klorofill

Klorofill a növények azon vegyülete, mely a napsugárzást képes elnyelni és közvetlenül energiát alakítani belőle, ezzel elősegítve a növényi sejtekben végbemenő kémiai (szintetikus) folyamatokat.
A klorofil tehát a fotoszintézis kulcs anyaga.

A klorofill egy nagyon érzékeny vegyület, szinte bármilyen környezeti hatásra (fény, savak, levegő stb.) megváltozik a szerkezete. Két típusát különböztetik meg, a kékeszöld klorofill-A-t és a sárgászöld színű klorofill-B-t.

A klorofillt a növények vérének is nevezik, mert nagyon hasonlít az emberi vérben lévő hemoglobin hem részéhez, annyi különbséggel, hogy míg a hem vas ionokat tárol, addig a klorofill magnéziumot, viszont a klorofill is sok oxigént tartalmaz.
Ezen érdekes tulajdonsága miatt a klorofill az emberi szervezetben, elősegíti a vér hemoglobin képződést és ezzel a sejtek oxigén ellátását is egyben.
Az oxidatív stressz csökkentésével pedig közvetlenül is hozzájárul a tumoros sejtek növekedésének és kialakulásának gátlásához.
A klorofill emellett segíti a máj tisztítását, ugyanis erőteljes méregtelenítő. Antibakteriális hatású és gyorsítja a sebek, sérülések gyógyulását, így fekélyek, bőrgyulladások, hüvely és méhgyulladás és középfül gyulladás esetén is hatékony lehet.
Szagtalanítja a beleket, erősíti az immunrendszert, segít a vérszegénységben szenvedőknek és sugárbetegségek kezelésénél is gyakran használják a kiegészítő terápiákban.

Legnagyobb mennyiségben a zöld növények (levelei, szárai) tartalmazzák ezek közül is kiemelkedően sok található a búzafűben, spenótban, sóskában. Különböző táplálék kiegészítőkben is találkozhatunk ezzel az anyaggal.

Ajánlott írásaink


Omega 3 és 6 zsírsavak – lássunk tisztán