Indiai lepénykenyér
Ez egy nagyon egyszerű lepénykenyér, melyet elsősorban Indiához kötnek. A kenyér elkészítése 8 db esetén, sütéssel együtt nagyjából 2,5 óra, de ennek legnagyobb része 120 perc a kelesztési idő.
Hozzávalók
250 g liszt,
1,5 tasak szárazélesztő
0,5 tasak sütőpor
0,5 teáskanál só
2 tk. cukor
1 tk. koriander levél
1,6 dl víz
Szükséged lesz még a nyújtáshoz, sütéshez és tálaláshoz: némi napraforgó olajra, fokhagymára, szűz olíva olajra.
Kenyértészta elkészítése
Először az élesztőt kell előkészíteni. Melegíts fel 1.6 dl vizet, majd tegyél bele 2 teáskanál cukrot, jól keverd el és a cukros vízbe mehet a szárazélesztő. Olyan edénybe tedd, hogy ha az élesztő felhabosodik, még elférjen benne (minimum 2.5 dl-es edény legyen). Majd tedd félre 15 percre és mikor már jó habos az élesztős víz, öntsd bele az alábbi keverékbe (amit az élesztő felfutása alatt összeállítasz). A liszthez add hozzá a sót, korianderlevelet, sütőport, majd jól keverd össze szárazon, ezután mehet bele a habos élesztő. Egy villával jól össze tudod keverni, majd mikor összeállt kicsit, akkor összegyúrhatod. Nagyjából 5 perc folyamatos gyúrás után, egy jó kis rugalmas tésztát kapsz. Ezt gyúrd egy gombóccá és tedd bele egy legalább kétszer akkora tálba, mint amibe belefér.
A tészta kelesztése
A tálat takard le egy nedves és tiszta konyharuhával (ez azért kell, hogy a tészta ne száradjon ki). Ezután tedd egy meleg helyre (semmiképp ne huzatba). Majd várj 90 percet amíg megkel.
Kelesztés után gyúrd át a tésztát és csinálj belőle egy vastag hengert, olyan 3-4 cm vastagot 20-25 cm hosszút. Ezt a hengert vág szét 8 egyenlő darabra, majd a darabokat gyúrd gombóccá és tedd félre őket a nyújtótáblára 15 percre további kelesztésre.
A tészta nyújtása és sütése
Ezután nyújtsd szét az első gombócot (20-30 cm átmérőjűre) vizezd meg a tenyered és nedvesítsd át mindkét oldalát az elnyújtott tésztának, majd dobd egy vas serpenyőbe vagy vaslapos sütőlapra. Kb. 1 perc után elkezd hólyagosodni a kenyér, ekkor megfordíthatod 2-3 perc sütés után kész a kenyér.
A sütés előtt 2 evőkanál szűz olíva olajba tehetsz zúzott, vagy préselt fokhagymát, sót és kis borsot, ezzel megkenheted a naan kenyeret sütés után.
Felhasználás
Ez az étel több napig, hűtőben kiválóan eláll. Melegíthető de hidegen vagy szobahőmérsékleten is fogyasztható. Teheted szenvicsbe vagy eheted körettel is. Kiváló lehet salátákba kockázva vagy csak magában éhség űzőnek. Egy db lepénykenyér 100-110 kcal
Ajánlott tartalmak