nátha kezelése

A koronavírus járvány okán, ismét fontosnak tartjuk, hogy ismertessük az influenza megbetegedés alapjait, terjedésének módját és a természetes védekezési és kezelési technikákat. Bár jelenleg a csapból is ez folyik és rengeteg hír, álhír és információ terjed a médiákban, de a neheze még hátra van. Nagy valószínűséggel néhány napon belül de legfeljebb 10 napon belül Magyarországon is el fogják rendelni a teljes zárlatot, amikor mindenkinek önkéntes karanténban kell tölteni legalább két hetet. Erre az intézkedésre akkor lesz szükség, ha a fertőzöttek száma elér egy bizonyos méretet, ami az eddigi tapasztalatok alapján 1000 fős nagyságrend körül lesz. Ez az egyetlen módja, hogy a vírus extrém gyors terjedését megállítsuk.

A nátha és influenza okai

A megfázás, vagy meghűlés kifejezés onnan ered, hogy amikor a szervezetünk tartós ideig lehűlésnek van kitéve, és a szájban vagy orrüregben a hőmérséklet a normál 35-37 fokról lecsökken, akkor 30-33 fok között, olyan körülmények jönnek létre a légző rendszerünkben, amelyek kedveznek a különböző, (a külvilágból bejutó) vírusok szaporodásához.
A nátha kórokozója leggyakrabban a rhinovírus, melynek több mint 200 változatát ismeri már az orvostudomány, a tüdőgyulladás kialakulásáért pedig az úgynevezett RSV vírusok a felelősek általában.
Ezen vírusok nagyjából, 33 C fokos hőmérsékleten tudnak a legjobban szaporodni, viszont az immunsejtjeink működéséhez a 35-37 C os hőmérséklet az ideális környezet. Így egy tartósan lehűlt szájban, orrban vagy garatban ezek a vírusok elkezdhetnek szaporodni, míg az immunrendszer a hidegebb hőmérsékleten nem működik megfelelően. Az elszaporodott vírusokra végül az immunsejtek reagálnak és elkezdődik a betolakodók semlegesítése.

Az influenza esetében pedig az influenza vírusok okoznak tüneteket. Az influenza vírusokból 3 féle létezik, A, B és C és ezen kívül számos szerkezeti variáns. A H1 – H16 ig terjedő kódokkal, a vírusvariációk, a vírusokból kinyúló fehérjék szerint (melyekhez az immunsejtjeink kapcsolódni tudnak) vannak megkülönböztetve.
A leggyakoribb járványokat az influenza A vírusok okozzák, melyek embereket, emlősöket és madarakat is képesek megfertőzni. A B vírus az emberekre és a fókatestű állatokra veszélyes, míg a C vírus az emberekre és a sertésekre.
Az influenza vírusok jóval agresszívebbek a rhinovírusoknál, és az általuk okozott betegségek is hevesebb lefolyásúak és veszélyesebbek.

Hogyan előzzük meg a náthát és az influenzát

A leggyakoribb influenza vírusok ellen már vannak védőoltások, melyek arra az esetre jelentenek segítséget, ha valaki azzal a vírustörzzsel találkozik, mely ellen már kapott védőoltást. De ebben az esetben is feltétel, hogy az immunrendszerünk legyen egészséges és működjön jól.

Legyengült, kimerült egyéb betegséggel harcoló immunrendszernek a védőoltás sem segít.

Ezeknél a betegségeknél is elmondható, hogy a prevenció a legjobb megoldás. Ez a megfelelő higiéniával, megfelelő öltözködéssel és egészséges életmóddal és táplálkozással, valamint a fertőzött közösségek elkerülésével tudjuk leginkább támogatni. Ezzel együtt pedig az immunrendszerünk egészségének fenntartása és folyamatos ápolása is fontos tényező.

Hogyan kezeljük

Míg a nátha általában 5-7 nap alatt elmúlik (egészséges immunrendszer esetén) addig az influenza hetekig is eltarthat. Persze a gyulladásban lévő légutak (akár nátha, akár influenza okozza a betegséget) könnyen felülfertőződhetnek különböző baktériumokkal is, ami viszont már komoly szövődményeket okozhat és hosszan tartó, komoly betegségeket is képes kiváltani.
Ezért mindenképp érdemes kellő figyelmet fordítani mindkét betegség kezelésére. A betegségek esetén a legfontosabb lenne a megelőzés, de ha már kialakult a betegség, akkor mindenképp érdemes a lehető leghamarább megkezdeni a kezelését.

Ezért ha orrdugulás, torokfájás és esetleg fejfájás jelentkezik (pláne a hideg időszakban) akkor okkal gyanakodhatunk a nátha vagy influenza megbetegedésre.
Ha a fentiek mellett, hőemelkedés, láz, levertség is tapasztalható az már szinte biztos jele a nátha vagy influenza megbetegedésnek.

Ilyenkor érdemes azonnal “relaxra” állítani a kapcsolót. A vírusok ellen nincs gyógyszer, csak a saját immunrendszerünk képes legyőzni őket, ezért csodaszerek, azonnal ható tabletták vagy készítmények nem fogják megoldani a problémát.
Ilyenkor pihenés, nyugalom szükséges, hogy a szervezetünk el tudja végezni a takarítást.
A hőemelkedést semmiképp de a lázat sem érdemes csillapítani 38 C alatt. Ahogy fentebb írtam a vírusok alacsonyabb hőmérsékleten tudnak szaporodni, tehát a magas testhő ellenük dolgozik. A lázról viszont tudni kell, hogy megterheli a szervezetet ezért ilyenkor mindenképp ágynyugalom szükséges.

A különböző fájdalom és láz valamint gyulladás csillapítók ilyenkor nem hasznosak, sőt kifejezetten károsak. Ezért ezeket csak olyan esetben érdemes bevetni, mikor már elviselhetetlenné válik a helyzet és a pihenést, alvást befolyásolja a fájdalom vagy a kellemetlenség. Minél tovább küzd a szervezetünk, annál hatékonyabb lesz az immunrendszer és gyorsabb a teljesgyógyulás. A tünetek mesterséges csillapítása nem jelenti a betegség gyógyulását. Minél erőteljesebb és agresszívebb módon nyomjuk el a tüneteket, annál több kárt tudunk okozni az okos szervezetünk, összefüggő rendszerében. Antibiotikumot pedig csak legvégső esetben és csak bakteriális fertőzésekre érdemes használni.
A gyógynövények viszont nagyon jó terápiás szerek lehetnek és segíthetnek a betegség természetes leküzdésében és a kellemetlen tünetek ésszerű csillapításában. A nátha és influenza esetén javasolt gyógynövényekről itt olvashatsz bővebben.

A koronavírusos influenza kapcsán fontos kiegészítés !!!

Ezen cikknek eredetileg az volt a szándéka, hogy a normál influenza és a nátha kezelésének módjait és a betegség kialakulását ismertesse. Valamint, hogy felhívja a figyelmet a természetes módszerekre és a gyógynövényekre amit ilyenkor használhatunk.

A koronavírusos influenza azért más jelenleg, mint az eddig “megszokott” influenzák és a nátha, mert erre a vírusra még nincs felkészülve az emberek immunrendszere, tehát ha valaki megfertőződik a szervezet csak sokkal később ismeri föl a vírust (ezért a hosszú lappangási idő) és csak ezután kezd el védekezni ellene. Tehát aki megkapja biztosan beteg lesz, a betegség kialakulása több mint 10 nap is lehet, de már az első napoktól tovább adható a betegség. Csak a jó immunrendszerrel rendelkező emberek esetében nem számít különösen veszélyesnek ez a vírus. A gyengébb és beteg, idős emberekre viszont különösen veszélyes.

A magas láz már nem gyerekjáték, tehát amennyiben a 39 fokot eléri a testhőmérséklet, mindenképp be kell avatkozni, mert abból már könnyen lehet életveszélyes állapot. Ilyenkor hűtőfürdő (testhőmérsékletről indítva, és fokozatosan hűtve, de nem stresszelve a beteg szervezetét extrém hűtéssel) azonnali segítség lehet és lázcsillapító készítmények. Magas láz esetén, pláne gyerekeknél viszont mindenképp orvosi segítséget kell igénybe venni.
A koronavírus esetén a jelenleg ismert kórképek alapján, a legveszélyesebb probléma a tüdőgyulladás kialakulása. A tüdőgyulladás több szempontból is nagyon veszélyes. Egyrészt a begyulladt tüdő, kevesebb oxigént képes felvenni és ezért ezzel az egész szervezetre különösen nagy megterhelést jelent, másrészt pedig a tüdő a legnagyobb felületű szervünk és rendkívül mértékben erezett, ami a gázcsere eredményességét segíti, viszont a gyulladt tüdőből a gyulladást okozó anyagok és a gyulladás következtében kialakuló fertőző anyagok nagy mennyiségben jutnak a véráramba és ezzel szóródnak szét az egész testben, ami egy nagymértékű gyulladást és ennek következményében funkció vesztést eredményez a szerveinkben. A tüdőgyulladás esetén használt antibiotikumok ezt próbálják csökkenteni (a baktériumos felülfertőzés kockázatának csökkentése vagy kezelése által) a gyulladáscsökkentő szerek pedig a gyulladást csökkentik, ezzel a szervezet általános megterhelését is csökkentve. A gyulladás ahogy fentebb írtam egy természetes folyamat, de ha túl nagy méreteket ölt számtalan veszélyes és súlyos következménnyel járhat.

Ajánlott írásaink