Ez egy viszonylag egyszerű, de annál finomabb és ünnepi alkalmakra is kiváló, extravagáns étel.
Hozzávalók 2 adaghoz
250 g csirkemell
10 g reszelt parmezán
20 g liszt
1 tojás
1 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál vaj
fél citrom
1 dl fehérbor
petrezselyem, fokhagyma, só, bors,
Elkészítés
Két személyre én egy fél csirkemellet szoktam megsütni. A csirkemellet egy vágódeszkára fektetem és a vágódeszkával párhuzamosan elvágva, két szelet hússá alakítom. A mellre frissen tartó fóliát terítek és fólia alatt kikloffolom, ezután félreteszem. Egy tányérba felverek egy tojást, adok hozzá sót, borsot, aprított petrezselymet. Ezután adok hozzá 10-15 g parmezánt lereszelve (ez úgy egy fél gyufásdoboz méretű darabka reszelve). Elkeverem a sajtot is a tojásban. Egy serpenyőben egy-két evőkanál olíva olajon és 10-15 g vajat olvasztok fel. Ha a zsíradék felhevült, vissza veszem a lángot és a melleket a lisztben megforgatom, majd a tojásos masszában is, ezután pedig mehetnek a forró zsíradékba. Négy percig sütöm mindkét oldalát a húsoknak majd kiveszem őket a serpenyőből és félreteszem.
Visszaveszem a lángot minimumra, beleteszem az aprított fokhagymát a „csirkés” serpenyőbe. Majd egy perc múlva öntök hozzá 1 dl fehér bort, és újabb egy perc után 1 dl csirkelevest (leveskockából is készülhet). Ezután beleszórok egy kis aprított petrezselymet a szószba majd összekeverem, felveszem a hőfokot és összefőzöm a levet 1-2 perc alatt. Ha a mártás összeforrt, nyomok bele egy fél citrom levéből és tovább forralom, majd mehet bele még egy teáskanál vaj, hogy sűrűbb legyen. A szószt elegyítem 1-2 percig, forralva sűrűsítem és ezután visszateszem bele a sült melleket. A húst még 10-15 percig főzöm ebben a szószban, néha megforgatva, míg a szósz egészen összesűrűsödik és picit rákaramellizálódik a húsokra. Ezután kiveszem a húst, 4-5 percig pihentetem, majd burgonya pürével vagy édesburgonyás tócsnival tálalom. Ha nagyon ünnepi ételt készítek, akkor lilakáposztás rétest is sütök hozzá.
Tápanyagtartalom
Az étel tápanyag tartalma 420 kcal 250 g csirkemellből, melyből 70 g fehérje, 10 g zsír, 5 g szénhidrát.
Egészség szempontból
Bár a húsfogyasztás tekintetében megoszlanak a vélemények és a nagyüzemi tenyésztett állatok húsával kapcsolatban is vannak fenntartások de alapjában véve annak aki fogyaszt húst ez az étel egy remek és finom fehérje forrás lehet. Zsíradéknak vajat és olíva olajat használok, mely nemcsak az ízek de a zsírsavak szempontjából is jó megoldás. Minimális liszt, ezzel minimális glutén tartalom jellemzi ezt az ételt. Mediterrán diétába jól is illeszkedik, heti egy alkalommal történő húsfogyasztás esetén ez az étel jó választás lehet.
Ajánlott cikkeink