DASH diéta

Ezt a diétát, ahogy a neve is mutatja D.A.S.H. (Dietary Approaches to Stop Hypertension – étrendi tanácsok a magas vérnyomás megállítására) a magas vérnyomás kezelésére fejlesztette ki az Egyesült Államokban, a NHLBI (Nemzeti Szív-Tüdő és Vérintézet).

A DASH étrend nagyon hamar népszerűvé vált és több szakmai díjat és elismerést is kapott, nagyon rövid idő alatt és 2014 ben az első helyen végzett az Egyesült Államokban, a diétás étrendek között.
A DASH diétáról mára megállapították, hogy nem csak a magas vérnyomás kezelésben hatékony de azoknál akik alkalmazzák, az életük későbbi szakaszában a depresszió is ritkábban előforduló jelenség, tehát a változókori és időskori depresszió kockázatát is jelentősen csökkenti.
A vérnyomás csökkentése az étkezés által az LDL koleszterin szint csökkentésével és a testtömeg csökkentésével érhető el a leghatékonyabban és ezen tényezők jelentősen befolyásolják a depresszió és az agyi és idegi eredetű betegségek kialakulását is.
A depresszió gyakori a változó kor idejében és az idősebb emberek körében és gyakran fordul elő olyan memóriaproblémákban szenvedő embereknél is, akiknél az érrendszeri kockázati tényezők, mint a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint szintén megjelenik. Ezen tényezők egyébiránt a stroke kialakulásának kockázatát is jelentősen megnövelik.
A DASH étrend zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, teljes kiőrlésű gabonákból és alacsony zsírtartalmú tejtermékekből áll, az étrendben alkalmazott élelmiszerek telített zsírokból és cukorból rendkívül keveset tartalmaznak, továbbá alacsony nátrium tartalmúak.

A DASH diétában egy átlagos alaktú és közepesen aktív férfinek napi 2000 kcal egy nőnek 1800 kcal a megengedett kalória mennyiség, mely 19% fehérje, 31% zsír és 50% szénhidrátból tevődik össze.
Az élelmi rostnak 35-40g között kell lennie a napi táplálék bevitel alkalmával.
Nagyon fontosak bizonyos ásványi anyagok szintjei, a nátrium bevitel 2000 mg, a kálium 4700 mg, kalcium 1400 mg, magnézium 500 mg. Ezen ásványokból a nátrium szintet nem szabad átlépni a többi ásványi anyagból pedig ez a napi ajánlott minimum érték.
Az napi étkezés 5 szakaszra bomlik, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora.

Napi étkezési példa

Reggeli: 1 dl tejeskávé, alacsony zsírtartalmú tejjel, 1-2 szelet rozskenyér vagy kifli, lazaccal vagy halkrémmel (pl. tonhalból) és zöldség. Uborka, paradicsom vagy paprika.

Tízórai: Alma és egy kevés olajos magvak (dió, mogyoró, mandula)

Ebéd: Zöldségleves, Grillezett csirkemell, salátával (salátára olíva, kendermag, lenmag olaj javasolt), törtburgonyával vagy barna rizzsel.

Uzsonna: nyers zöldségek, paprika, répa, uborka és egy szelet rozs vagy barna kenyér. Esetleg olíva olajjal.

Vacsora: Zöldségekből és sovány sajtokból, juhtúróból és/vagy joghurtból készült saláta és egy szelet rozs vagy barna kenyér.
A salátába tehetünk, retket, zöldhagymát, paprikát, uborkát, de akár buglurt, kukoricát, chia magot is… stb.
100% os almalé ásványvízzel hígítva (1:1 arányban).

A diéta alatt jelentős fogyás tapasztalható és az LDL koleszterin szint jelentős csökkenése is.
Ezért megkezdése előtt egy vérvizsgálat és pontos testsúlymérés mindenképpen ajánlott.
A diétát lehet kúra szerűen alkalmazni, ismételni és tetszőleges ideig tarthat. Legyen azért változatos, de figyeljünk az arányokra. Étrend kiegészítőkkel jól pótolhatóak az ásványi anyagok és vitaminok, használjunk a salátákhoz, kendermag olajat, olíva olajat vagy lenmag olajat, hogy a megfelelő telítetlen zsírsavakat is bevigyük a szervezetbe.
Fogyasszunk megfelelő mennyiségű, ásványvizet és kerüljük a cukros, sós, zsíros ételeket valamint a készételeket és feldolgozott élelmiszereket, alkoholt, gyógyszereket.
A diéta első 8-10 napjában fokozatosan lehet tapasztalni erőtlenséget, fáradékonyságot de ha a szervezet már hozzászokik, akkor érezhetővé válik az energikusság és a jó közérzet.

Ajánlott cikkek a témához


Méregtelenítés – táplálkozás a méregtelenítés alatt