Ez a rétes egy kiváló köret, húsokhoz, sültekhez, pörköltekhez. Vegák is fogyaszthatják például seitanos pörkölthöz.

Hozzávalók

0,5 kg lilakáposzta
1 tekercs réteslap (200 g körül)
2 db alma
1 fej vöröshagyma
1 dl vörösbor
10 dk vaj vagy olíva olaj
1 kanál tejföl
2 dl csirkeleves
só, bors, cukor vagy méz, szegfűszeg, fahéj

Elkészítése

Ezzel a rétes körettel sok húsételt fel lehet dobni. Egy negyed fej vörös káposztát ez nagyjából 0,5 kg, kell lereszelni. Kis olíva olajon hagymát pirítanok, majd ehhez hozzáadom a két felkockázott almát, természetesen meghámozva és magházától megtisztítva. Én kicsit meg is szoktam cukrozni vagy mézet csorgatok a sült hagymás almára, hogy karamelizálódjon. Ezután hozzáadom a reszelt káposztát és többször átforgatva kicsit megpirítom. Közben fűszerezem sóval, borssal, szegfűszeggel és mikor kedvem van hozzá kis fahéjjal is. Ha a fűszerek illatát már jól lehet érezni, akkor öntök hozzá 2 dl vörösbort. Ezt követően kicsit párolódom a káposztát a borban fedő alatt, nagyjából 10 percig. Közben hozzáadok egy csésze csirke vagy zöldség levest is. Fedő alatt, kis lángon további 25-30 percig párolom, majd lekapcsolom a lángot és hagyom még fedő alatt még 20-30 percig puhulni. Réteslapokat szétterítem, megkenem tejföllel elkever olvasztott vajjal, majd rárakom a kásztát, ezután feltekerem. Érdemes a réteslap alá sütőpapírt tenni, hogy azzal könnyebben fel tudd tekerni a rétest. A feltekert rétes tetejét felvert tojással át kell kenni majd 180-190 fokos sütőben, 30 perc alatt készre sütni. A rétes feldobhatod egy kis szezámmaggal is, melyet a tetejére szórsz sütés előtt.

750 kcal melyből 35 g fehérje, 5 g zsír, 155 g szénhidrát

Egészség szempontból

A lilakáposzta vagy más néven vörös káposzta egy kiváló rost forrás. Szegfűszeggel és fahéjjal a belek működését segíti. Ízekben gazdag és a rétestészta nagyon finom ízkombót alkot a káposztával.