Erős paprika – Capsicum annuum, általában mint fűszernövény vagy zöldség ismeretes, azonban az erős paprika rendkívül sokrétű gyógyhatással is rendelkezik.
A capsicum latinul azt jelenti csípés az annuum pedig, hogy egynyári növény.
A paprika a világ minden táján megtalálható de eredendően a trópusi éghajlaton volt őshonos és a burgonyafélék családjába tartozik. Európába, Amerikából került be de az ősi magyarok már korábban is ismerték, ők Ázsiából hozták magukkal. A paprika ezért, Magyarországon tradicionális növénynek számít, de a Dél-Amerikai indián kultúrák is kultikus és gyógyító növényként tekintettek rá.
Az erős paprika hatóanyagai
A paprikában rengeteg hasznos és gyógyhatású anyag található.
C-vitamin tartalma rendkívül magas, Szentgyörgyi Albert (Nobel díjas tudósunk) aki a C vitaminnal kapcsolatos kutatások egyik legnagyobb alakjának számít világszerte, a paprikából vonta ki a C-vitamint.
Tíz dkg szárított paprikában, 360 mg C-vitamin található (ez a friss citrom tartalmához képest hétszeres mennyiség) de a friss paprika C-vitamin tartalma is rendkívül magas.
Az A-vitamin tartalma is jelentős, valamint az összes B-vitamin megtalálható benne és a szív és érrendszerre kifejtett rendkívül, pozitív hatású E-vitamin is jelen van a paprikában (igaz csekélyebb mértékben).
Minél vörösebb egy paprika, annál több a benne lévő likopin is, ami a paradicsomban és egyéb piros növényekben megtalálható színező anyag, azonban rendkívül jó antioxidáns is egyben (a béta karotinnál kétszer erősebb hatású), így a szabadgyökök ellen és ezzel a rák kialakulása ellen is jótékony hatású.
A paprikában található a quercetin (ejtsd kvercetin – a citrusfélékben, almában, hagymában, petrezselyemben és különböző bogyós termések egyik jellemző anyaga is) nevű flavonoid, melynek a hisztamin gátló és gyulladás csökkentő valamint allergia ellenes hatása igen jelentős.
A paprikában megtalálható, a jellegzetes csípős ízért felelős, kapszaicin nevű anyag is, mely a hő érző és a fájdalom érző sejtreceptorokra kifejtett hatásával, a gyógyszeripar egyik kedvelt növényi alkaloid típusú hatóanyaga.
A kapszaicines készítményekkel különböző gyulladásokat, emésztési problémákat és reumatikus fájdalmakat tudnak csökkenteni. De ez a hatóanyag védi a DNS-t és általános nyugtató hatással is rendelkezik.
Az erős paprika gyógyhatásai
A csípős paprika tehát a kombinált hatásainál fogva az alábbi betegségek és panaszok gyógyítására illetve enyhítésére alkalmas:
Fertőtlenítő, tehát darálmánya, esetleg növényi olajba keverve vagy hígított oldata alkalmas a külső fertőtlenítésre, illetve elfogyasztva, nyersen, szárítva, darálva vagy bármilyen formában a száj, nyelőcső, garat, gyomor és belek fertőtlenítésére. Torok vagy száj fertőtlenítésre inkább forró vízbe áztatva (1 bögre víz, 1 kávéskanál őrölt paprika) alkalmasabb.
Segíti és energetizálja a gyomrot (túlzott savtermelés esetén nem javallott), ezért jótékony a gyomorhurut, gyomorrontás, emésztési problémák esetén.
Szélhajtó hatású, serkenti a belek működését és fertőtlenítő, gomba és baktérium ölő hatását itt is kifejti. Egyaránt alkalmas hasmenés és bélsárpangás esetén.
Az idegrendszerre közvetlenül (fogyasztás után rövid ideig) izgató de következményeit (hatásait) tekintve nyugtató hatással van.
Serkenti az epe termelését és egyéb emésztőnedvek termelődését ezért csökkenti a koleszterin szintet a vérben. Tágítja a hajszálereket, izzasztó hatású, kis mértékben emeli a vérnyomást.
A nyirokrendszere általános tisztító hatást gyakorol, görcsoldó hatással bír az izomzatra a vér áramlásának serkentése által. Ez által és fájdalom csillapító valamint hőérzet emelő tulajdonsága miatt, jó kezelője a reumás ízületi fájdalmaknak (első sorban külsőleg alkalmazva, bedörzsölve).
Fertőtlenítő hatása miatt, gombás bőrfertőzések, kelések kezelésére, sebek tisztítására is alkalmas. Nőknél a menstruációs fájdalmak ellen és a fokozottabb menstruáció érdekében is alkalmazható, afrodiziákumként is használják, nőknél és férfiaknál egyaránt és avatott kezekben, bizonyos szemproblémák (szürke hályog) kezelésére is jó szer lehet.
Az inkáknál elterjedt gyógymód volt a látás élesség javítására, hogy nyitott szemmel bele kellett fújni egy őrölt chilit tartalmazó dobozba, az így szembe jutó kapszaicin erős könnyezés után de javította a látás élességét.
Ellenjavallat az erőspaprika fogyasztásához
Égő és gyulladt sebeknél kerülendő (de fertőtlenítésre itt is alkalmazható), gyomorfekély, nyombélfekély, vastagbélfekély, aranyér, epetúlműködés, gyomorsavtúltengés, böjt, sárgaság, hasnyálmirigy-gyulladás, vesegyulladás, infarktusveszély, magas vérnyomás, visszérgyulladás esetén illetve nagyobb mértékű vérveszteség után szintén nem ajánlott a használata.
Ajánlott írásaink
- Öngyógyítás művészete – gyógyító táplálkozás
- Gyógynövények, gyomor és bélbetegségekre
- Méregtelenítés – táplálkozás a méregtelenítés alatt
- Növényi hatóanyagok – keserűanyagok