kendermag olaj

Ebben a részben a három kedvencem és véleményem szerint egészségügyi szempontból legjobb és legértékesebb hidegen sajtolt olajról írok rövid ismertetőt.

Szezámolaj

A szezámolajat a Sesamum indicum, indiai szezámnövény magjából sajtolják. A növény rendkívül ízletes és aromás magokat tartalmaz, melyeket pirítva vagy belőlük olajat sajtolva is felhasználnak.
Az indiai ajurvéda gyógyítás egyik legkedveltebb olaja a szezámolaj.
100 g szezámmag 20 g fehérjeét, 50 g zsírt (elsősorban telítetlen zsírsavakat), 21 g szénhidrátot, 4,5 mg nátriumot, 458 mg káliumot, 783 mg kalciumot, 607 mg foszfort, 347 mg magnéziumot továbbá 10 mg vasat, 6 mg A-vitamint, 5,7 mg E-vitamint, 1,00 mg B1-vitamint, 5,0 mg niacint és 0,25 mg B2-vitamint tartalmaz, hozzávetőlegesen.
A szezámolajban 40-45% a linolsav (omega 6), 10% palmitinsav és 5% a szteraninsav tartalom.
A magból sajtolt olajba viszont csak a zsírban oldódó anyagok kerülnek át, a vízben oldódóak nem (ahogy ezt már korábban leírtam).
A szezámolaj természetes antioxidánsokat sesamolt és sesamolint is tartalmaz ezért különösen sokáig eltartható. A szezámolaj lecitin tartalma miatt jótékony hatást fejt ki az agyműködésre és a gondolkodásra.

A szezámolaj felhasználása is történhet külsőleg és belsőleg, a dióolajhoz hasonló formában és hasonló jelleggel.
Ez az olaj, nem csak ízletes összetevő lehet salátákra, növényi pástétomokba (pl. avokádókrém, padlizsánkrém, csicseriborsó krém (humusz)) de rendkívül egészséges is.
Kiváló bőrápoló, emésztést javító és telítetlen zsírsav és magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően, koleszterinszint rendezés, immun és idegrendszeri erősítés céljából is fogyasztható.
A szezámolaj önmagában is nagyon jó bőrtápláló és ezért kozmetikumok kedvelt alkotója.
Az ajurvédában szélhajtónak és bélregenerálónak is használják, ezért szélgörcsök vagy puffadás, nehéz székletürítés, székrekedés esetén is nagyon hatékony.
Egy teáskanál olaj, akár salátára vagy étkezés előtt elfogyasztva csodákra képes a bélrendszerben.
Az ajurvédában testi és lelki méregtelenítésénél is nagyon kimagasló szerepe van a szezámolajnak. Beöntéseknél a beöntő folyadékba is keverik, a Shirodhara terápiánál a homlokra vékony sugárban folyatják a gyógynövényekkel kevert szezámolajat, a harmadik szem területére, mely rendkívül jó relaxáló hatású terápia.
A szezámolaj hőre nem érzékeny ezért főzéshez, sütéshez is kiválóan alkalmas bár hidegen az igazi.

Kendermagolaj

A kender – Cannabis stativa magjából sajtolt olaj. A botanikusok közt megoszlanak a nézetek a Cannabis Stativáról, de ennek a kétszikű növénynek több ismert alfaja is létezik, melyeknek a Cannabis kultusz hozott világhírnevet.
Erről a  növényről már korábban részletesen írtam ez az írás itt olvasható. Most kizárólag a hazánkban is hivatalosan termeszthető “ipari” változat olajáról szándékozom írni.
A kendert haszonnövénynek termesztették és kiváló rostjaiból kötelet és egyéb anyagokat lehet készíteni.
A növény magjából pedig olaj sajtolható. A kender kétes hírét a THC és CBD tartalmának köszönheti, melyek az úgynevezett kannabinoidok csoportjába tartozó vegyületek és különböző hatással vannak az idegrendszerre.
A kendermag olajban ezen anyagok nem találhatóak meg vagy csak jelentéktelen mértékben, ez annak köszönhető, hogy a jelentős THC tartalmú növényeket nem lehet legálisan termeszteni hazánkban.
Tehát a kendermag olajtól senki nem fog betépni, viszont kiváló és talán a leghasznosabb növényi olaj.

A kendermag olaj is tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat is de ez a hidegen sajtolt olaj számunkra mégis a benne optimális arányban található telítetlen zsírsavak miatt rendkívül érdekes.
A kendermag olajban ugyanis 57-60% az omega6 (linolsav) zsírsav és 19-20% -ban omega3 (linolénsav) zsírsav tartalom, ezen kívül még 10-12%-ban omega9 (olajsavat) zsírsavat is tartalmaz.
Ez pedig az emberi szervezet számára optimális aránya a telítetlen zsírsavaknak, ugyanakkor telített zsírsavból 6-7% nál nem tartalmaz többet.

A WHO (Egészségügyi világszervezet) és számos nemzetközi szervezet, valamint hazánkban az OGYI ( Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi-egészségügyi Intézet) is elismeri, hogy az omega6 és omega3 zsírsavak ember számára megfelelő fogyasztási aránya 3:1 hez, mely a zsírsavakhoz köthető élettani folyamatokat a legoptimálisabb mértékben támogatja.
A kendermag olaj pedig pontosan ebben az arányban tartalmazza ezeket a zsírsavakat.
Napi 1 -2 teáskanálnyi kendermag olaj így pontosan képes fedezni egy felnőtt ember napi telítetlen zsírsav szükségletét, mégpedig az optimális arányban.
Tehát a tiszta és hidegen sajtolt, jó minőségű kendermag olaj tökéletes omega3 és omega6 forrás, és nincs szükség méregdrága kapszulákra vagy omega3-6 készítményekre.

Lenmagolaj

A len – Linum magjából hidegen sajtolt olaj. A lenfélék családjának névadó növénye, mintegy 230 alfajjal büszkélkedhet. A kenderfélékhez sokban hasonló kétszikű növény. Apró magvaiból sajtolt olaj a kendermag olaj mellett az egyik legjobb telítetlen zsírsav forrás.
A lenmag olajban az omega3 (linolénsav) zsírsav tartalom, 6-20% ,  az omega6 (linolsav) pedig 30-60 % ban van jelen ebben az olajban (természetesen csak a hidegen sajtol formában).
Mivel az Alfa-Linolénsav egy esszenciális, azaz a szervezet számára nem előállítható zsírsav, ezért létfontosságú számos életfolyamat helyes működéséhez. Bár igaz, hogy esszenciális zsírsav hiányból származó betegségek nem ismertek de ezen zsírsavak megfelelő bevitele a szervezetbe, nagyban segíti a különböző élettani folyamatok helyes működését.
Ezért a lenmagolaj a kendermag olajhoz hasonlóan az egyik legkiválóbb telítetlen zsírsavakat biztosító élelmiszer. Napi 1 teáskanál lenmag vagy kendermag olaj, omega3 és omega6 zsírsav tartalom szempontjából megfelel fél kg lazachúsnak.

Ajánlott cikkeink


Hidegen sajtolt olajok – dió, mogyoró és mákolaj