több sisakvirág fajt különböztetnek meg.
Ezek az évelő növények, általában a magas hegyek, nedves és hűvös helyein fordulnak elő és ahogy az elnevezésből is látható, egy igen mérgező növényt tisztelhetünk bennük.

Hatóanyaga az akonitin nevű alkaloid, mely az egész növényben előfordul de leginkább a gyökerek és a magvak tartalmazzák.

Felhasználása

Az akontin egy erős idegméreg, mely érzékelés és mozgás bénulást is okoz, ezért közvetlenül már nem használják terápiás célokra ezt a növényt. Régebben a tardícionális medicína reuma kezelésére alkalmazta.
A moxa terápiában, úgynevezett alátétes moxánál a HKO is használ – ritka esetben – sisakvirág alapú készítményeket.
A sisakvirágot napjainkban, leginkább homeopátiás készítményekben használják, ahol nagyon kontrollált dózisban és toxicitását jelentősen gyengítve alkalmazzák.
Mivel a homeopátiás gyógyítás alapelve, a „hasonlót a hasonlóval” ezért a sisakvirág készítményeket elsősorban olyan betegségek kezelésénél használják, melyek tünetei a sisakvirág mérgezés tüneteihez hasonlóak vagy megegyezők.

A sisakvirág mérgezés tünetei

A sisakvirág – akontin – acontin – mérgezés tünetei kezdetben lehet borzongás, szédülés, hányinger, hirtelen felszökő láz, alacsony testhőmérséklet, hideg verejtékezés, hűvös bőr, sápad bőr, tapintás és érzékelés csökkenés a végtagokban, zsibbadás, égő ajkak és nyelv, fokozott nyáladzás, szájzsibbadás.
A mérgezés súlyosabb fázisában, légzési nehézségek, lassú szívverés, görcsök, fulladás, hányás, elgyengült végtagok.
A tünetek a mérgező növény elfogyasztását követő 10-30 percben már jelentkeznek és 1 órán belül súlyossá válnak. A sisakvirág mérge bőrön keresztül is felszívódik de orális fogyasztás esetén sokkal gyorsabban hat és kisebb mennyiségben is halálos. A sisakvirág Európa egyik legmérgezőbb növénye.

A sisakvirágot mindenképp kerülni kell, mindenféle felhasználás tekintetében. Ha bármilyen formában mégis mérgezést okoz, akkor gyomormosás, hánytatás, folyadékpótlás és végső esetben lélegeztetés lehet a kezelése. Természetesen azonnali orvosi segítség, mentők hívása szükséges.

A mérgező növényekről a felismerés fontossága és a növény használatának elkerülése érdekében tartom fontosnak beszélni. Egy jó herbalista tisztában van azokkal a növényekkel is, melyeket nagy ívben el kell kerülni és melyek alkalmazása szigorúan tilos.

Ajánlott további cikkek

 

Pszichoaktív drogok – nyugtatók és deiliriánsok