A hagymaleves Franciaországban nemzeti ételnek számít, elkészítése rendkívül egyszerű és olcsó. Ez az étel rostban gazdag, finom és akár napközben akár este, önmagában vagy akár egy szelet pirítóssal, illetve valamilyen mediterrán típusú kenyérrel kiváló diétás étel lehet bárki számára.
Hozzávalók 4 mérsékelt adaghoz
3 nagy fej vöröshagyma (500g)
3 gerezd fokhagyma
1 púpos evőkanál (30g) teljes kiőrlésű liszt
1 liter csirkehúsleves alap lé (1 kockából)
50 g vaj
40 g füstölt vagy trappista sajt, reszelve
1 dl fehérbor
Só, fehérbors, szerecsendió
Elkészítése
A hagymákat fél karikákra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. Közben odateszünk 1 liter vizet, melyben leveskockából főzünk egy sima csirkehús leves alapot.
A vajat a lábasban felolvasszuk, majd a hagymákat rátesszük, sózzuk és néha kevergetve kicsit megpirítjuk. Amikor a hagyma megpuhult és az alaplé is elkészült egy másik lábasban, akkor a hagymákra szórjuk a lisztet, amit átkeverünk párszor, majd hozzáadunk 2 dl alaplevet.
Ezt ismét átkeverjük és borssal, szerecsendióval fűszerezzük, majd felöntjük a maradék alaplével.
Közepes lángon pár perc alatt összeforraljuk, aztán alacsonyra vesszük a lángot és 10 percig fedő alatt főzzük. Ezután hozzáadjuk a fehérbort, majd pár perc múlva a reszelt sajt felét. Elkeverjük és mikor egyneművé vált (a sajt elolvadt a levesben) lekapcsoljuk a lángot és 15-20 percig félretéve hagyjuk, hogy a leves kicsit összeálljon. Majd csészékbe adagoljuk és a maradék sajttal megszórjuk.
Az étel energia tartalma 860 kcal, adagonként pedig 215 kcal.
Az étel tápanyag tartalma 20 g fehérje, 60g szénhidrát és 50g zsír van összesen (adagonként természetesen ennek a mennyiségnek a negyede).
Ez az étel egy laza ebédnek, vagy egy laza vacsorának is kiváló, alacsony energiatartalma miatt diétához, fogyókúrához is kitűnően használható. Az étel pirítóssal, vagy olivás kenyérrel kiváló, de ebben az esetben szeletenként 100 kcal hozzá kell számolni az étkezéshez.
Egészség szempontból
A hagyma vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. A vitaminok egy része a főzéssel tönkre megy az ételben, de az ásványi anyagok nem. A hagyma kénvegyületei és flavonoidjai szintén megmaradnak a főzés során is, melyek az emésztőrendszert segítik elsősorban. Az ételnek viszont magas a rost tartalma, ezért egyrészt laktató, másrészt ezúton is támogatja a belek egészségét.
A jó minőségű vaj, sajt és teljes kiőrlésű liszt fehérje forrás, illetve vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag.
Ez az étel kiváló lehet a hétköznapokban, elsősorban alacsony kalória tartalma és finom íze miatt. Szív és érrendszeri betegeknek, diétázóknak kiváló, de enyhe emésztési és bélrendszeri problémákkal küzdők is nyugodtan fogyaszthatják.
Ajánlott írásaink
- Turmix vagy smoothie – egy egészséges őrület
- Mediterrán étrend – az egészséges élet titka
- Lisztekről – mi egészséges és mi nem az
- Nizzai saláta – mediterrán étel Franciaországból