placebo

A placebó hatás című írásomban kicsit jobban körül járom a placebo jelenséget.
A placebó hatás lényege röviden, hogy a páciens olyan semleges szert, gyógyszert vagy vitamint kap mely nincs közvetlen hatással a betegség vagy tünet csillapítására de ennek ellenére mégis hatékonyan csillapítja a tüneteket vagy gyógyítja a betegséget, mert a beteggel elhitetik, hogy a szer használni fog.
Ezen hatásmechanizmus elméleti hátterével a fenti írásban bővebben foglalkozom.

Egy 10 évvel ezelőtt végzett tanulmány szerint a placebó használat Magyarországon is bevett gyakorlat a háziorvosok eszköztárában. A magyar háziorvosok többsége használt már placebót a pácienseinél.

Leggyakrabban, az esetek 77%-ban,  különböző vitaminokat alkalmaznak placebóként, a legjellemzőbb kezelt gond pedig a nyugtalanság, szorongásos panaszok (70%), illetve az alvászavarok (57%).
A placebo alkalmazását a válaszadók 98% etikusnak tartja, és csupán 2% véli azt tiltandónak.
A megkérdezettek 87% több információt igényelne a placebo használatát illetően.

Az országos reprezentatív háziorvosi mintán készült kérdőíves vizsgált alapján a válaszadók 83% már használt legalább egyszer placebót, 78% pedig a megkérdezett időpontot megelőző évben is, tehát a placebó használat nagyon is benne van a napi gyakorlatban.
A megkérdezettek háziorvosok, 93% bizonyos körülmények között hatásosnak is tartja a placebo alkalmazását.

A felmérés eredményeinek alapján az orvosi placebo alkalmazása létező gyakorlat Magyarországon, melyet már több orvos szakmai fórumon is elismertek. Ezért a használattal kapcsolatos dilemmákban nagy segítséget jelentene, ha e témával fokozottabban foglalkoznának a hazai szakmai tanácskozásokon.

A gyógynövényes orvoslás eredete

 

NINCS KOMMENT

Válaszol