vega omlett

Vega reggeli receptek – nem csak a böjt idejére

Épp a Húsvét előtti Nagyböjt időszakéban járunk, ilyenkor nagyon hasznosak a vega receptek, azoknak akik amúgy nem vegák de tartani szeretnék ezt a csodálatos és rendkívül hasznos keresztény szokást.
Természetesen az egészséges életmódhoz nem csak ilyenkor tesznek jó szolgálatot a vega receptek, ugyanis ezek bármikor, akár csak gazdag ízviláguk és egészségre gyakorolt rendkívül pozitív hatásaik miatt is nagyon jó kiegészítői lehetnek egy egészség tudatos embernek. Ezért most néhány reggeli ötletet adok, vega étrendhez igazítva.

Reggeli gyümölcsös bowl, granolával

Joghurt 2 dl (vegánoknak növényi), fehérjepor 1 ek (ez kihagyható), gyümölcsök 1 maréknyi (fagyasztott is lehet, csak előző este tegyük át a hűtőbe a fagyasztóból, hogy kényelmesen kiolvadjon) banán, áfonya, alma, nektarin, eper stb. (amit szeretsz és be tudsz szerezni), kevés aszalt gyümölcs (mazsola, szilva, darabolt füge stb.) és a fantasztikus granolád.

Gyümölcsös zabkása

Készíts egy jó zabkását: Ez készülhet vízzel vagy tejjel is. Felmelegíted a folyadékot, majd beleteszel annyi zabpelyhet, hogy épp ellepje a forró folyadék és egy csipetnyi sót, majd 5 percig kis lángom, kevergetve főzöd, azután a tűzről levéve, lefedve 10 percig állni hagyod.
Ha durva zabpelyhet használsz, azt főzés előtt beáztathatod 15-30 percig, hogy könnyebben elkészüljön. Ha kész a zabkása, fahéjjal, kakaóval lehet ízesíteni picit.
A kész zabkásához adhatsz gyümölcsöket, aszaltgyümölcsöket és granolát is, így izgalmasabb és tartalmasabb reggelit kapsz.

Vega omlett zöldségekkel

Vega omlett többféleképpen készíthető, én az alábbi receptet szoktam használni.
Fél csésze (1-1,5 dl) csicseriborsó lisztet és 1 ek finom zabpelyhet összekeverek egy tálban, sózom, borsozom és fűszerezem kurkumával, cayene borssal (vagy amihez kedvem van), hozzákeverek fél csomag sütőport vagy egy kis sörélesztő port (akár mindkettőből keveset). Egy bögrében pedig 1,5 dl vízhez (vagy növényi tejhez) 2 ek olíva olajat keverek. A bögre tartalmát lassan a porhoz adom és összedolgozom, olyan palacsintatészta állagúra. Ha van itthon zöldhagyma, petrezselyem, friss bazsalikom azt is teszek bele (aprítva). Ezután néhány percre a hűtőbe teszem a masszát.

Elkészítem a zöldség feltétet. Olíva olajon, aprított vagy szeletelt vörös vagy lila hagymát pirítok, ráteszek egy kis paprikát, erőspaprikát, gombát, sózom, borsozom, 5-7 percig gyakran forgatva, nagy lángon a vokkban átpirítom, majd a végén dobok rá egy felszeletelt paradicsomot, esetleg olíva bogyó karikákat is és átforgatom 1-2 perc alatt.

Amikor kész a zöldséges cucc, félreteszem és egy olajozott serpenyőben, mintha omlettet készítenék, megsütöm a csicseriborsós keveréket, mikor megfordítom az omlettet ráteszem az elkészített zöldségeket és így fejezem be a sütést.

Babkrémes pirítós mediterrán salátával

A hüvelyesek leginkább a csicseriborsó ismert, a humusz nevű arab krém alapjaként. A humusznak számtalan változata ismert. viszont a vörös, tarka vagy fehér babból is kiváló és tápláló és egészséges krémeket készíthetünk.

Limeos, joghurtos babkrém: A 400-500 g megfőzött vagy konzerv babot mixerben, 1 lime levével, 2-3 gerezd fokhagymával, 1 ek tahini pasztával (szezámkrém), 0,5 dl olívaolajjal, és 2 ek joghurttal, valamint a fűszerekkel (só, bors, piros paprika, római kömény, őrölt koriandermag) összedolgozzuk. A kész paszta hűtüben több napig is eláll de 1 napos „összeérés” után a legfinomabb.
Ezt a pasztát aztán reggel, rozskenyérből készült pirítósra kenhetjük és ízlés szerint, mediterrán salátával fogyaszthatjuk.

Tipp: ha nincs tahini szószod és nem tudod beszerezni, de van szezámolajad, akkor a szezámolajat és az olívaolajat fele-fele arányban keverve, megkapod a szezámos ízt. Pirított szezámmaggal megszórva a krémet a pirítóson, tovább fokozhatod az ízhatást.

Mediterrán saláta: Én így készítem; jégsalátát, vagy római salátát megmosom és felaprítom, hozzáadok rukkolát (nem mindig, csak ha van itthon), cikkekere vágott paradicsomot (félbevágott koktélparadicsommal a legjobb), olívabogyót, felcsíkozott piros húsú paprikát (ebből a kápia a kedvencem), csípős paprikát, olíva olajat, sót, borsot, kis almaecetet vagy balzsamecetet.

Tipp: Ha van otthon szőlő, pár szem félbevágott szőlőszemmel is izgalmasabbá tehető a saláta,  illetve feta sajtot is morzsolhatunk vagy darabolhatunk a mediterrán saliba, ettől tartalmasabb lehet ez az étel.

Ajánlott tartalmak: