Ez a tócsni önmagában is finom étel de köretnek is kiválóan alkalmas. Az édesburgonya kifejezetten egészséges szénhidrát forrás. Ezt az ételt szívesen adom ünnepibb alkalmakkor, akár marhapörkölthöz vagy szárnyas húsokhoz, sültekhez.

Hozzávalók 2 személyre

300 g édesburgonya
100 g zabliszt
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
só, bors, kakukkfű

Elkészítése

300 g édesburgonyát lereszelek, kinyomkodom a levét, majd sóval, borssal, kakukkfűvel, 2 gerezd tört fokhagymával és 100 g zabliszttel elkeverem, majd adok hozzá egy tojást is. Állni hagyom 15-20 percig, majd forma vagy egy pohár segítségével 1-1,5 cm vastag 8-10 cm átmérőjű pogácsákat készítek, amelyeket olajjal kent sütőpapírra rakok és 30 percig, 190 fokon sütöm, 15 perc után megfordítom őket, hogy mindkét oldaluk megsüljön. Ebből a mennyiségből 6 db tócsnit szoktam elkészíteni, ami a két szelet húshoz elegendő köret.

Tápanyag tartalom 300 g édesburgonyából, hozzávetőleg 710 kcal, melyből 30 g fehérje, 11 g zsír és 135 g szénhidrát

Egészség szempontból

Az édesburgonya kiváló tápanyag forrás, szénhidrátot tartalmaz és A valamint C vitaminokban gazdag. Ízletes étel, a kakukkfű aromálya nem csak finom ízt kölcsönöz az ételnek de az emésztést is elősegíti. A zabliszttel a glutént is elkerülhetjük valamint az étel lassú felszívódású szénhidrát tartalmát is javítjuk. A fokhagyma jótékony hatásai szintén javítják az étel emészthetőségét és ízét.